Haberler

Benjamin Franklin Biyografisi

Güncelleme:

İş Kültür Yayınları, "Dünyaya Yön Verenler" dizisine ABD'nin kurucu babalarından biri ile devam ediyor

ABD'nin kurucularından olan yayıncı, bilim adamı, mucit, siyasetçi, diplomat gibi birçok kimliği bulunan Benjamin Franklin'in biyografisi, İş Bankası Kültür Yayınları Dünyaya Yön Verenler Dizisi'nde yerini aldı. Paratoneri, bifokal gözlük camını, temiz yanışlı sobayı icat eden, kendi adını taşıyan bir yazı fontu geliştiren ve ABD'nin posta zincirini oluşturan Franklin'e dair bu biyografi, aslında ABD'nin kuruluş sürecindeki bazı satır başlarına tarihsel bir bakışı da içeriyor.

Benjamin Franklin, insanların hayat kalitesini yükseltecek toplumsal projelere kafa yoran, yaşadığı şehirde ödünç kitap veren kütüphaneyi, üniversiteyi, itfaiyeyi ve sigorta sistemini kuran bir isimdir. Gazeteci olarak izlediği yayın politikasıyla Amerika'ya özgü saf mizahın ve felsefi pragmatizm anlayışının gelişmesine de katkıda bulunan Franklin, dünyada günümüzde de hâlâ çok tartışılan basın ve ifade özgürlüğünün yılmaz savunucuları arasında yer almıştır. Pratik bir siyasetçi kimliğine sahip olan ve ufuk açıcı planlar geliştirebilen Benjamin Franklin, ABD Anayasası'nı mümkün kılan politik uzlaşmayı yaratan önergeyi veren kişi olarak da tarihe geçmiştir.

Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin orijinalinde kendi el yazısıyla yaptığı düzeltmeleri günümüzde hâlâ görülebilen Benjamin Franklin, diplomat kimliği ile de dış politikada idealizm ile kuvvetler dengesine dayanan gerçekçiliği iç içe geçiren bir yaklaşım geliştirmiştir. Ülkesinin temsilcisi olarak İngilizlerle müzakerelerde bulunan Franklin, İngiltere'ye karşı Fransa'nın desteğini sağlayan büyükelçi olarak, ülkesinin bağımsızlığının maddi temelinin oluşmasına büyük katkı sunmuştur.

ABD tarihine altın harflerle adını yazdıran isimlerden biri olan ve dünyada birçok kişinin ABD'nin en büyük banknotu olan 100 doların üzerindeki resmiyle tanıdığı Benjamin Franklin, yönetimsel anlamdaki başarılarına rağmen, orta sınıfın erdem ve değerlerine bağlı kalmasıyla da dikkat çekmiştir.

Biyografiyi hazırlayan ve Time Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmenliğini yapan bir gazeteci olan Walter Isaacson, Albert Einstein ve Steve Jobs biyografileriyle de ses getiren bir yazardır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Benjamin Franklin İş Bankası Kültür Sanat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title