Haberler

CHP'li Vekillerden 'Basın Özgürlüğü' Vurgusu

Chp İzmir milletvekilleri Musa Çam ile Kamil Okyay Sındır, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptıkları yazılı açıklamalarda Can Dündar ve Erdem Gül'ün 40 günü aşkın süredir tutuklu olmasına dikkat çekip, 'basın özgürlüğü' vurgusu yaptı.

Chp İzmir milletvekilleri Musa Çam ile Kamil Okyay Sındır, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptıkları yazılı açıklamalarda Can Dündar ve Erdem Gül'ün 40 günü aşkın süredir tutuklu olmasına dikkat çekip, 'basın özgürlüğü' vurgusu yaptı.

Yazılı bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, gazetecilerin özgürce haber yapabilecekleri, kamuoyuna karşı temel sorumluluğunu yerine getirmek için seslerini daha gür bir şekilde duyuracakları baskısız, sınırsız, sömürüsüz 10 Ocakları kutlama dileğinde bulundu. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün 40 günü aşkın süredir tutuklu olmasını eleştiren Çam, "Her yerinden baskı, zulüm ve yobazlığın aktığı AKP iktidarında gazeteciler büyük baskı görüyor. Halkımızın evrensel ve iç hukuktan kaynaklanan tüm hakları çiğneniyor. Türlü araçlarla, baskıyla, yıldırmayla gazeteciler ve halkın haber alma özgürlüğü tutsak alınmak isteniyor. Onlarca yıllık tarihi, deneyimi ve saygınlığı hiçleştirilmek istenen gazeteler ve gazeteciler işlerini yapamaz hale getiriliyor. Yazdıkları için, düşüncelerinden ötürü yargılanıyor" dedi.

Ülkede onlarca gazete, yüzlerce internet haber sitesinin kapatıldığını, 31 gazetecinin tutuklu olduğunu Türkiye'nin basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 149'uncu sıraya indiğini söyleyen Çam şöyle devam etti:

"Bu süreçte Cumhuriyet Gazetesi İzmir Bürosu'nun kapatılması da ekonomik baskıların, 'Benden değilsen yok ol' mantığının basın üzerindeki ezici baskının yansıması. Bu karanlık tabloda ve her geçen günle kararan yarınlarda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlamak çok zor. Kutlama yapamasak da dayanışmayla, beraberce bu zor günleri atlatacağımızı unutmadan mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü mücadelemiz yarınlarımız içindir. Çocuklarımız içindir. Özgür Türkiye, özgür yaşam, sömürüsüz dünya idealimiz ancak ve ancak birlikte başarılabilir. Basın özgür değilse bilinmelidir ki hepimiz tutsağız!"

SINDIRDAN AÇIKLAMA

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır da basın özgürlüğünün önündeki engellerin ve gazetecilerin tutuklanmasına neden olan düzenlemelerin kaldırılması, toplumun haber alma özgürlüğünün sağlanması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi. TBMM Başkanlığına verdiği araştırma önergesinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle ayrı bir anlam ifade ettiğini belirten Sındır, "Bugün, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü, basın emekçisi arkadaşlarımı dolu dolu kutlamak isterdim. Ancak basınımızın, gazeteci arkadaşlarımızın koşulları ortada. Hapiste gazeteciler, işten atılan gazeteciler, her an gözaltına alınma ya da işten atılma korkusu ile görevinin başındaki gazeteciler, coplanan gazlanan gazeteciler, sorduğu için azarlanan gazeteciler. Bugün ülkemizde gazeteci olarak çalıştıkları için, işlerini ve mesleklerini yaptıkları için büyük sorunlarla mücadele etmek durumundalar, çalışan gazetecilerimiz. Oysa çağdaş demokrasi değerlerinin egemen, hukukun üstün olduğu toplumlarda özgür basın işbaşındadır. Basının, gazetecinin yaşadığı her türlü kısıtlama, sınırlama daha ötesinde işinden dolayı yargılanması ya da tutuklanması haber alma ve iletme hakkının ihlali anlamına gelir" dedi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gür'ün tutuklu olmalarının, basın özgürlüğünün ve demokrasinin geldiği durum açısından endişe verici olduğunu dile getirdi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Can Dündar Musa Çam İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title