Haberler

Berfo Ana Toprağa Verildi

Güncelleme:

Berfo Ana, Okçu Köyünde gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı.

'berfo ANA' TOPRAĞA VERİLDİ' (2)

"ELİNDE TORBASI OĞLUNUN KEMİKLERİNİ ARADI"

'Berfo Ana'nın cenazesi Okçu Köyündeki evi ve oğlu için yaptırılan Cemil Kırbayır Kültür ve Dayanışma Derneği önüne getirilince yakınları tabuta sarılıp uzun süre gözyaşı döktü. Yoğun kar yağışı altında yapılan cenaze töreninde burada ilk konuşmayı oğlu Mikail Kırbayır yaptı. Cenaze törenine katılanlara teşekkür eden Kırbayır, şunları söyledi:

"Her zaman olduğu gibi bugün de bizi yalnız bırakmadınız. Değerli dostlar Berfo Ana ilerleyen yaşına karşın yollara düştü. Oğlunun mezarını ve adaleti aradı. Çünkü oğlunu götürenler yargısız infaz sonucu evladını katlettiler. Devletin resmi görevlilerinde vicdan yok mu? Onların vicdan yokluğunu aradı. Çünkü evladının hayatına son verdikleri yetmiyormuş gibi cesetini de hapsettiler. Berfo Ana eline torbasını aldı 'oğlumun kemiğin verin yoksa yakanızı bırakmayacağım' dedi. Çok direndi oğlunun cenazesini bulmak ve ona bunu yapanlara hesap sormak için. Ne acıdır ki onun hesabı mahşere kalmış durumda. Ona sözümüz var. Onun ölümü ile bu olay noktalanmamıştır."

"CEMİL'İN KEMİKLERİNİ BİZ BULACAĞIZ"

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Sibel Uzun, 'Berfo Ana'nın Türk tarihine geçmiş önemli bir isim olduğunu belirtti. Onun, Cemil Kırbayır gibi yardımsever bir evlat dünyaya getirdiğini ancak bunu 12 Eylül darbecilerin elinden aldığını vurgulayan Uzun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"26 yaşındaki Cemil, Göle ve bölge halkı için elinden gelen her iyiliği yapmıştır. Ama 12 Eylül darbecileri ona her kötülüğü yaptı. AKP hükümeti 'kemiklerini bulacağız bunu yapanları yargılayacağız' diye söz verdi. Ama hala soruşturmada ilerleme yok. Soruyoruz hükümete Berfo Ana'yı uğurluyoruz şimdi ne yapacağız? Ama merak etmeyin giderken ne dedi biliyor musunuz? 'Ben kazandım' dedi. Evet Berfo Ana Türkiye'yi kazandı, yoldaşlarını kazandı. Cumartesi annelerini kazandı. 12 Eylül darbecilerini mahkemelik etti. Biz de onun evladı olacağız. Kendisine arkadaşları 'kültür evini yaptı' dedim o bana 'hayır burası herkesin evi' dedi. Cemil Kırbayır'ın her yaptığını bu kültür evinde anlatacağız. Berfo Ana'ya söz veriyoruz kararlı, öfkeli ve inatçı direniş mücadelesini asla terk etmeyeceğiz."

"BİNLERCE ANANIN GÖZÜ AÇIK GİTTİ

İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe de Berfo Kırbayır'ın gözünün açık fittiğini belirterek şunları söyledi:

"17 bin 509 faili meçhul cinayet, 800'e yakın kayıp mezarlar yüzünden annelerin gözü açık gitti. 17 yıldır kapı kapı dolaşıp, karda kışta çocuklarının kemiklerini arayan Cumartesi analarının öfkeleri ile geldik. Cemil Kırbayır'in işkence edilerek öldürüldüğü kabul edildi ancak 105 yaşındaki Berfo Ana'ya evladının kemikleri verilmedi. Berfo Ana 'Çocuğumun kemikleri bulunduğunda DNA testi yapılıp yanına konulmasını istedi. Bu yüzden Kırbayır ailesi bundan böylede onurlu, dik duruşunu sürdürmektedir. Cemil Kırbayır gibi tüm kayıpların hesabını soracağız."

İKİ MEZAR AÇILDI

Yapılan konuşmaların ardından Berfo Ana'nın tabutu omuzlara alanıp köy mezarlığına götürüldü. Mezarlıkta açılan iki mezardan birine Bero Ana'nın cenazesi toprağa verildi. Açılan diğer mezarın başına ise oğlu Cemil Kırbayır'ın posteri konuldu. Cenaze törenin ardından Kırbayır ailesi evlerinin önünde kurulan iki çadırda taziyeleri kabul etti. - Ardahan / Göle

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cemil Kırbayır Sibel Uzun Göle Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title