Haberler

Bulgaristan'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

SOFYA (AA) – Bulgaristan Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi Genel Başkanı Lütfi Mestan partisinin 6 Kasım'da düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimine katılacağını duyurdu.

SOFYA (AA) – Bulgaristan Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi Genel Başkanı Lütfi Mestan partisinin 6 Kasım'da düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimine katılacağını duyurdu.

Mestan, Filibe'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada DOST partisinin Merkez Seçim Komisyonu'nda (ZİK) kaydını yaptıracağını açıkladı.

Mestan, AA muhabirine yaptığı açıklamada ise Bulgaristan'da cumhurbaşkanı seçimine katılıyor olmalarının aday gösterecekleri anlamına gelmediğini, bu konuda daha sonra karar vereceklerini belirtti.

Destek verecekleri adayın Avrupa-Atlantik değerlerine sarılmış, şüphe uyandırmayacak net bir NATO'cu olması gerektiğinin altını çizen Mestan, diğer partilerin adaylarının bu kriterlere uygun olması halinde Bulgaristan'daki demokrasi adına, siyasi bedel aramadan, pazarlık yapmadan ona destek verebileceklerine işaret etti.

Böyle bir adayın gösterilmemesi durumunda ise yeni bir parti olmalarına rağmen, kendi adaylarını çıkarabileceklerini belirten Mestan, siyasi sorumluluk açısından kendisinin de cumhurbaşkanı adayı olabilmesinin de doğal karşılanması gerektiğini ifade ederek, "Siyasi sorumluluk böyle taşınır." dedi.

Mestan, DOST partisine kayıtlı 17 bin üye olduğunu, hızlı bir teşkilatlanma sürecine girdiklerini ve ülkenin en küçük köylerinde bile teşkilatlanmaya gideceklerini ifade etti.

- Türkiye'nin desteği

DOST partisinin Türkiye'deki göçmen derneklerinden aldığı destek için teşekkür eden Mestan, partinin Türkiye ile olan ilişkileri konusunda gelen eleştiri ve baskıyı kabul etmediğine dikkati çekerek şunları söyledi:

"Türkiye Bulgaristan'ın sadece komşusu değil, aynı zamanda iyi bir dostudur. Biz Türkiye Cumhuriyeti ile iyi bir diyalog içerisinde olmak zorundayız. Popülist, aşırı milliyetçilerin Türkiye karşıtı tavırlarını kesinlikle kınıyoruz. Türkiye Bulgaristan'ın düşmanı değil, gerçek bir dostudur. Bulgaristan, er veya geç, Türkiye ile ilişkileri konusunda bir strateji çizmeli çünkü ülkemizin böyle bir stratejiden sadece faydası olur. Tarihi tarihçilere bırakalım, hep birlikte parlak bir gelecek için çalışalım."

Lütfi Mestan, eski komünist rejiminin onları göçe zorladığı için, kendi iradesinin dışında Türkiye'de yaşayan yarım milyon göçmenin seçimlere özgürce katılabilmelerine karşı getirilen seçim yasası düzenlemelerini de eleştirdi.

- Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi

Lütfi Mestan, Bulgaristan'daki cumhurbaşkanı adaylarına " Rusya'ya karşı yaptırımlar kaldırılsın mı?" sorusunun yöneltilmesi gerektiğini savunarak, "Bulgaristan'ın Rusya politikasının dengeli olması, yaptırımların kaldırılması gerektiğini öne sürenler bize göre NATO'cu olamaz" dedi.

Kırım'ı ilhak etmesinin Rusya'nın politikası konusunda maskeleri düşürdüğünü ifade eden Mestan, "Yasa dışı olarak kuşatılmış, Ukrayna toprağı olan Kırım'daki Rusya'nın yaptığı seçim sonuçları kimler geçerli kabul eder?" ifadesini kullandı.

Er veya geç Kırım'ın Ukrayna'ya yeniden bağlanması gerektiğini savunan Mestan, "Bu nedenle bence Ukrayna halkının, ülkesinin kaderi en önemli kriterlerinden biri olacak. Ülkenin yeni cumhurbaşkanı adayı bu konularda net bir fikir sahibi olmazsa, öyle bir kişi DOST partisine göre de uygun aday olmayacaktır." diye konuştu.

Mestan, Bulgaristan'da son dönemde gittikçe artan İslamofobi ve sığınmacılara karşı olumsuz tavırlar konusunda ise "Hoşgörünün dışında hiçbir alternatif olamaz. Krizleri, problemleri yaratan ayrımcılık siyasetidir. Irk, dil ve din farklılıklarımıza rağmen hoşgörü, entegrasyon ve birliktelik içinde yaşamalıyız." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Lütfi Mestan Bulgaristan Rusya Politika Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Bakmadan Geçme

Usyk kimdir? Boksör Usyk kaç yaşında, nereli? #129351 Tyson Fury kim, kaç yaşında, nereli? #127942 18 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Fury Usyk maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda 2024? Tyson Fury Usyk maçı ne zaman #129351 18 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Yeni Angola Büyükelçisi Muhammet Mustafa Çelik kimdir? Muhammet Mustafa Çelik hayatı ve biyografisi nedir? 18 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! 18 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 18 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #9889 #127919 18 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 18 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 18 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 18 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title