Haberler

Hastalar, "E-geçmiş Olsun" ile Moral Buluyor

Güncelleme:

ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi "e geçmiş olsun" uygulamasıyla hastalar, kendilerini ziyaret edemeyenlerin gönderdiği mesajlarla moral buluyor

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi resmi internet sitesindeki "e-geçmiş olsun" uygulamasıyla hastalar, kendilerini ziyaret edemeyenlerin gönderdiği mesajlarla moral buluyor.

Hastanenin Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Elif Kartal Doyuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "www.hastane.ogu.edu.tr" adresinde yer alan "e-geçmiş olsun" uygulamasına 3 yıl önce başladıklarını belirterek, hastalarını ziyaret etme şansı olmayıp, mesaj göndermek isteyen herkesin bundan yararlanabildiğini söyledi .

Uygulamada ilk yıl 15 mesaj aldıklarını, 2012'de 32, 2013'te 90 mesaja ulaştıklarını ve sayının her yıl arttığını anlatan Doyuk, "Türkiye'nin çok çeşitli bölgelerinden kişiler, burada yatan bir yakınına, akrabası, arkadaşı, annesi, babası, dedesine mesaj göndererek, onunla iletişim kurabiliyor. Bu anlamda iyi bir hizmet verdiğimizi düşünüyorum. Çünkü hastalara yansıması çok iyi, çok mutlu oluyorlar" dedi.

Bilgisayara gelen mesajı kağıda yazdırarak, bir zarf içerisinde hastaya verdiklerini dile getiren Doyuk, "Eski zamanın mektupları gibi ulaştırıyoruz. Hasta bu noktada çok mutlu oluyor. Bilhassa hastane görevlileri tarafından ellerine ulaştırılması, daha fazla mutlu ediyor. Hasta önemsendiğini hissediyor" diye konuştu.

-"Babacığım beni cast ajanstan aradılar"

Mesajların daha çok yurt içi ve dışından gençler ile ziyaret yasağı bulunan 11 yaş altı çocuklardan geldiğine dikkati çeken Doyuk, bu uygulamayla iyi dileklerin ve çok samimi duyguların iletilebildiğini aktararak, gelen ilginç mesajlarla ilgili ise şunları kaydetti:

"Her gün düzenli mesaj atan bir hasta yakınımız, iç hastalıklar servisinde yatan annesine, 'Anneciğim, gene ben, dedim ki sana moral olsun, geveze kızını hep yanında hisset. Mesajımı okurken beni yanında hisset' diyor. Yine bir hasta yakınımız, yanık ünitesinde yatan babasına, 'Babacığım beni cast ajanstan aradılar, cumartesi İstanbul'a bekliyorlarmış, yönetmen beni reklam için uygun bulmuş, gitmeyi çok istiyorum ama şimdi gitmeyeceğim. Sen iyileş, ikimiz gidelim. Yaptığım çorbayı beğendin mi?' diye soruyor. Bir öğretmen çocuk cerrahide yatan öğrencisine, 'Dualarım, kalbim seninle.. tekrar geçmiş olsun küçük karıncam. Anneni üzmeden iyileş ve sınıfımıza gel, seni bekliyor olacağız' yazmış. Kardiyolojide yatan dedesine torunundan gelen bir mesajda da 'Dedeciğim acil şifalar versin. Bundan sonra soğuk su içmeyi yasaklıyorum sana' demiş. Dedesinin soğuk su içtiği için kardiyolojiye yattığını düşünmüş. Yine biz doktorlar olarak hoşumuza giden bir mesaj da da bir hasta yakını iç hastalıklarında yatan annesine, 'Anneciğim, bir taneciğim dikkat et kendine.. Evde her şey kontrolüm altında, merak etme biz iyiyiz, sende iyisin.. Seni çok seviyorum.. Kızın inekliyor ve devam edecek, doktor olacak' yazmış."

Bunların yanı sıra nu sistemle doğum günü kutlayan hasta yakınları olduğunu da anlatan Prof. Dr. Doyuk, zaman zaman duygulandıran mesajlarda aldıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bir hasta yakınımız yoğun bakım ünitesinde yatan babasına, 'Babacığım seni çok seviyorum, yanında olan çok kişi var ve ben hep yanındayım. Sen uyurken geldim, izledim seni ve hala dimdik ayakta durabilecek kadar güçlü olan kel Ahmet'sin. Seni çok seviyorum iyi ki varsın ve sana baba diyerek, seninle gurur duyuyor prensesin. Allah yardımcımız olsun, acil şifalar' mesajı hastanede çalışmamıza rağmen içimizi sızlattı. Sonuç olarak hastaların memnuniyeti bizim için çok önemli. Sağlık hizmeti ayrı, onu en iyi şekilde verdiğimizi düşünüyoruz. Ama hastaların burada kaldıkları sürece biraz morallerini düzgün tutacak, iyi hizmetler bizi de son derece memnun ediyor."

-"Çiçek yerine mesaj gönderin"

Kişilerin hastalara çiçek göndermeyi tercih ettiğini bildiren Prof. Dr. Doyuk, çiçeğin hem maliyetli hem de bağışıklık sistemi düşük hastalar için iyi bir hediye olmadığını vurgulayarak, çiçek yerine mesajla iyi dileklerini iletilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Hastanenin Halkla İlişkiler Sorumlusu Burçin Danacı ise mesajları sadece kendisinin okuduğunu söyleyerek, "Hastalar mesaj aldıklarında hem çok mutlu oluyorlar hem de kendilerini daha güvenli hissediyorlar. Çünkü hastalar, hastaneye yatınca duygu durumları bozulabiliyor, bir yoksunluk hissediyorlar, ailelerinden evlerinden uzak oldukları için. En azından kendilerini merak eden ve sevenlerin kalplerinin onlarla olduğunu öğreniyorlar. Bizde buna bir köprü olmuş oluyoruz. Bizi de mesleki açıdan çok tatmin eden bir uygulama bu. Diğer sağlık kurumlarında da bu uygulamanın yaygınlaşmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha sonra Danacı, en son "Tüm hastalara geçmiş olsun" yazılı bir mesaj aldıklarını ve bu mesajı tüm hastalar adına özel serviste yatan Ayşe Çınar (70) adlı hastaya verilmek üzere zarfa koyarak, hastane yardım ekibi görevlisi Ayla Kutlu'ya teslim etti.

Kendisine ulaşan mesajı alan Çınar da böyle bir uygulamadan dolayı mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

eskişehir osmangazi üniversitesi türkiye kartal Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title