Haberler

Uyanık Bankacıların Son Numarası

Güncelleme:

Müşteriyi özel cep telefonundan arayıp "risk yok" diyen bankacı, yatırıma ikna etmeye çalışıyor, onay ise ses kaydının yapıldığı telefonla alınıyor.

Müşterilerine "hiç riski yok" diyerek ürün satan bankalar, yargı karşısında temize çıkmak için akıl almaz yöntemlere başvuruyor. Bankaların son olarak özel bankacılık müşterilerine opsiyon ve döviz kredisi satarken ses kaydı tuzağı kurdukları öğrenildi.

Yeni taktikte, bankacılar müşterinin riskli yatırım ürünlerini anlatırken ses kaydı yapılmayan özel telefonları kullanıyor. Ancak, bu ürünlerin satış işlemlerinin onayını ise kayıt altına alınan kurumsal banka telefonuyla yapıyorlar. Kaydedilmeyen görüşmede müşterilere yatırımın hiçbir riskinin olmadığı ve ek kazanç sağlayacakları anlatılıyor. Müşterilere "Bu imkânı özel kişilere sunuyoruz. Size jest yapmak istiyoruz. Bu şansı mutlaka kullanın" diyorlar.

Müşteri ses kaydının alındığı telefonla işlemlere onay verdiğinde ise banka ileride kendini aklamak için önemli bir delil elde etmiş oluyor. Sıkıntı yaşanıp olay mahkemeye intikal edince, asılsız vaatle ilgili bir kayıt bulunmadığı için müşteri bu iddiasını ispatlayamıyor.

ALEYHE DELİL OLUYOR

Hukukçular, broker ya da temsilcilerin müşterileri yönlendirme ve işlem yapmaya zorlamasının yasal olmadığını söylüyor. Avukatlar, şu uyarılarda bulunuyor: "Dava sırasında da bankalar, müşterinin özgür iradesiyle işlem yaptığı kanısı uyandıran ses kaydını delil olarak sunuyor. Mahkemeler kayda alınmayan, asıl ikna edici telefon görüşmelerine ulaşamadıkları için, davayı müşteri aleyhine sonuçlandırıyor. Oysa, mahkemenin delil oluşturmak için telefon görüşmesi ile ilgili araştırma yapması gerekiyor."

CEP OYUNUNDAN NASIL KORUNMALI?

Avukatlara göre müşterilerin ses kaydı tuzağından kurtulmaları için birkaç basit önlem almak söz konusu. Bunların başında müşterinin bankayla yaptığı her iki telefon konuşmasında da "risk yok" vaadini tekrarlatması geliyor. Avukatlar şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Bu konuda yapılacak en doğru davranış her iki telefon görüşmesinde de vaatleri tekrarlamak olacaktır. Yani, ön görüşmenin ardından sıra sesli onay aşamasına geldiğinde müşteri telefonda, "Bu işlemin riski olmadığını söylediniz. Bu nedenle yapılan işleme onay veriyorum' demesi gerekiyor. Banka görevlisi, kayıt altındaki görüşmede 'Böyle bir garantiyi size kimse veremez' derse işleme onay vermeyin."

SPK VE BDDK'YA ÇAĞRI

Avukat İsmail Altay, sorunla ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurumu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Altay, "Bankalara silinemeyecek kayıt sistemini kurma ve denetime açma zorunluluğu getirilmesini öneriyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

İsmail Altay Ekonomi Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

500

Yorumlar (10)

yorumsuzizmirli1700@hotmail.com:

Sahtekarın adı artık uyanık mı oldu. Sahtekarlığın adı uyanıklık mı oldu.. Yapmayın Allah aşkına bunun adı SAHTEKARLIKTIR..

16
1
yanıtYanıtla
ş.cananizmirli1700@hotmail.com:

HIRSIZ evinizi soysa, Hayatınız da 1 bilemedin 3 kere olur.. o hırsız da geçinmek için hırsızlık yapar. Birde Allah korkusu taşımayan, aç gözlülük sebebiyle, halkı yıllarca sömüren, halk sıkıntı çekerken, sultan Harun Reşit gibi yaşayan ŞEYTANLAR VAR Kİ, asıl büyük hırsız onlar.. YETER ama. nedir bu ŞEYTANLARDAN, üç kağıtçılardan, nedir bu hırsızlardan, nedir bu sahtekarlardan çektiğimiz.. Ahir zaman tamam da, milletin iliğini, kemiğini sömüren, çeşit çeşit hileyle insanları soyan soyana. Kimse de DİN, İMAN, NAMUS, ALLAH KORKUSU KALMAMIŞ.. yazık bu millete. YETER ÇEKİN O PİS, MUNDAR ELLERİNİZİ MİLLETİN CEBİNDEN.. Kuruttunuz halkın kanını. Kul hakkı yiyorsunuz kul hakkı. Yediğiniz haram, içtiğiniz haram. çocuğunuza yedirdiğiniz lokma haram.. Zaten kazanıyorsunuz, helal kazancınıza HARAM KATMASANIZ OLMAZ MI..

