Haberler

Balyoz Planı Davası Yargıtay'da (4/son) Sanık Avukatı Ülgen: Mahkeme Savunmaya Redmatik Kullandı

Davanın bir numaralı sanığı Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın avukatı Celal Ülgen, "Mahkeme redmatik kullanıyor 361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz duruşmasına Yargıtay 9.Ceza Dairesi'nde devam ediliyor."

Davanın bir numaralı sanığı Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın avukatı Celal Ülgen, "Mahkeme redmatik kullanıyor 361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz duruşmasına Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde devam ediliyor. Davanın bir numaralı sanığı Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın avukatı Celal Ülgen, "Mahkeme redmatik kullanıyor. Sanık avukatlarının ağzından ne çıkarsa mahkeme redmatiğin düğmesine basıyor anında reddediyor bunda bir mantık yok. Tertipçilerin izinin olduğu belli olan bir CD yok edildi. Avukat olmadan da ben karar veririm denilerek verilen dosya önünüze geldi" dedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Balyoz Davası'nda Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'ya 20 yıl hapis kararı çıkmıştı. 361 sanıklı Balyoz davasının temyiz duruşmasının 14. gününe Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde devam edildi. Sanıklar Süha Tanyeri, Dursun Çiçek, Nedim Ulusan, Ahmet Zeki Üçok, Çetin Doğan ve Ahmet Bertan Nogaylaroğlu'nun Avukatı Celal Ülgen, 20 bölüm halinde 10 saat sürecek savunma yapacağını, Ergenekon davasından çıktıktan sonra aşırı yorgunluk nedeniyle rahatsızlandığını ve 3 gündür yattığını belirterek, sabah yola çıktığını ve çok yorgun olduğunu dile getirdi, heyetten durumuna ilişkin anlayış gösterilmesini istedi. Mahkeme Başkanı Ekrem Ertuğrul da Ülgen'in, duruşmanın başından beri sabırla beklediğini belirterek, kendilerinin de yorgunluğunu esas alarak savunmasını dinleyeceklerini belirtti.

Ülgen, kanıtların hiçbir sanığın evinde, üzerinde, iş yerinde ve egemenlik alanında bulunmadığını belirtti. Yerel mahkemede yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Ülgen, bazı avukatların "artık savunma yapmıyoruz" noktasına geldiğini anlattı. Davada 100'ün üzerindeki avukatın savunma aşamasında çekildiğini ifade eden Ülgen, usul tartışmalarına dikkat çekerek, yeni yasalarla ilgili bir içtihat birikimi bulunmadığını yüksek yargının öncelikle bu eksikliği kapatması gerektiğini kaydetti.

Mahkeme Başkanının, kısa süreceğini söylemesine karşın kendisine söz vermediğini anlatan Ülgen, buna "Siz iddia makamının her söz alışında söz verip savunma avukatları söz istediğinde vermezseniz bu dengeyi bozarsınız. Silahların denkliği ilkesini bozarsınız" diye karşı çıktığı için salondan atıldığını aktardı.

-"İDDİA KUTSALDIR, BİZDE KUTSALIZ"-

Kendisine uygulanan tavır karşısında avukatların da tepki olarak salonu terkettiğini belirten Ülgen, "Sizin tespitiniz bundan sonra bu olayların bitmesine ya da sürmesine neden olacaktır. Çok önemli bir konudur. Bir ceza avukatı bir mahkemede istediği zaman eğer mahkemeyi uzatma kastı yoksa, kısa sürede konuyu dile getirecekse hemen söz verilmeli midir, yoksa mahkeme başkanının canı ne zaman isterse o zaman mı söz vermelidir, buna karar vereceksiniz" diye konuştu. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi savunmayı dışladığını ifade eden Ülgen sözlerine şöyle devam etti:

"Bir kuruma içerisinde yargıç, savcı var diye mahkeme denmez, tek başına avukat olduğu zaman da elbette mahkeme denmez. Bunların bir arada olması gerekir. Mahkemeyi mahkeme yapan savunmadır. Bütün hukuk kitaplarında ve bütün Roma hukuku tarihinden başlayarak savunma kutsanır. Savunma kutsaldır sözünü mahkemede dile getirdiğim zaman Cumhuriyet Savcısı oturduğu yerden kalkarak 'ne yani bellemişsiniz savunma kutsaldır diye, iddia da kutsaldır, biz de kutsalız' demiştir. Böyle bir garabeti yaşamış 42 yıllık bir avukat olarak huzurlarınızdayım."

-"BİR OLAY OLDUĞU ZAMAN BÖLGEDEKİ MOBESE KAMERALARI BOZUK ÇIKAR"-

Balyoz Planı'na ilişkin Taraf Gazetesi'nde 2010 yılında çıkan haberleri slayt ile heyete gösteren Ülgen, Türkiye'de bir olay olduğu zaman bunu çözecek bölgedeki MOBESE kameralarının bozuk çıktığını anlattı. Ülgen, gazeteci Mehmet Baransu'ya verilen CD'leri içeren bavulu kimin verdiğinin tespit edilebilmesi için gereken MOBESE kameralarının da arızalı çıktığını ifade etti. Birinci Ordunun 5-7 Mart 2003 tarihindeki seminerine değinen Ülgen, "Ses kayıtlarından plan yapıldığı anlaşılıyor deniyor, hayır ben de siz sahte planları ses kayıtlarını dinleyerek yaptınız diyorum" dedi.

Ses kayıtlarının çözümlemesinde de yanlışlar olduğunu savunan Ülgen, Çetin Doğan'ın konuşmalarından yanlış çözümlendiğini iddia ettiği bazı yerleri aktardı.

Deliller arasında yer alan 9 No'lu CD'de değişiklik olduğunu, bu karışıklığın kanıtlanması için görüntüleri istediklerini ancak mahkemenin bu talebi reddettiğini anlatan Ülgen, "Mahkeme redmatik kullanıyor. Sanık avukatlarının ağzından ne çıkarsa mahkeme redmatiğin düğmesine basıyor anında reddediyor bunda bir mantık yok.. CD'nin görüntülerini getireceksiniz, bizde inceleyeceğiz, savunma makamıyız ikna olacağız. Bu CD'nin görüntülerinin neden getirilmediğine kararda dahi verilmedi" dedi.

Tertipçilerin izinin olduğu belli olan bir CD'nin yok olduğunu savunan Ülgen, heyete, "Avukat olmadan da ben karar veririm denilerek verilen dosya önünüze geldi" şeklinde hitap etti. Balyoz Planı Davası'nın temyiz duruşmasına Avukat Celal Ülgen'in savunmasına yarın devam edilecek. (ANKA/SON)

(YE/OLÇ) - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Yargıtay Ordu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title