Haberler

Diyarbakır EMİTT Fuarı'na Hazırlanıyor

Güncelleme:

Turizmde atağa kalkan, kadim zenginlikleri ve 12 bin yıllık tarihi ile Diyarbakır 2014 EMİTT Fuarı'nda boy göstermeye hazırlanıyor.

Diyarbakır EMITT Fuarı'nı Yine Şenlendirecek

Tarihi değerleri ve kültürel zenginlikleriyle istikrarlı olarak her yıl daha çok yerli ve yabancı ziyaretçiyi kendisine çekerek turizmde önemli bir atağa kalkan Diyarbakır, 12.000 yıllık kadim zenginlikleriyle 2014 EMITT Fuarı'nda boy göstermeye hazırlanıyor.

TÜYAP'ta 30 Ocak - 2 Şubat 2014 tarihleri arasında 18. kez düzenlenecek olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT'e katılan en renkli şehirlerarasında bulunan Diyarbakır, fuarda bu yıl Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Sur Kaymakamı Aydın Ergün ve Eğil Kaymakamı Taner Bircan'ın katılımıyla yer almaya hazırlanıyor.

Ziyaretçilere özel ikramlar ve yöresel yemekleriyle fuara renk katacak olan Diyarbakır standında tarihi mekanları tanıtan fotoğraf sergisinin yanı sıra video gösterisi yapılacak. Standda Diyarbakır Valiliği tarafından Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça ve Japonca dillerinde basılan Diyarbakır gezi rehberi, turistik gezi haritası, el kitapçıkları, broşür ve tanıtım CD'leri yerli ve yabancı ziyaretçilere ücretsiz dağıtılacak, zengin Diyarbakır mutfağından özel ikramlar sunulacak.

PEYGAMBERLER ŞEHRİ

Dünyanın 5'inci büyük fuarı konumundaki EMITT'e katılım amaçlarının çok zengin tarihi ve kültürel bir geçmişe sahip olan Diyarbakır'ı ulusal ve uluslararası alanda çok daha geniş çevrelere tanıtmak olduğunu ifade eden Vali Kıraç, Mekke ve Medine'den sonra en çok Sahabe'ye ev sahipliği yapan kentin Diyarbakır olduğunu, kent merkezinde çok sayıda sahabe; Eğil ve Ergani ilçelerinde çok sayıda medfun Peygamber ve Sahabe türbesinin yer aldığını ve bu bakımdan Diyarbakır'ın inanç turizmindeki yeri ve öneminin eşsiz olduğuna vurgu yapıyor.

Dünyanın en eski ve en yüksek kalesi olan Diyarbakır surlarını, camilerini, kiliselerini, hanlarını, hamamlarını, köşklerini, evlerini ve yaşam kültürlerini tanıtmak istediklerini belirten Kıraç, fuarda ayrıca Diyarbakır'ın zengin folklorunu, türkülerini ve benzersiz lezzetlerin yer aldığı mutfağını da tanıtmayı amaçladıklarının altını çiziyor.

Diyarbakır'ın turizmde büyük bir sıçramanın eşiğinde olduğunu ifade eden Kıraç şunları söylüyor: "EMITT sayesinde fuar alanındaki standımızdan birçok yayın organına canlı bağlantılar gerçekleştiriyor, sadece fuar alanına gelen ziyaretçilere değil, ülkemizin birçok bölgesinde yaşayan yurttaşlarımıza ve farklı ülkelerin vatandaşlarına ilimizi tanıtma fırsatı buluyoruz. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin yanında birçok basın yayın organı ve önde gelen televizyon yapımcılarının fuar süresince Diyarbakır'a ilgi göstermeleri bizi ilimiz adına mutlu ediyor. Bu gibi çalışmalarla, Diyarbakır'ın tarihten gelen güzelliklerini, kültürünü ve kültürel mirasını tanıtarak 12.000 yıllık bu kadim kentin güzellikleriyle akıllarda yer almasını sağlamak, ilimiz açısından çok olumlu sonuçlar doğuruyor."

MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ

Mezopotamya ile Anadolu arasında geçiş bölgesinde yer alan Diyarbakır'ın neredeyse gelmiş geçmiş tüm uygarlıkların izlerini taşıdığını ifade eden Ekin Fuar Direktörü Hacer Aydın ise, kentin Hurri-Mitaniler, Asurlular, Aramiler, Urartular, İskitler, Medler, Persler, Makedonyalılar, Selevkoslar, Partlar, Ermeniler, Romalılar, Sasaniler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Selçuklular, Artuklular, Eyyübiler, Moğollar, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlılara yurt olduğunu, bu kadar köklü bir geçmişin izlerini dünya üzerinde bir başka şehirde görmenin zor olduğunu belirtiyor.

Ulu Cami, Safa Cami, Behram Paşa Cami, Nebi Cami, Fatihpaşa Cami, Hüsrevpaşa Cami, Melik Ahmet Cami, İskender Paşa Cami, Dört Ayaklı Minare, Mesudiye Medresesi, Zinciriye Medresesi ve Meryem Ana Kilisesi'nin mutlaka görülmesi gereken eserler olduğunu dile getiren Aydın, Arkeoloji Müzesi, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi ve Ziya Gökalp Müzesi'nin de ziyaret edilmesi gereken müzeler arasında olduğunu kaydediyor. Aydın, dünya çapında bir mutfak olan Diyarbakır mutfağının eşsiz lezzetleri barındırdığını da ifade ederek, bu lezzetleri yakından tanımak isteyenleri EMITT Fuarı'nda Diyarbakır standına davet ediyor.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Doğu Akdeniz Cahit Kıraç Melik Ahmet Hacer Aydın Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title