13
4
yanıtYanıtla
azade turanazadeturan@mynet.com:

ebru gündeşin kıyısında köşesinde 200 bin doları olmayacak abisine vermek için kocasını kandıracak küllahıma anlatsınlar bu işin içinde başka işler var.

12
2
yanıtYanıtla
HABERCİacilhayat@hotmail.com:

Başka bir haberde takılı kalmışsın sanırım...Bu haber bankalarla ilgili...

yanıt0
yanıt0
MEHMET ORAKÇIorakci_96@hotmail.com:

BANKICILARIN bin türlü hilesi var hangisinden kurtula bilirsin örneğin bir diyer şekli şöyle ( sen her hangi bir arkadaşına kefil olurasan diyelimki araba kıredisi.senin tapunu kefil olarak kubul ediyor ev yada işyeri, sen sanıyorsun arkadaşının araba kıredisi,daha sonra arkadaşın gidip senden gizli başka bir kıredi daha çekiyor, ama bankacı baştan bu tapu sadece 1 defalık araç kıredisi için geçerlidir limitini koymuyor sen daha sonra öğrendiğinde niçin benden habersiz ikinci bir kıredi verdiniz dediğiniz zaman biz tapuyu baz lıyoruz tapu limitine kadar veririz yani benim evimin değeri 300 binliraysa ...20 binliralık arabayıı değilde o bunu fırsat biliyor böylece topu değerinin tamamını yemeye çalışıyor...kısacası bankacılık hilecilik ve hırsızlık eğitimi ünüversitesi ç...bir düşünmek lazık kim icat etti bu sektörü YAHUDİ ..ayrıca telefon şirketleri ayrıca kargo şirketlei hepsi hile hünerinde birbiyle yarışıyor..

11
3
yanıtYanıtla
çoban mamocobanmemo27@hotmail.com:

uyanıklık neresinde anlamadım telefon icat oldu olalı bankacılar herkesi arar getirin paranızı bize yatırın kıredi verelim kredi kartı verelim vs

3
7
yanıtYanıtla
bilal kutsalbilal_kutsal@hotmail.com:

memleket düzenbazların ve hırsızların itibar gördüğü sürece milleti daha çok soyarlar, bankacılık cılk oldu, ne Allah korkusu var ne ticaret ahlakı var ne insanlık ahlakı var ALLAH SİZLERİN AKİBETİNİ NEMRUT , FİRAVUN GİBİ YAPAR İNŞALLAH SİZDE DEYİN AMİN. AMİN. millet inek gibi sağılıyor hiç gören duyan yok mu biri hükümete söylesin bu kanun bu nizam yeterli değil yoksa sizin koltuklarda soyulur koltuksuz kalırsınız !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! benden söylemesi ?

4
1
yanıtYanıtla
celalcelalcelal3434@gmail.com:

4yıldır kredi kartı ve kredi kullanmıyor ve bankalarla iletişimimi asgari seviyede tutuyorum. ısrarla arayıp kampanyalarını modern çığırtkanlık yöntemiyle dikte eden bankaların numaralarını da engelliyorum. gayet de mutluyum. faizle yürüyen ekonomiklerde gelir adaletsizliği , ekonomik krizler ve para baronlarının faşistliğinin hüküm sürdüğü kapitalist düzenler kaçınılmazdır.

3
0
yanıtYanıtla
Selahattin Karahansele.karahan@gmail.com:

Maalesef bankaların gözü milletin cebinde.Kapitalist düzenin en rezilane uygulandığıÜlkemizde gücü olanlar hep güçsüzleri sömürmektedir. Adımız sosyal devlet güya.BDDK da kapitale dönüktür. Halkı koruyacak değil ya.

0
0
yanıtYanıtla
muratmuratsayilan@hotmail.com:

arkadaslar kredı dosya masraflarını ıyı arastırın bankalarınızdan evrak ısteyın kaymakamlıklardakı tuketıcı heyetlerıne ulastırın alan gercek arkadaslarım var yedı sekız ayda sonuclanıyor etrafınızdakı herkese ıletınkı kurtulalım şu soygundan

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title