Haberler

Arama Motoru Pazarlaması ve Merak Edilenler

webtrendleri.com, Web Trendleri takipçileri için Moreclick Agency Genel Müdürü Çiğdem Özkan ile Arama Motoru Reklamcılığı üzerine keyifli ve oldukça bilgilendirici bir röportaj gerçekleştirdi.

Bize biraz kendi uzmanlık alanınızdan ve yöneticisi olduğunuz Moreclick Agency'nin çalışma alanından söz eder misiniz?

Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olduktan sonra uzmanlığımı Halkla İlişkiler üzerine yaptım. Uzun yıllar boyuna alanında büyük birçok marka ile keyifli çalışmalar yaptık tan sonra bilişimin cazibesine kapıldım ve şu an MoreClick'in Genel Müdürü olarak iş hayatıma devam ediyorum.

Moreclick, 2002 yılında kurulmuş Değişim Grup'a bağlı bir reklam ajansı. Şirketimiz, 2006 yılında Türkiye'de Google Adwords Qualified Company sertifikasını almayı başaran 2.ajans oldu. Bu anlamda o günden beri üstlendiğimiz bir öncü vasfımız var. Özellikle Arama Motoru Pazarlaması (SEM) denilince MoreClick akla ilk gelen isimlerden biri olmayı başardı. Bugüne kadar 1000′e yakın müşterimize hizmet verdik. Ulaştığımız bu yüksek portföy ile birlikte müşteri sürekliliği ve memnuniyet oranımızın da yüksek olması bizi ayrıca gururlandırıyor.

Basılı ve/ya görsel medya ile kıyaslandığında SEM uygulamalarının girişimcilere sağladığı avantajlar neler?

Aslında bir her mecranın kendine has dinamikleri olduğunu ve yerli yerinde kullanıldıkça hepsinin faydalı olabileceğini düşünüyoruz. Önemli olan reklam verenin doğru reklam kampanyasını planlayabilmesidir. Diğer yandan, internet reklamcılığının tüm alternatif mecralara göre ölçülebilirlik ve yatırımın geri dönüşümü (ROI) anlamında oldukça üstün olduğunu kabul etmemiz gerekiyor.

Zaten şu an tüm Dünya'da internet reklamcılığı harcamaları, konvansiyonel mecralara yaklaşmış hatta bazı ülkelerde geçmiş durumda. İnternet reklamcılığı içerisinde SEM (Search Engine Marketing) in ayrı bir yeri var. Çünkü internet reklamcılığı içerisinde de yatırım geri dönüşü en yüksek alan SEM'dir. Bu sebeple kriz dönemlerinde bile tüm mecralar, hatta banner reklamcılığı bile ciddi oranda küçülürken SEM bütçeleri arttı.

Türkiye'de internet girişimcileri Adwords'ü ne kadar kullanıyor? Girişimciler Adwords'ten neler bekliyorlar?

Bildiğiniz gibi Türkiye Google'ın gelişen pazarlarında Polonya ile birlikte parlayan yıldızları içerisinde yer alıyor. Türkiye'de Adwords kullanımı oldukça yaygın. Adwords büyük ölçekli firmalar kadar, sınırlı reklam alternatiflerinden biri olduğundan KOBİler için de çok uygun. Geri dönüşü yüksek, bütçe sınırı yok ve oldukça esnek. Ancak kritik nokta şu, Adwords reklamcılığı bu yaygın kullanımının yanında acaba efektif kullanılıyor mu? Maalesef ülkemiz için henüz buna olumlu yanıt veremiyoruz.

Adwords, optimizasyon temeline oturmuş bir sistem olduğu için uzman bir yönetim ve başarılı bir optimizasyon sürecini gerektiriyor. Almanya'da Adwords reklam verenlerinin %80′i bir ajans kanalı ile reklam veriyor, aksi halde iyi yönetilmeyen bir hesap diğer rakiplerine üstünlük sağlayamıyor. Biz de Moreclick olarak hem reklam verenler ayağında hem de medya satın alma ajansları ayağında bu bilinçlendirmeyi gerçekleştirme misyonu ile hareket ediyoruz.

Reklam verenlerin Adwords'ten beklentisi elbette en basit anlamı ile geri dönüş. ROI (Return on Invesment) kavramı reklam verenin gündemine Adwords sayesinde oturdu. Biz de her fırsatta reklam verenlerimizin dikkatini bu yöne çekiyor ve kendilerine bu ölçümlemeleri yapmalarını sağlayacak güçlü araçlar sunuyoruz.

Yakın gelecekte internet girişimcilerinin SEM uygulamalarına ağırlık vereceği öngörülüyor. Peki, bu noktada SEM uzmanına başvurmak ne kadar gerekli? Herkes kendi reklam kampanyasını kendisi yürütebileceğine inanıyor.

Gelişmiş pazarlarda bizim gibi ajansların bu tür açıklamalar yapma kaygısının fazlaca olduğunu düşünmüyorum. Ancak bizler bir süre daha bu tür sorulara yanıt vermek durumundayız. Öncelikle Adwords sistemi, optimizasyon temeline oturtulmuş, reklam veren rekabetine dayalı bir sistemdir.

