Haberler

Bosna-Hersek'in Yeni Reis-ul Uleması İlk Hutbesini Verdi

Bosna-Hersek'in yeni Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç, göreve başladıktan sonra ilk hutbesini, başkent Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrevbey Camisi'nde verdi.

Bosna-Hersek'in yeni Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç, göreve başladıktan sonra ilk hutbesini, başkent Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrevbey Camisi'nde verdi.

Bosna'da 20 yıldır Reis-ul Ulemalık yapan Dr. Mustafa Ceriç'ten, 15 Kasım'da düzenlenen "menşure" töreniyle görevi devralan Husein Kavazoviç, yeni Reis-ul Ulema olarak ilk okuduğu hutbede, üstlenilen vazife ve yükümlülüklerin yerine getirilmesinin önemini vurguladı. Kavazoviç, "Müslümanın ahlakı, görev ve yükümlülüklerinin yerine getirmesine bağlıdır" dedi.

Husein Kavazoviç, "Ahlaklı olan sadece şefkat ve merhamet gösteren değil, sorumluluklarını ve görevlerini yerine getirendir. Hayatında sorumlulukların yerine getiren Müslüman, kendi hayatına etik ilkeleri de getiriyor ve bu şekilde hem kendisini hem de dünyayı zenginleştiriyor. Sorumluluk ve görevlerimizi yerine getirmeden böyle bir şeyi başaramayız" diye konuştu.

Kur'an-ı Kerim'deki "Şüphesiz ki bir kavim kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez" mealindeki ayeti okuyan Kavazoviç, sorumluluklarını yerine getirmeyenlerin kendileri ve dünyayı değiştiremediklerine işaret etti. Kavazoviç, yaşanılan dünyaya karşı ahlaki ve etik ilişkide değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

Bosna-Hersek Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç, Cuma namazından sonra cami çıkışında da vatandaşlarla sohbet etti.

-Bosna'nın 14. Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç-

Bosna-Hersek'in 14. Reis-ul Uleması olan Hüseyin Kavazoviç, 3 Temmuz 1964'te Bosna-Hersek'in Gradaçats şehrinde dünyaya geldi. Birçok hafız, imam ve din alimi yetiştiren bir aileye mensup olan Kavazoviç, ilköğrenimini doğduğu şehir Gradaçats'ta tamamladı, İslami ilimler eğitimini ise meşhur din alimi amcası Hüseyin Kavazoviç'ten aldı.

Daha sonra din eğitimini başkent Saraybosna'daki Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nde sürdüren Kavazoviç, buradan imam hatip ve din eğitimcisi olarak mezun oldu. Hüseyin Kavazoviç, 1985-1990 yılları arasında Mısır'ın başkenti Kahire'deki El Ezher Üniversitesi'nde "Şeriat Hukuku" alanında tahsil gördü.

Kavazoviç, 1993'te Bosna-Hersek İslam Birliği Meclisi tarafından Tuzla Müftüsü olarak seçildi. Bosna Savaşı boyunca ülke savunmasına da katılan Kavazoviç, Tuzla Müftüsü sıfatıyla esir alınıp Konyits şehrindeki toplama kampına götürüldü.

Tuzla kentindeki Behram Bey Medresesi'nde İslam hukuku öğretmenliği de yapan Kavazoviç, Arapça ve İngilizce biliyor.

Muhabir: Kemal Zorlak

Yayıncı: Serkan Fidan - SARAYBOSNA

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Kavazoviç Tuzla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title