Haberler

Gezi Parkı Odaklı Gelişmeler

Hatay Valisi Lekesiz: "Gelinen noktada yasada açıkça belirtilen hükümlerin varlığı ve bugüne kadar ilde yaşanan olumsuzluklar göz önüne alındığında ilin huzur ve güven ortamının daha fazla olumsuz etkilenmemesi için bundan böyle yasa dışı gösterilere ilimiz genelinde hiçbir yerde müsaade edilmeyecektir" "Bugünkü yapılan operasyonlarda toplam 32 kişi gözaltına alındı, bunların 15'i Sevgi Parkı'ndan"

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, "Gelinen noktada yasada açıkça belirtilen hükümlerin varlığı ve bugüne kadar ilde yaşanan olumsuzluklar göz önüne alındığında ilin huzur ve güven ortamının daha fazla olumsuz etkilenmemesi için bundan böyle yasa dışı gösterilere il genelinde hiçbir yerde müsaade edilmeyecektir" dedi.

Vali Lekesiz, Abdurrahman Melek Toplantı Salonu'nda İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Koçyiğit ve Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç ile düzenlediği basın toplantısında, sabah saatlerinde Gezi Parkı olayları kapsamında Antakya Belediyesi Sevgi Parkı'na ve bazı ikametlere düzenlenen operasyonlarla ilgili bilgi verdi; ele geçirilen malzemeleri basın mensuplarına gösterdi.

Gezi Parkı odaklı başlayan eylemlerin Hatay'da farklı bir boyut kazanarak huzur ve güven ortamını olumsuz etkileyen noktalara vardığını ifade eden Lekesiz, bir ayı geçen sürede halkın hassasiyetlerinin göz önünde tutularak belli alanlarda demokratik hakkın kullanılış şeklinin tezahür etmesi kaydıyla tüm bu gösterilere kolaylık gösterilmeye çalışıldığını ve müdahele edilmediğini  belirtti.

Merkez ilçesi Armutlu Mahallesi'ndeki Gündüz Caddesinin günlerdir akşam saatlerinde trafiğe kapatılarak yasadışı gösterilerin yapıldığını belirten Lekesiz, söz konusu gösterilerde bölgede ikamet eden vatandaşların, esnafın mağdur edilmesinin, sürdürülen yasadışı eylemlerle ilin huzur ve güven ortamının bozulmasının kabul edilebilirlik sınırlarını aştığını söyledi.

Bu çerçevede belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, oda başkanları ve kanaat önderleri tarafından günlerdir sağduyu çağrıları yapıldığını ve yasa dışı olduğu daha önce defalarca söylenen gösterilerin sonlandırılmasının iletildiğini vurgulayan Lekesiz, şöyle devam etti:

"Tüm bu çağrılara rağmen yapılan gösterilerin devam etmesi  neticesinde, bölgede yaşayan ve sağlık sorunu olan olan vatandaşlarımızın günlük hayatında sıkıntıların yaşandığı görülmüştür. Tedavi süreçlerinin uzadığı sorunları valiliğimize intikal etmiştir. Cadde üzerinde, market, büfe, lokanta, tatlıcı ve benzeri esnafımız erkenden işyerini kapatarak ticari kayıplara maruz kalmışlardır. Yasadışı gösterilerde ateşe verilen çöp konteynerleri ve benzeri tablolar ilimize yakışır bir tablo değildir. Şehrimizin yasa dışı gösteriler neticesinde sürekli çatışma ortamındaymış gibi gazete ve televizyonlarda gösterilmesi nedeniyle ilimize turistik amaçlı gelecek insanlar rezervasyonlarını iptal etmektedir. Bu ise otel, restoran ve turistik işletmesi yapan ilimiz insanlarına zarar verici boyutlara ulaşmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devleti olup açık hava toplantıları veya gösteri yürüyüşleri 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu ve bu kanunun uygulanmasına dair yönetmeliğin ilgili maddeleri çerçevesinde yürütülmektedir, yürütülmelidir. Ancak, haziran ayının başlarından beri devam eden tüm bu gösterilerin tamamı yasa dışı olup 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüşleri kanunu çerçevesinde icra edilmemiştir. Bildiğiniz gibi bir demokratik hakkın kullanılması veya benzeri amaçlarla bir açık hava toplantısı veya gösteri yürüyüşü düzenlemek isteyen siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve benzeri oluşumlar, 7 kişilik bir düzenleme kurulu marifetiyle kanunla belirlenmiş mercilere müracaatarını yaparlar, bunun incelenmesine mütakip verilen izin çerçevesinde daha önce ilan edilmiş alanda gösterilerini yaparlar. Oysa ilimizde haziran ayının başlarından beri cerayan eden gösterilerin hiçbirisi de bu şartlara uymadan yapılmıştır. Gelinen noktada yasada açıkça belirtilen hükümlerin varlığı ve bugüne kadar ilde yaşanan olumsuzluklar göz önüne alındığında ilin huzur ve güven ortamının daha fazla olumsuz etkilenmemesi için bundan böyle yasa dışı gösterilere ilimiz genelinde hiçbir yerde müsaade edilmeyecektir."