Ayrıca, sektörel deneyim ve hesap yönetim tecrübesi de size bu alanda çok şey katacaktır. Bu tecrübe ve bilgi olmaksızın da elbette bir hesap yönetilebilir ancak eğer ROI ölçümleri yaparsanız, bir ajansın yönettiği hesabın size çok daha ucuza mal olduğunu göreceksiniz. Tabii burada ajans diye bahsettiğim sertifikalı firma ve/ya şahıslardır.

Daha önce hiç SEM kullanmamış girişimcilere neler öneriyorsunuz?

SEM'i denemek için beklemelerine hiç gerek yok. Günlük 10 TL ile bile çok iyi netice alan firmalarımız var. Tabii bu sektörünüze ve anahtar kelimelerinize göre değişkenlik gösterecektir. Bu nedenle özellikle ilk başlayacak firmaların mutlaka bir uzman desteği almalarını öneririm.

SEM alanında çalışan birçok ajans bulunuyor. Bu alanda danışmanlık almayı düşünen girişimcilerin hangi konulara dikkat etmeleri gerekiyor?

Öncelikle elbette ajansın kalifiye (Google Qualified Company) bir ajans olup olmadığını kontrol etsinler. Türkiye'de ve dünyada sınırlı sayıda kalifiye ajans var. Bunun dışında ajansın yaptığı işler ve kimlerle çalıştığı da önemli bir kriter. Tüm bunların ötesinde ajans ile müşteri arasında bir uyum sağlanması da çok önemli. Ne yapmak istediğinizi doğru anlayan bir ajans sizi hem para hem de zaman kaybından kurtaracaktır.

SEM her girişimci için doğru bir tercih midir?

Hemen hemen her sektör için uygun bir SEM kampanyası oluşturulabilir. Hatta sadece marka bilinirliği inşa etmeye çalışan bir kurum bile doğru kullanıldığı sürece bunu Adwords aracılığı ile gerçekleştirebilir. Dolayısı ile her girişimci için SEM içinde uygun bir çözüm üretilebilir, yeter ki doğru planlansın.

Adwords bütçelemesi sonrası geri dönüş oranları nedir? Adwords kullanan bir girişimci bu alanda yapmış olduğu yatırımı ne kadar süre sonra geri alıp kâra geçebilir?

Bizim de ajans olarak reklam verenlerimizin dikkatini çektiğimiz nokta burası aslında. Bizimle çalışmaya başlayan müşterilerimiz kapıdan ilk girdiklerinde genelde tıklama başı maliyetleri, günlük bütçelerini ve ya ne kadar görüntülenme alacaklarını sorarlar. Asıl sorulması gereken ise, bu reklamın onlara olan geri dönüşünün ne olduğu ve bunun nasıl ölçümlendiğidir. Kampanyalarımızda mutlaka bu ölçümü yapıyoruz. Bir süre sonra reklam verenlerimiz de bu terminolojiye alışıyor ve artık kampanyalarını doğru tartıp değerlendirebilir hale geliyorlar.

Bu şekilde doğru kurgulanmış ve ölçümlenmiş bir Adwords hesabı kampanya başladıktan hemen sonra size iş getirebilir ve hemen kâra geçebilirsiniz. Diğer birçok mecrada bu kadar hızlı bir geri dönüş söz konusu değildir. Sanırım reklam verenlerimizin en çok hoşuna giden de bu oluyor.

Gün geçtikçe sosyal medya üzerindeki pazarlama faaliyetleri güçlenerek artıyor. Bu durum internet girişimcilerini Adwords'ten uzaklaştırabilir mi? Siz MoreClick olarak sosyal medya pazarlama faaliyetlerini de yürütmeyi planlıyor musunuz?

Evet, sosyal medya yadsınamaz bir gerçek ve her geçen gün inanılmaz büyüyor. İnsanlar bir biçimde sosyalleşiyorlar ve bu platform internet olunca, kendine has dinamikleriyle konuyu ele almak gerekiyor.

Sosyal medya markalar için iki yüzü kesin bir bıçak. Eğer sosyal medya olarak nitelediğimiz alanlarda markalar iyi yönetilmez ise firmanın başına büyük bir çorap örülebilir. Tersi de doğrudur. Biz de buradan hareketle firmaların sosyal medyada kendi markalarını nasıl yöneteceklerine dair bir hizmet sunacağız.

Ancak, gerek bu işi yaptığını iddia eden ajanslar gerekse reklam verenler açısından bunun sadece bir Facebook sayfası oluşturmaktan ibaret olduğu kanısı hâkim. Oysa ki sosyal medyada marka yönetimi oldukça kapsamlı ve uzun soluklu bir iş. Biz de MoreClick olarak konuyu bu şekilde ele alıyoruz.

Sosyal medya her ne kadar önemli olsa ve önemi gün geçtikçe artsa da, Arama Motoru Pazarlaması'nın yerine geçebileceğini düşünmüyorum. Daha öncede bahsettiğim gibi, farklı mecralar dahi olsalar birbirlerinin alternatifi kesinlikle değiller. Ancak birlikte kullanıldıklarında kuvvetli bir sinerji oluşturabilirler. Dolayısı ile reklam veren tarafında bu tür bir kaymanın yaşanacağını düşünmüyorum.

Verdiğiniz bu değerli bilgiler ve bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 28 Nisan Pazar Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title