Haberler

Erdoğan: "Siyasi İhtirasların AB ile İlişkilerimizi Esir Almasına İzin Veremeyiz"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması "50. Yılında Türkiye-AB İlişkileri" Programı- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "12 yıl önce bu göreve başladığımızda hiçbir fasıl neredeyse açılmamıştı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması "50. Yılında Türkiye-AB İlişkileri" Programı- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "12 yıl önce bu göreve başladığımızda hiçbir fasıl neredeyse açılmamıştı. Hiçbir fasıl açılmadığı halde bir mücadele başlattık. O zamanlar 15 üyeydi. Ondan sonra 13 üye alındı. Ama inanın bu alınan 13 üyenin hiçbirinin de Türkiye ile mukayese edilecek hiçbir yanı yoktur, hiçbir alanda yoktur. Tamamen bu alınanlar siyasi kararla alınmışlardır ve AB müktesebatının gerekleri bunlarda yok" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'nin yeniden küresel güç konumuna yakışır bir vizyon benimsemeye ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bunun için de genişleme müzakerelerini tutarlı, ilkeli ve hakkaniyete uygun bir şekilde yürütmesi gerekiyor. Bizim yeni Türkiye hedefimiz, asla AB'den bağımsız değildir. Daha güçlü, daha müreffeh, daha demokrat bir Türkiye'yi ifade eden yeni Türkiye hedefimize, AB tam üyeliğimizle daha hızlı şekilde ulaşabileceğimize inanıyoruz" dedi.Erdoğan, Wyndham Grand Hotel'de düzenlenen İktisadi Kalkınma Vakfı'nın "50. Yılında Türkiye-AB İlişkileri" Programı'nda, bölgesel dinamiklerin hareketli olduğu bir dönemde 31 nolu Dış Güvenlik ve Savunma Politikası Faslı'nın açılmamış olmasını makul bulmadığını ifade etti.İKV'nin, 1965'ten bu yana örnek çalışma yürüttüğüne değinen Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu çalışmalardan ziyadesiyle istifade ettik, ancak bugün bu desteğin, bu katkıların artmasına ve koordinasyon içinde daha da ileriye taşınmasına ihtiyaç var. Çok ciddi bir kamu diplomasisi gerekiyor. Bunun ulusal bazda olmaktan öte uluslararası bazda bir kamu diplomasisine ihtiyaç var. Burada rehavet mümkün değil. Çok gayretli olmalıyız, heyecan duymalıyız ve bu şekilde bu finalin yapılması gerekir. Türkiye'nin AB vizyonu çerçevesinde Avrupalı dostlarımızın meseleye daha sağlıklı bir bakış açısıyla yaklaşmasını temin edecek çalışmalara hız vermemiz gerekiyor. Eski korkuların, tereddütlerin, kısır tartışmaların, birkaç ülkenin siyasi ihtiraslarının AB ile ilişkilerimizi esir almasına izin veremeyiz. Ben bu noktada sizlere güveniyorum, inanıyorum. Bakın, 12 yıl önce bu göreve başladığımızda hiçbir fasıl neredeyse açılmamıştı. Böyle bir noktadaydık. Hiçbir fasıl açılmadığı halde bir mücadele başlattık. O zamanlar 15 üyeydi, 12 yıl öncesini söylüyorum. Ondan sonra 13 üye alındı. Ama inanın bu alınan 13 üyenin hiçbirinin de Türkiye ile mukayese edilecek hiçbir yanı yoktur, hiçbir alanda yoktur. Tamamen bu alınanlar siyasi kararla alınmışlardır ve AB müktesebatının gerekleri bunlarda yok. Hamdolsun bizde bunlar var. Biz çünkü 'Alındık, alınmadık' bunlara bakmadık. Dedik ki 'Bunlar bize gereklidir, yapmamız lazım."Erdoğan, İKV'ye, AB'ye üyelik sürecindeki gayreti ve emeği dolayısıyla teşekkür ederken, vakfın 50'nci yılını tebrik etti, ve 9 Mayıs Avrupa Günü'nü kutladı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün vefat eden sinema ve tiyatro sanatçısı Zeki Alasya'ya da yeniden rahmet temenni etti.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title