Ele geçirilen malzemeler -

Vatandaşlardan valiliğe ve güvenlik güçlerine yapılan müracaatlardan sürekli yapılan eylemlerden rahatsızlık duyulduğu ve ilin toplumsal barışını bozacak düzeyde yoğun bir tepkinin oluştuğunun anlaşıldığını belirten Lekesiz, "Bu nedenle 1 Haziran 2013 tarihinde ilde de başlayan ve halen devam eden eylemlere katılarak olayları provoke ettikleri, terör örgütleri adına olaylara karışarak yönlendirdikleri değerlendirilen şahıslara yönelik olarak güvenlik birimlerimiz tarafından bugün yapılan planlı operasyon sonucu 17 şahıs gözaltına alınmıştır" dedi.

Operasyonlarda ele geçirilen av tüfeğinin de bulunduğu malzemeleri basın mensuplarına gösteren Vali Lekesiz, şöyle devam etti:

"Söz konusu şahısların ikametlerinde yapılan aramalarda, bez, gaz maskesi, molotofkokteyli yapımında kullanılan şişeler, sapanlar, bıçaklar, özel yapılmış sopalar, kask ve çok sayıda örgütsel doküman, dijital veri depolayan malzemeler ele geçirilmiştir. Öte yandan ilimiz Sümerler Mahallesi Şükrü Güçlü Köprüsü yanında bulunan Sevgi Parkı'na kurulan çadırlarla bu park ilimizde düzenlenen gösteri eylemlerinin merkezi haline getirilmiştir. Yasal olmayan şekilde parkın işgal edilmesine son vermek ve suç unsuru bulunması halinde işlem yapmak üzere güvenlik güçlerimiz bugün söz konusu parka gitmiştir. Park içerisinde ve çadırlarda yapılan arama neticesinde toplumsal olaylarda kullanılan ve suç unsuru oluşturan  2 döner bıçağı, 4 gaz maskesi, içerisi benzin, tiner karışımıyla dolu kullanıma hazır 60 cam şişe molotofkokteyli, molotof yapımında kullanılan malzeme, demir çubuklar ve sopa, sapan, bilye, 5 litre zift, 18 kilo boya, 1 pet şişede benzin, 25 maytap, 10 inşaat bareti, 18 kilo tiner, tornavida ve benzeri unsurlar ele geçirilmiştir. Güvenlik görevlilerini görerek kaçma girişiminde bulunan ve bir kısmı da direnen 12 kişiyle yaşı küçük 3 kişi olmak üzere toplam 15 şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır. Bugünkü yapılan operasyonlarda toplam 32 kişi gözaltına alındı, bunların 15'i Sevgi Parkı'ndan" diye konuştu.

Gözaltına alınan şahıslar arasında yabancı uyrukluların bulunmadığını söyleyen Vali Lekesiz, adı Sevgi Parkı olan bu bölgedeki çadırlardan çıkan ve adıyla hiç örtüşmeyen malzemeleri kamuoyunun takdirine sunduklarını ifade etti.

Vali Lekesiz, operasyonlar sırasında bir güvenlik görevlisinin hafif şekilde yaralandığını, konuyla ilgili soruşturmanın çok yönlü sürdüğünü kaydetti. - Hatay

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Celalettin Lekesiz Celalettin Lekesiz Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 8 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 8 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 8 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? PSG elendi mi? PSG Şampiyonlar Ligi'nden elendi mi, Borussia Dortmund maçı ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title