Haberler

Gaziantep Kalesi'nin Çehresi Değişiyor

Tarihi Gaziantep Kalesi için harekete geçen AK Parti Gaziantep Milletvekilleri ve İl Özel İdaresi, kalenin çehresini baştan aşağı yenilemek için kolları sıvadı.

Tarihi Gaziantep Kalesi için harekete geçen AK Parti Gaziantep Milletvekilleri ve İl Özel İdaresi, kalenin çehresini baştan aşağı yenilemek için kolları sıvadı.

Gaziler şehri Gaziantep'in kalesinde bazı dış duvarların yıkılması AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ve Halil Mazıcıoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz'ı harekete geçirdi. Ankara'dan gelen heyetle kalede inceleme başlatan milletvekilleri, kalenin bazı dış duvarlarının yıkıldığını bazılarının da yıkılmaya yüz tuttuğunu tespit etti. Anıtlar Yüksek Kurulu'nun onay vermemesinden dolayı kalenin dış duvarlarını yenileyemediklerini söyleyen milletvekilleri, kısa süre içinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin başkanlığında toplanarak bu sorunu masaya yatıracaklarını belirtti.

Kalenin şehrin baş tacı olduğunu ifade eden Derya Bakbak, şöyle konuştu: "Kaleyi gezdik. Kalede yapılacak çok iş var. Kalenin dış duvar bölümünde yıkılmalar var. Öncelikle burayı yapacağız daha sonra ne yapılması gerekiyorsa gerek Ankara'da gerek Gaziantep bürokrasisi üzerine düşeni yapacak ve şehrin göbeğinde bir taş yığını olan kalenin bu görünümden bir an önce kurtulmasını sağlayacağız."

Kimseyi suçlamadan kale için gereken çalışmayı başlatacaklarını dile getiren Milletvekili Halil Mazıcıoğlu da, şöyle konuştu: "Ben topu taca atmayı seven biri değilim. Gaziantep Kalesi'ne bugüne kadar neden sahip çıkmadım diye kendimi suçluyorum. Kaleyi gezdim, geçmişimizi anımsamaktan mutluyum ama kaleyi gezince biraz içim burkuldu. Kale hakkında bazı bilgiler alıyorduk zaman zaman ama ben kalenin onarılmasında işlerin sorunsuz yürüdüğünü düşünüyordum."

Kalenin yıkılan dış duvarlarını görünce içinin acıdığını anlatan Mazıcıoğlu, şunları söyledi: "Soruyorum İl Özel İdaresi Genel Sekreterimize ve bana deniliyor ki; Anıtlar Yüksek Kurulu ile görüşmelerimizde sorun yaşıyoruz ve kaleye bu yüzden dokunamıyoruz deniliyor. Ben kimseyi suçlamıyorum. Ama kendimi bugüne kadar kaleye gereken ilgiyi göstermemişim gibi hissediyorum ve bir Gaziantep Milletvekili olarak kendimi suçlu hissediyorum. Şimdi biz kimseyi suçlamadan kale ile ilgili bir değerlendirme ve karar toplantısı yapacağız. Bu toplantıya bakanımız Fatma Şahin, Valimiz, Belediye başkanlarımız, Milletvekillerimiz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, İl Kültür ve Turizm Müdürü, Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan yetkililer katılacak."

Mozaik Müzesi'nden Gaziantep Kalesi arasına bir teleferik hattı yapılması fikrini desteklediğini anlatan Mazıcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gaziantep Kalesi'nin tarihteki hak ettiği pozisyon neyse, kale nasıl bir görünüme kavuşması gerekiyorsa, yani kalemiz neyi hak ediyorsa bu toplantıda bunlar konuşulacak ve kalenin hak ettiği duruma getirilmesi için bir an önce çalışmalara başlanacak. Gaziantep AK Parti döneminde Asım Güzelbey ve diğer belediye başkanlarımız sayesinde kültür ve turizm şehri haline geldi. Mesela bir Mozaik Müzesi yaptık dünyada örneği yok."

Kaleyi tıpkı Mozaik Müzesi gibi sıkça ziyaret edilen Gaziantep'in gururu olan mekanlardan biri haline getireceklerini anlatan Mazıcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Gaziantep'e gelen vatandaşların Gaziantep'i gezmeden gitmeyeceği bir mekan haline getireceğiz. Şuna inanıyorum ki kalemizi gezmek için turistler sıraya geçecek. Ama bunun için öncelikle Gaziantepli yetkilileri bir araya toplayacağız. Kale düzenlemesini kısa zamanda bitireceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanımızın bir düşüncesi vardı; Mozaik Müzesi'nden kaleye bir teleferik yapılması gibi. Ben bu düşünceyi destekliyorum ve bu düşüncenin bir ütopya olmadığına inanıyorum. Böyle bir şey de yapılabilir. Yani Gaziantep Kalesi'ni Gaziantep turizminin can damarı yapacağız."

Kısa süre içinde kalenin terasını açacaklarını anlatan Cafer Yılmaz, Gaziantep Kalesi'nin görülmeyen yüzünü ortaya çıkaracaklarını ifade etti. Gaziantep'te para sıkıntısının olmadığına dikkat çeken Cafer Yılmaz, şöyle konuştu: "Vekillerimizin kaleyi ziyaret etmeleri ve gezmeleri bize güç verdi. Kale ile ilgili çalışmalarımız var. Vekillerimiz bu çalışmalarımızı yerinde inceleyerek elimizi güçlendiriyor. Vekillerimizin de desteğiyle bu kaleyi bir an önce turistler için gezilebilecek bir mekan haline getireceğiz. Gaziantep'te para sıkıntısı yok. Ankara bizimle çok ilgileniyor. Tez elden Bakanlığımız ve Büyükşehir ile birlikte burayı turizme açacağız. Kalenin terasını açacağız. Burada kafeterya ve seyir terasını faaliyete geçireceğiz. Amacımız gelen turistlerin konaklama süresini biraz daha artırmaktır. Turistlerin konaklama süresi arttığı zaman dolayısıyla esnafımızda bundan payını alacaktır. Böylece istihdam artarak bir sirkülasyon yaşanacaktır diye düşünüyorum."

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Selami Yetkinşekerci ve İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat da, kalenin daha modern bir hale getirilmesi için gerekli desteği vereceklerini kaydetti. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Halil Mazıcıoğlu Cafer Yılmaz Gaziantep Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title