Haberler

Bosna'nın "İlk Türkiye Mezunu" Müftüsü Pitiç. Cübbesini Giyerek Görevi Devraldı

Gorajde'deki Kayseri Camii'nde düzenlenen törenle Pitiç. resmen müftülük görevine başladı Gorajde Müftüsü Pitiç: "Büyük bir onur ve sorumlulukla görevlendirildim, Gorajde ve Bosna Hersek halkı için çalışmaya devam edeceğim" Bosna Hersek Reis ul Uleması Kavazoviç: "Biz dinimizi, ortalama bilgi sahibi olan kimselerden değil, Osmanlı'nın alimlerinden öğrendik.

Bosna Hersek'in Gorajde kentinin eski müftüsü Hamed  Efendiç, Kayseri Camii'nde düzenlenen törenle görevini ilk Türkiye mezunu müftüsü Remziya Pitiç'e devretti.

Bosna Hersek İslam Birliği'nin (Diyanet İşleri Başkanlığı) 26 Nisan 2014 tarihli toplantısında Gorajde Müftüsü olarak atanan ve Bosna Hersek'in "ilk Türkiye mezunu" müftüsü Remziya Pitiç, müftülük görevine resmi olarak başladı.

Türkiye Diyanet Vakfı'nın Gorajde'de yaptırdığı Kayseri Camii'nde, öğle namazının kılınmasının ardından başlayan törene, Bosna Hersek Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Din Müşaviri Hasan Atlı, müftüler, din adamları, yerel yetkililer ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törenin başlangıcında dualar ve salavat, daha sonra ise eski Gorajde Müftüsü Efendiç ve yeni müftü Pitiç'in biyografileri okundu.

Bosna Hersek Reis-ul Uleması Kavazoviç, Pitiç'e cübbesini takdim etmesinin ardından yaptığı konuşmada, eski Gorajde Müftüsü Efendiç'in bu göreve 1994 yılında atandığını hatırlattı. Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaştan dolayı Efendiç'in görevinin zor olduğunu ifade eden Kavazoviç, Pitiç'in de halkın ve Bosna Hersek İslam Birliği'nin güvenini kazandığını ve göreve hazır olduğunu söyledi.

Pitiç'in yeni görevi kapsamında birçok zorlukla karşılaşacağını belirten Kavazoviç, "Müftü Efendiç çok zor zamanlarda güzel işler başardı. Hepimiz, Allah adına yaptığımız şeyler için insanlardan bir ödül beklemememiz gerektiğinin farkındayız. Yeni müftü Pitiç de bizim güvenimizi kazanmış bir insan. Önünde uzun ve zor bir yol var ve bu yolu Gorajde halkı ile aşacağından eminim. İnanıyorum ki uzun zaman sonra, buna benzer bir günde, Pitiç de bu onurlu emanetini başka birine devredecek" diye konuştu.

-"Maneviyatımızın temelleri Kur'an-ı Kerim'in üzerinedir"-

Boşnaklar'ın İslam'ı Osmanlı Devleti'nin alimlerinden öğrendiğini dile getiren Kavazoviç, Bosna Hersek'te maneviyat ve geleneklerin korunmasının önemini vurguladı. Boşnakların atalarından gelen gelenekleri korumakla görevli olduğunu kaydeden Kavazoviç, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunu yapmadığımız takdirde milletimiz büyük zorluklarla karşılaşacaktır. İslam dini dünyanın birçok yerinde mevcut fakat biz dinimizi, ortalama bilgi sahibi olan kimselerden değil, Osmanlı'nın alimlerinden, ulemasından, şeyhlerinden öğrendik. Bizim geleneklerimiz camiilerdir, bizim geleneklerimiz cemaat, tekkeler, medreselerdir. Nesiller boyunca yetiştirdiğimiz Müslümanların gelenekleri, bilir kişilerden bize aktarılmıştır. Maneviyatımızın temelleri Kur'an-ı Kerim'in üzerindedir. Hepimiz bunlara sahip çıkmak ve korumakla mükellefiz."

Yeni Gorajde Müftüsü Remziya Pitiç ise büyük bir onur ve sorumlulukla görevlendirdiğini söyledi. Yeni görevi boyunca Gorajde halkının yardımına ihtiyacı olacağını belirten Pitiç, Gorajdelilerin desteğini beklediğini açıkladı.

Gorajde ve tüm Bosna Hersek halkı için çalışacağını vurgulayan Pitiç, "Fakat, elde ettiğimiz başarıların asıl mimarı biz olmayacağız, bunun farkında olmalıyız. Bizim elimizden sadece başarı için çabalamak gelir, takdir ise Allah'a mahsustur. Biz, Bosna Hersek olarak küçük bir halkız, fakat kendi menfaatlerimiz için daha çok çalışmalıyız. Biz de Doğu ve Batı'da bulunan kardeşlerimize yardım etmeliyiz" diye konuştu.

Törene katılanlar teşekkürlerini sunan Pitiç, halkın desteği olmadan asla başarılı olamayacağını kaydetti. Bosna Hersek'in savaş zamanında verdiği şehitleri de anımsatan Pitiç, şehitler olmadan ülkede böyle bir törenin gerçekleşmesinin mümkün olmayacağını da sözlerine ekledi.

Eski Gorajde Müftüsü Efendiç de bugünün hem sevinçli hem hüzünlü olduğunu söyledi. Görevini onurlu bir insana teslim ettiği için duyduğu mutluluğu dile getiren Efendiç, diğer taraftan ise, 20 yıldır müftülük yaptığı Gorajde şehrinden ve halkından ayrılmak zorunda olduğu için üzgün olduğunu açıkladı.

Müftülük görevi boyunca, yerel yönetim ve halkın desteklerini hiç esirgemediğini belirten Efendiç, "Benim başarılarım sizlerin de başarısıdır, çünkü her şeyi birlikte yaptık. Savaş ve sonrasında başardıklarımızla gurur duyuyorum. Savaş boyunca şehrimizi ve inançlarımızı korumayı, sonrasında ise yerlerinde sürülen Boşnakların evlerine dönmesi ve camiilerin yeniden inşası gibi büyük şeyler başardık. Bugün, Bosna Hersek'in doğusundaki tüm şehirlerde en azından bir minare var" şeklinde konuştu.

Merasimin sona ermesinin ardından törene katılanlar Pitiç'i tebrik ederek, birbirleriyle musafahalaştı. Eski müftü Efendiç ise Kayseri Müftülüğü tarafından Gorajde'de 2009'da yaptırılan Kayseri Camisi'nin avlusunda, Keçiören ve Şahinbey belediyelerinin destekleriyle kurulan İslam Kültür Merkezi'nin anahtarlarını takdim etti. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Kavazoviç Türkiye Kayseri Politika Güncel Haberler

title