Haberler

İskenderun'da Romanya Fahri Konsolosluğu Açıldı

HATAY (AA) İskenderun ilçesinde Romanya Fahri Konsolosluğu açıldı.

HATAY (AA)- İskenderun ilçesinde Romanya Fahri Konsolosluğu açıldı.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Tayfur Sökmen Bulvarı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada,  Türkiye'nin Romanya ile tarihten gelen çok güçlü sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkileri olduğunu söyledi.

Türkiye ile Romanya arasında 2012 yılında yaklaşık 5,7 milyar dolar civarında iş hacmi olduğunu ifade eden Lekesiz, 2013 yılı sonunda bu rakamın 6,2 milyar dolara çıktığını kaydetti.

Romanya'dan Türkiye'ye gelen yıllık ortalama 400 bin ziyaretçi olduğunu vurgulayan Lekesiz, Hatay'dan da Romanya'ya yaklaşık 75 milyon dolarlık ihracatın olduğunu belirtti.

Başta yaş sebze, meyve ticareti olmak üzere Hatay ile Romanya arasında yoğun ilişkiler olduğunu ifade eden Lekesiz, "Hiç şüphesiz ki bu ilişkileri karşılıklı olarak güçlendirebiliriz. Romanya ile aramızda var olan güçlü yolculuğun, ilişkinin bugünkü bu organizasyonla, daha kurumsal düzeyde, sadece ticaret değil başka alanlara da kayarak, yoğunlaşacağını tahmin ve temenni ediyorum" diye konuştu.

Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Radu Onofrei de iki ülke arasında uzun soluklu bir tarihin temelini attıklarını belirtti.

Ülkeler arasında her zaman bir yarışın olduğunu ifade eden Onofrei, Türkiye ve Romanya'nın bu noktada orta yolu bulduğunu söyledi.

Onofrei, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan da ilişkilerin güçlenmesi adına iki ülkenin atmış olduğu bu adımın kendileri için önem taşıdığını kaydetti.

İskenderun Romanya Fahri Konsolosu Faruk Rende ise hoşgörü kenti olan Hatay'ın yeni bir köprüsünün temellerini attıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından konsolosluğun açılışı yapıldı. - Hatay

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Celalettin Lekesiz İskenderun Romanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title