Gıda Mühendisleri Umutlu
Tuğba Yardımcı Mısır - TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman, bu sene gıda mühendislerinden denetçi alımları yapılacağını belirterek, "Gözümüz, kulağımız bakanlığın üzerinde."
Tuğba Yardımcı Mısır - TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman, bu sene gıda mühendislerinden denetçi alımları yapılacağını belirterek, "Gözümüz, kulağımız bakanlığın üzerinde. Gıda güvenliğinin sağlanması ve konunun uzmanlarının da alana girmesi için önemli miktarda atama yapılması gerekiyor" dedi.
Ataman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın denetleme yetkisi bulunan gıda işletme sayısının 50 bin olduğunu ifade ederek, bu rakamın satış noktaları ile 500 bine ulaştığını vurguladı.
Bakanlığın iş yüküne rağmen denetçi sayısının 4 bin 500 civarında kaldığına dikkati çeken Ataman, "Bakanlık verileri, geçen yıl 500 bin işletmeden 34 bininin denetlenebildiğini gösteriyor. Tüm işletmelere birer kez bile gidilememiş. Bakanlığın denetçi sayısının çok az olduğunu yetkililerimiz de biliyor ve kabul ediyor. Denetçi sayısı içindeki gıda denetçisi sayısı da maalesef yüzde 20, 25 civarında" diye konuştu.
Ataman, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile denetimde gıda mühendisi istihdamının artırılması noktasında uzun süredir görüşmelerde bulunduklarını anlatarak, "Kırsal kalkınmaya yönelik yürütülen Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TARGEL) kapsamında işe alımlar artık bitti. Bu sene için denetçi alımları yapılacak. Gözümüz, kulağımız bakanlığın üzerinde. Gıda güvenliğinin sağlanması ve konunun uzmanlarının da alana girmesi için önemli miktarda atama yapılması gerekiyor" dedi.
-"İlk etapta bin gıda mühendisi görevlendirilmeli"-
Denetimle ilgili çok sayıda sorun bulunduğunu savunan Ataman, şöyle devam etti:
"Kural koyuyoruz ancak denetleyemediğimiz için kuralı değiştiriyoruz. Oysa yapmamız gereken, koyduğumuz kuralları denetleyecek kapasitede insanlar istihdam etmek. Bakanlık istihdama ilişkin bize rakam iletmedi. Bildiğimiz kadarıyla bir kaç kurumun yoğun kadro ihtiyacı var. Bunlardan biri de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Öncelikle Maliye Bakanlığı'ndan, onların isteklerinin ne kadarının çıkacağını beklemek gerekiyor. Daha sonra da ne şekilde yüzdelendirileceğini görmek lazım. Bize göre ilk etapta bin gıda mühendisi görevlendirilmeli. İsteğimizin ne kadarı olacak göreceğiz."
Ataman, işletmelerin yüzde 80'inde gıda mühendisi bulunmadığını da belirterek, konuya ilişkin hazırladıkları Gıda Danışmanlığı Projesi'ni ilgili yerlere sunduklarını söyledi.
Gıda danışmanlığı çalışmasına pilot olarak başlanmasını istediklerini ifade eden Ataman, şunları kaydetti:
"Denetlemeye gidecek konunun uzmanı bulunamadığı için konu dışı insanlar kursa alınıyor. Bu hepimizin sağlığı ile oynamak demektir. Artık bundan sonra işin gıda işletmeleri kısmına bakmamız lazım. Verilen çok değerli meslek eğitimi ama gıda ile ilgili değil. Bir haftalık kursla gıda denetçisi yetiştiremezsiniz. Yapmaya çalıştığınızda ise denetimler yetersiz kalır ve kaynakları güzel kullanamamış olursunuz. Kişiye hem eğitim veriyorsunuz, hem maaşını veriyorsunuz hem de bilmediği bir konuda çalışmasını istiyorsunuz. Bunun önlenmesi lazım."
Yayıncı: Hüseyin Likoğlu - TRABZON