Haberler

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Eıde ?müzakerelerin Birkaç Hafta İçinde Yeniden Başlayacağını Düşünüyorum?

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Eıde 'Müzakerelerin birkaç hafta içinde yeniden başlayacağını düşünüyorum' BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis görüştü.

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Eıde 'Müzakerelerin birkaç hafta içinde yeniden başlayacağını düşünüyorum'

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis görüştü.

Liderlerle görüşmek için dün adaya gelen BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ilk olarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüştü. Görüşmenin ardından açıklamada bulunan Eide, görüşmelerin askıya alınmasına neden olan koşulların kısa süre içerisinde sonlandırılabileceğini belirtti. Sadece görüşmelerin yapılacağı değil, görüşmelerin hızlanıp hızlanmayacağına bakacakları bir atmosfere girilmesi yönündeki beklentisini dile getiren Eide, görüşmelerin ne zaman başlayacağı sorusu karşısında, Türk Navtex'inin 6 Nisan'da son ereceğine işaret ederek, bunun, görüşmelerin yeniden başlamasına yapıcı yönde katkıda bulunacak bir faktör olduğunu söyledi.

Eide ayrıca, doğalgaz alanında görüşmelerin yeniden devam edebileceği bir ortama doğru ilerlediğini söyledi. Görüşmelerin askıya alınmasıyla ilgili sebep yokken bir fırsat penceresinin oluşturulabileceğinden söz eden Eide, 'Böyle bir dinamik olursa bunu kullanacağız' diyerek, bunun mümkün olması durumunda ne yapacaklarını tartışmak gerektiğini söyledi.

EIDE KKTC CUMHURBAŞKANI EROĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, daha sonra Adanın Kuzeyine geçerek KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Türk Müzakere heyeti ile de görüştü. KKTC Cumhurbaşkanlığı'nda başlayan görüşmede Eide'ye, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ile BM heyeti eşlik etti. Görüşmede, KKTC Cumhurbaşkanı Temsilcisi ve Danışmanı Osman Ertuğ, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör ile bazı müzakere heyeti üyeleri de hazır bulundu.

Görüşmenin ardından Eide ve Eroğlu basın açıklaması yaptı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, büyük bir ihtimalle Nisan ayının ilk haftalarında müzakere masasına dönüşün duyurulabileceğini söyledi. Eroğlu, Eide'ye göre Rum lider Nikos Anastasiades'in masaya dönme niyetinde olduğunu; kendisinin ise zaten masada muhatabını bekliyor durumda olduğunu ifade etti. Eide de hidrokarbon krizinin aşılmak üzere olduğunu ve müzakerelerin birkaç hafta gibi kısa bir süre içerisinde yeniden başlayacağını düşündüğünü kaydetti.

'MÜZAKERELERİN BİRKAÇ HAFTA GİBİ KISA BİR SÜRE İÇERİSİNDE YENİDEN BAŞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM'

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Eroğlu'yla yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi.

Bu sabah Rum Yönetimi Başkanı Anastasiades'le de bir araya geldiğini kaydeden Eide, hem liderlerin, hem de kendisinin hidrokarbon krizinin aşılmak üzere olduğuyla ilgili ortak bir his içerisinde olduklarını, koşulların kısa süre içinde yeniden şekilleneceğini ve o zaman müzakerelerin yeniden başladığını duyurabileceklerini dile getirdi.

Eide, 'Bunu şimdi yapmıyorum çünkü gerçekleşmesi gereken bazı şeyler var, ancak ilkbahar, sonbahardan daha umut verici olacak. İyi hava ve ilkbaharla bir iyimserlik edinebiliriz' diye konuştu.

'İKİ TARAFTA DA İSTEK OLDUĞUNU HİSSEDİYORUM'

Müzakerelerin sadece yeniden başlamayacağını, görüşmeleri gerçekte planlanandan daha hızlı bir şekilde gerçekleştireceklerini kaydeden Eide, 'Tekrar vurgulamak istiyorum, bunun onaylanması ve deklere edilmesi gerekiyor, ancak ben her iki tarafta da bunu mümkün kılacak bir istek olduğunu hissediyorum. Bu birkaç hafta gibi kısa bir süre içerinde olur, birkaç ay değil" şeklinde konuştu. Hidrokarbon krizinin nasıl aşılacağının sorulması üzerine ise Eide, Kıbrıs Türk tarafınca bazı aktivitelere karşılık olarak yayımlanan Navtex'in süresinin 6 Nisan'da sona ereceğini hatırlattı ve birkaç hafta içinde görüşmelerin tarafların baştaki pozisyonları temelinde başlamasının mümkün olacağına dair genel bir resim olduğunu ifade etti.

