Haberler

Üzerinizden Geçen Uçakları İndiremiyorsunuz

Dünyada İlaç Araştırmalarına Yılda 70 Milyar Dolar Harcanırken, Türkiye'nin Bundan 26 Milyon Dolar Pay Almasının Üzüntü Verici Olduğunu Söyleyen Merck Sharp&dohme Dış İlişkiler Direktörü Jeffery Kemprecos, "Ülkenizin Üzerinden Her Gün Yatırımcı Dolu Uçaklar Geçiyor Ama İndiremiyorsunuz. Başka Ülkelere Gidiyor. İlk Hedefiniz Yılda 1 Milyar Dolar Olmalı" Dedi.

Dünyada ilaç araştırmalarına yılda 70 milyar dolar harcanırken, Türkiye’nin bundan 26 milyon dolar pay almasının üzüntü verici olduğunu söyleyen Merck Sharp&Dohme Dış İlişkiler Direktörü Jeffery Kemprecos, "Ülkenizin üzerinden her gün yatırımcı dolu uçaklar geçiyor ama indiremiyorsunuz. Başka ülkelere gidiyor. İlk hedefiniz yılda 1 milyar dolar olmalı" dedi.

ABD merkezli Merck Sharp&Dohme’un Türkiye Dış İlişkiler Direktörü Jeffery Kemprecos, ilaç firmalarının araştırma ve geliştirme çalışmalarını İrlanda ve Singapur’da yoğunlaştırmasının Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için vizyon geliştirememesine bağladı. Kemprecos, "Ülkenizin üzerinden her gün yatırımcı dolu uçaklar geçiyor ama indiremiyorsunuz. Başka ülkelere gidiyor. İlaç araştırmalarına firmalar yılda 70 milyar dolar harcarken Türkiye’nin 26 milyon dolar pay alması üzüntü verici. İlk hedefiniz 5 yılda 1 milyar doları hedefleyecek kararlar almak olmalı" diye konuştu.

ÖZAL’DAN BERİ VİZYONU GENİŞ KİMSE GELMEDİ: Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin Singapur gezisinde görüştüğümüz Jeffery Kemprecos, yılda 4 milyar dolarlık ar-ge harcaması yapan firmalarının Türkiye’de de yatırım yapabilmesi gerektiğini, ancak Türk hükümetinin önlerine vizyon koyması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Türkiye otomotiv ve elektronikte iyi ama ar-ge yatırımları için bizlere imkan sunmalı. İrlanda ve Singapur artık basit üretimi bıraktı. Nüfüsunu eğitiyor ve ileri teknoloji üretiyor. Biz İrlanda modelini Türk yetkililere anlatıyoruz, Sağlık Bakanı çok ilgili ama altındaki bürokraside aynı heves yok. Özal’dan beri vizyon sahibi bir yönetici almadı. Bu hükümet uzun süredir var ve artık kendine ve bizlere bir harita sunmalı. Rekabetçi piyasa koşulları saplanmalı ve alınan kararlar uzun süreli olmalı."

İRLANDA YERİNE GAZİANTEP HATTI: Bu arada Türkiye’deki işleyişten de yakınan Kemprecos, "Eskiden bir ilaca patent alabilmek için 120 bin sayfa tutan dosyayı TIR’a yükleyip FDA’ya (Ulusal İlaç Ajansı) gönderiyorduk. Şimdi bir CD ile gönderiyoruz. İrlanda’da ve Singapur’da en fazla 9 ayda alabildiğimiz patenti Türkiye’dce 4-5 yıldan önce alamıyoruz. Ayrıca Türkiye’de fikri haklar yeterince korunmuyor. Yoksa biz de İrlanda-Singapur hattı yerine Gazaiantep-Kayseri hattına gitmeyi isteriz" diye konuştu.

SİZİN BEYİNLERİNİZİ SÜPÜRÜYORUZ: "Türkiye’de parlak beyinler var ama kendi ülkesinden daha fazla bizim için çalışıyor" diyen Kemprecos, şöyle konuştu: "Bir Mehmet Öz var biliyorsunuz dünya alkışlıyor. ABD nasıl gelişti, Tüm dünyadan parlak beyinleri bünyesine katarak. Süpürge makinası gibi beyinleri ülkemize çekiyoruz ve çiçeklerle karşılıyoruz. Son 20 yılda Avrupa’dan ABD’ye 500 bin beyin göçü oldu. Bir Türk bilim adamı bizde çalıştıktan sonra ülkesine döner ama emekliliğini yaşamaya. Ben Türkiye’de yaşayan biri olarak elbette buranın insanından, burada ikinci vatanımda yararlanmak isterim."

Okulum alışveriş merkezi oldu eğitime verilen önem bu mu

JEFFERY Kemprecos, tam bir Türkiye aşığı. 2.5 yıldır İstanbul’da yaşayan Kemprecos, lise ve üniversite eğitiminin birer yılını Türkiye’de yaptı. Öğrenci Değişim Sistemi ile lisenin bir yılını Çavuşoğlu Koleji’nde okuyan Kemprecos, "Şimdi sanırım orası alışveriş merkezi oldu. Sizin eğitime verdiğiniz önem bu mudur?" diye soruyor. Lisede Bakırköy’de bir ailenin yanında kalan Jeffery Kemprecos, ikinci ailem dediği Cemil Bey’i baba, kızı Olcay’ı kardeş sayıyor. 1983-84 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat fakültesi’nde okuyan Kemprecos daha sonra ABD’ye döndü ama Türkiye’den kopmadı. Şimdi eşi Louse ve üç kızıyla İstanbul’da yaşıyor. Kemprecos, "Kızlarım Kemerburgaz’da Hisar Koleji’nde okuyor ve aralarındaki kavgaları bile Türkçe yapıyorlar. Sizin diliniz daha zengin, kavga için herhalde. En küçük kızım da, bizden bir şey isterken, ’Bunu yap’ diye Türkçe söylüyor" diye konuşuyor. Kemprecos, Türkçe yaptığımız söyleşiyi, "Ne garip Çavuşoğlu Koleji’nde okurken arka sıramda Mehmet Ali Yalçındağ vardı. Dünyanın bu uzak ucunda da Hürriyet muhabiri beni buldu" sözleriyle bitirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title