Haberler

Esnaftan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a EYT mektubu: Prim gün sayılarındaki farklılık Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı

Güncelleme:

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın da EYT düzenlemesinden yararlanabilmesi adına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir mektup gönderdi. "Emeklilik için gereken prim gün sayılarındaki farklılık Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı" ifadesini kullanan Palandöken, işçilerin 5 bin prim günü ile emekli olacakken, esnaf ve sanatkarların 9 bin prim günü ile emekli olabileceğini ifade ederek aradaki farkın kaldırılmasını talep etti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emeklilikte yaşa takılanlar ( Eyt ) düzenlemesi kapsamında esnaf ve sanatkarların sosyal güvenlik sorunlarının da çözülmesi gerektiğini belirtti.

PALANDÖKEN'DEN ERDOĞAN'A MEKTUP

TESK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Palandöken, EYT düzenlemesinde esnaf ve sanatkarların da yer alması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazdı. Palandöken mektubunda, bugüne kadar norm birliği sağlanamadığı için EYT'den esnaf ve sanatkarın yararlanamadığını, esnafın 9 bin iş gününde emekli olduğunu aktardı.

Esnaftan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a EYT mektubu: Prim gün sayılarındaki farklılık Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıTESK Genel Başkanı Palandöken: EYT düzenlemesi kapsamında bu farklılık ortadan kaldırılmalı.

"ANAYASA'NIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI"

Palandöken şu değerlendirmelerde bulundu; "SSK'lıların 7 bin 200 iş gününde emekli olduğu için 5 bin gün sigortalı olan vatandaş emekli oluyor, yine aynı şekilde bayanlar yararlanıyor ama esnaf ve sanatkar olduğu zaman 9 bin günde oluyor. Aradaki prim gün sayısı önemli. Ayrım yapılmadan sosyal devlet ilkelerine göre aynı haktan esnaf da yararlanmalı. Yani işçiler 5 bin prim günü ile emekli olacakken, esnaf ve sanatkarlarımız 9 bin prim günü ile emekli olabilecek. Emeklilik için gereken prim gün sayılarındaki farklılık Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı. EYT düzenlemesi kapsamında bu farklılık ortadan kaldırılmalı."

EMEKLİLİK ŞARTLARI EŞİTLENMELİ

Norm ve standart birliğinin sağlanması için emeklilik şartlarının eşitlenmesi gerektiğini savunan Palandöken sözlerini şöyle sürdürdü; "2000 yılından önce oda, sicil ve vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur kaydı olamayan esnafa bu sürelerinden faydalanma imkanı verilmeli. Esnaf ve sanatkarın 2,5 milyon insanın istifade ettiği EYT'den yararlanması lazım. Cumhurbaşkanımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den EYT'li esnafımızın mağduriyetinin çözülmesiyle ilgili açıklamayı bekliyoruz."

Erdem Aksoy
Haberler.com - Güncel

Bendevi Palandöken Tesk EYT Güncel Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

500

Yorumlar (12)

Bülent Demir:

Aslında her çalışan prim ödeyen standart yaş ve prim olmalı çok pirim veren çok az prim varen az maaş olmalı adalet bunu gerektirir kimse kimsenin yükünü taşımamalı.

117
7
yanıtYanıtla
zeha gül:

Yakup bey, çok prim ödeyen çok az prim ödeyen az demişsiniz de öyle değil maalesef. Ben (bayan) emekli esnafım, 7200 prim günü ile emekli olabildim. En düşük emekli aylığını alıyorum.

yanıt7
yanıt7
osman özdemir:

10500 günüm var aynı maaşımı alıcaz pirim gününe göre emekli maaşı olması lazım değil mi

63
10
yanıtYanıtla
Vahdettin Bayram:

pes....bu ülkede insanları doğum tarihinde emekli et yine de anne karnında niye emekli olmuyoruz diye itiraz ederler...

36
12
yanıtYanıtla
Ercan Ercan:

Adam yıllarca prim ödemesi yapmamış, sırf sigorta girişi eksi diye emeklilik istiyor. yok prime af yok faizine af. Emperyalist milletler gibi tam paracı olduk. Devleti düşünen yok.

30
12
yanıtYanıtla
Orcun Yazicioglu:

ülkede beleşçi çok :D

31
9
yanıtYanıtla
Ramazan Demir:

AKP hükümeti ile Çalışan Emekli olurken Prim gün sayısı hiçbir şey ifade etmiyor. Aynı işyerinden emekli olan 2 kişi yıllara göre çok farklı maaş alıyor. AKP hükümeti ile her yerde düzen bozuldu. AKP hükümeti gitmeden bu bozuk düzen böyle devam eder.

21
13
yanıtYanıtla
osman özdemir:

Ödediği pirim ve yıl dikkate alınmalı yılda pek farketmiyor ssk 5000 bağkur 9000 bin gün asgari ücretten yattığıda maaş farkı yok bu adaletsiz

21
4
yanıtYanıtla
Es ruzgar:

Ben küçük esnafım ,,kendi cebimden sigorta ve vergi veriyorum işçi memur gibi rapor alamıyorum yıllık izinim yok sosyal faaliyetimiz yok fazla çalışıyorum bizim esnafın devlete yükude olmaz esnafa 9 bin gün adaletsiz SSK ile aynı olmalı Tayyip reis lütfen isteğimizi kabul et

11
6
yanıtYanıtla
özgür adliğ:

size katılıyorum.ben de bıcak imalatı yapan ve tek basima calisiyorum.gecenlerde ufak bi kesik yuzunden koluma dikis atıldi ve 15 gun calisamadm.yani 15 gun is cikmadi ve malesef icerden harcamak zorunda kaldim.ve 1997 sgk girisliyim.Ama isyerimi uzerime aldigim icin bagkur oduyorum ve eyt den yararlanamiyorum.son 3.5 sene sgk pirim odeyecekmisim.nekadar sacma

yanıt1
yanıt0
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title