Tarafların masaya netice almaya yönelik, ciddi, hızlandırılmış müzakereler için ortak bir istekle dönmeleri yönünde itici güç olmaya çalıştığını dile getiren Eide, liderlerin en zor konulara bile göğüs germelerini sağlamaya çalıştığını belirtti. Müzakereler başladıktan sonra birkaç ay içerisinde bir durum değerlendirmesi yapılacağını kaydeden Espen Barth Eide, ilgili tarafların ciddi bir uluslararası desteğinin söz konusu olduğunu da kaydetti. Eide bu öngörülerinin kesin olmadığını baharın Kıbrıs'a yenilikler getireceği yönünde hissiyatı bulunduğunu ifade etti. Birçok zorlukla karşılaşıldığını ve karşılaşılacağını ifade eden Eide, ancak her iki tarafta da istek olduktan sonra Kıbrıs'ta uzlaşma ve ortak anlayışla çözümlenemeyecek bir şey olmadığını düşündüğünü söyledi. Özel Danışman Eide, uzlaşmak zorlayıcı olsa da her iki tarafın da çözüm istediğine inandığını ve iyimser olduğunu da dile getirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise Eide ve ekibiyle güzel bir görüşme yaptıklarını kaydetti ve Eide'nin olumlu konuştuğunu söyledi.

Eroğlu; Anastasiades'in müzakere masasına dönme niyetinde olduğunu ve çok kısa bir zaman içerisinde, belki seçimlerden önce, belki sonra bir araya gelme ihtimallerinden bahsettiğini ifade etti. Kendisinin zaten müzakere masasında muhatabını bekliyor olduğunu söyleyen Eroğlu, Anastasiades'in masaya gelmesi ve müzakerelerin tekrar başlamasının en samimi arzuları olduğunu belirtti.

NİSANIN İLK HAFTASI MASAYA DÖNÜŞ AÇIKLANABİLİR

Büyük bir ihtimalle nisanın ilk haftalarında bazı açıklamalarla müzakere masasına dönüşün açıklanabileceğini, anladığını söyleyen Eroğlu, 'Mühim olan müzakerelerin yeniden başlaması. Müzakereler başladıktan sonra masadaki başlıklar zaten belli. 6 başlık var, benden önce yapılan görüşmeler, benim Hristofyas ve Anastasiades'le yaptığım görüşmeler, tartışmalar vardır. Eskiden gelen yakınlaşmalar vardır. Bunları da değerlendireceğiz' dedi. Kendileri için önemli olanın 17 Eylül'de Eide'nin başkanlık ettiği toplantıda 3. safhaya geçilmiş olması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, 'Demek ki 3. safhada bıraktığımız yerden müzakerelere devam edeceğiz, bu önemli bir şey' diye konuştu. Uzlaşma arayışları içerisinde müzakereleri sürdüreceklerini dile getiren Eroğlu, 'Mümkün olur mu, olmaz mı bu müzakere masasında belli olur, müzakere masasında pazarlıklara başladıktan sonra bir sonuç alma niyetindeyiz. Mümkün olur mu olmaz mı bunu göreceğiz' diye konuştu.

Eide'nin konulara ve taraflara iyi niyetle yaklaştığını söyleyen Eroğlu, BM adına taraflar arasındaki gidiş dönüşlerini güzel bir şekilde yürüttüğünü de ifade etti. KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Eide'nin önümüzdeki günlerde bir kez daha Kuzey ve Güney'e geçip tarafları bir araya getirmeye çalışmak için yaptığı çalışmaları devam ettireceğini söylediğini de dile getirdi. Eide'nin kendisine yeni öneriler getirip getirmediğinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Eroğlu şunları kaydetti

'Yeni önerilerden ziyade görüşmelerin nasıl başlayacağı, burada mı bir başka ülkede mi başlayalım diye konuştuk. Başta 'benim için fark etmez' dedim, Anastasiades de 'Kıbrıs'ta yapalım' dedi. Benim sonraki önerim 'ilk toplantıyı BM Genel Sekreteri'nin başkanlığında yapalım, sonra biz müzakerelere devam edelim. Genel Sekreter'in de masaya koyacağı görüşler ışığında müzakereleri sürdürelim' şeklinde oldu. Benim son üzerinde durduğum ve öneri olarak Eide'ye sunduğum müzakerelerin başlangıç şekli bu...?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nikos Anastasiadis Derviş Eroğlu Osman Ertuğ Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 8 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title