Haberler

Italya Cumhurbaşkanı Mattarella Hükümet Krizi En Kısa Sürede Çözülecek

Italya Cumhurbaşkanı Mattarella Hükümet krizi en kısa sürede çözülecekEsma Çakır Roma, 10 Aralık (DHA) - İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Matteo Renzi'nin başbakanlıktan istifa etmesinin ardından başlattığı yeni hükümet kurma çalışmaları kapsamındaki istişareleri tamamladı.

Italya Cumhurbaşkanı Mattarella Hükümet krizi en kısa sürede çözülecek

Esma Çakır Roma, 10 Aralık (DHA) - İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Matteo Renzi'nin başbakanlıktan istifa etmesinin ardından başlattığı yeni hükümet kurma çalışmaları kapsamındaki istişareleri tamamladı. Mattarella, hükümet krizinin en kısa sürede çözüleceğini söyledi.

İtalya'da, geçen Pazar günü yapılan anayasa referandumunda aldığı ağır yenilgiyi kabul ederek istifasını veren Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümetinin ardından, ülkenin 64'üncü kabinesinin arayışları sürüyor.

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin temsilcileriyle bir araya geldiği ve 3 gün boyunca sürdürdüğü konsültasyonlarını Cumartesi akşamı tamamladı.

23 ayrı heyeti kabul eden Mattarella, son olarak parlamentoda en çok sandalyeye sahip olan Renzi'nin partisi Demokrat Parti (PD) ile 5 Yıldız Hareketi (Movimento 5 Stelle) ve Haydi İtalya (Forza Italia) partisinin temsilcileriyle bir araya geldi.

MATTARELLA SEÇİM YASASI DEĞİŞTİKTEN SONRA SEÇİMLERE GİDİLİR

Bunun ardından, cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'de bir basın toplantısı düzenleyen Sergio Mattarella, ülkesinin, ulusal ve uluslararası aciliyeti olan sorunların üstesinden gelebilecek, tüm yönleriyle işleyen yeni bir hükümete en kısa sürede ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Parlamentoda sandalyesi bulunan tüm partileri dikkatle ve saygıyla dinlediğini söyleyen Mattarella, 'Hükümet krizinin çözümü için önümüzdeki saatlerde gerekli adımları atacağım' dedi.

Mattarella, geçen yaz yürürlüğe giren, ancak tartışmalara yol açan yeni seçim yasasının (Italicum), parlamentonun üst ve alt kanatları olan Senato ve Temsilciler Meclisi'nin üyelerini seçme konusunda uyumlu hale getirilmek suretiyle değiştirilmesinin bir ihtiyaç olduğunu da ekledi.

Mattarella, siyaset dünyasından bu konuda yapıcı bir tutum ortaya koyma beklentisini dile getirirken, ancak bu yasanın değiştirilmesinden sonra seçimlere gidilebileceğini söyledi.

ERKEN SEÇİM

Öte yandan, 3 büyük partinin temsilcileri, istişarelerin ardından Quirinale Sarayı'nda birer basın toplantısı düzenledi.

Siyasi partiler, olağan süresi 2018 yılının Şubat ayı olan seçimlerin erken yapılması noktasında buluştu.

İstifa eden Matteo Renzi'nin partisi PD'nin temsilcileri, Cumhurbaşkanı'na, seçim yasasını değiştirecek ve geniş katılımlı bir ulusal hükümet kurulmasını, bunun ardından mümkün olan en kısa sürede erken seçime gidilmesini önerdiklerini açıkladı.

Parlamentonun ikinci büyük partisi 5 Yıldız Hareketi'nin temsilcileri de, erken seçimden yana olduklarını duyurarak, 'Renzi, onun hükümeti ve partisi iflas etti. Referandum sonuçları bunu ortaya koydu' ifadesini kullandı.

Lideri olduğu Forza Italia partisinin temsilcileriyle istişarelere katılan eski Başbakan Silvio Berlusconi ise, ülkeyi erken seçime götürecek geniş katılımlı bir hükümette yer almayacaklarını belirtti.

Bu krizin çözümünde Cumhurbaşkanı'na güvendiklerini ifade eden Berlusconi, yeni seçim yasasının kabul edilip, İtalyanların kendilerini temsil edecek ismi belirlemesi için sandıklara gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.

MUHTEMEL İSİMLER

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Mattarella'nın, seçim yasası değişip, erken seçime gidilene kadar Matteo Renzi'ye yeniden hükümeti kurma görevi vermekten yana olduğu kulislere yansıyan bilgiler arasında.

Ancak ona yakın isimler, Renzi'nin buna sıcak bakmadığını belirtiyor.

Bu nedenle hükümet kurma görevinin, Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan ya da Senato Başkanı Pietro Grasso'y?a verilmesi ihtimali üzerinde duruluyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Esma Çakır İtalya Roma Politika Güncel Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Bakmadan Geçme

FENERBAHÇE TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! (BELLİ OLDU) Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'lerde kimler var? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title