Haberler

Stiglitz: Cari Açık Kaynaklı Ani Duruş Riskine Dikkat

Güncelleme:

Cari açığın Türkiye gündeminin en önemli sorunu olduğunu belirten ünlü ekonomist, Rusya ve Orta Doğu'da kötü ekonomik görünümün ani duruş riskini artırdığını vurguladı.

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz Türkiye’nin yakın gelecekte en önemli probleminin yüksek cari açığı ve bunun finansmanı konusunda yaşanacak sıkıntılar olduğunu belirtti.

Gazeteci ve akademisyenlerle İstanbul’da bir araya gelen ve Türkiye’de son kitabı “Eşitsizliğin Bedeli” yayınlanan Joseph Stiglitz, Türkiye’nin uzun süredir devam eden cari açığının bir imaj problemi haline geldiğini vurguladı.

CARİ AÇIK SORUNU, ENFLASYONUN ÖNÜNE GEÇTİ

Bu sorunun enflasyonun bile önüne geçtiğini belirten Joseph Stiglitz Amerikan merkez bankası Fed’in parasal genişlemeyi sonlandırıp faiz artırımına gitmesinin ani duruş riskini tetikleme potansiyelinin bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin önemli ihracat pazarları olan AB, Rusya ve Orta Doğu’da görünümün hiç de iyiye gitmediğini belirten Stiglitz “Bence ABD’deki istihdam piyasasının iyileşmesi zaman alacak ve dolayısıyla bu da faiz artışını erteleyecek. Bu Türkiye’ye zaman kazandıracak bir durum. Ancak Türkiye için negatif olan durum Avrupa, Rusya ve Orta Doğu gibi Türkiye’nin ihracat pazarlarında görünümün olumsuz olması. Türkiye ekonomik olarak hiç de iyimser olmayan bir çevrenin ortasında. Bölgedeki siyasi istikrarsızlık yabancı yatırımcının göze alacağı bir sorun olacak. Türkiye ekonomik büyümesi de şimdiden yavaşlamaya başladı” diye konuştu.

YÜKSEK ENFLASYON YIKICI OLABİLİR

Türkiye’de reel faizlerin ekside olduğuna dikkat çeken Stiglitz “ABD’deki öncelik enflasyon değil istihdam. Ancak Türkiye’de enflasyona odaklanmanız gerektiğini düşünüyorum. Enflasyon ABD’ye göre Türkiye’de çok daha ciddi bir problem. Yüzde 5-8 arası enflasyon beni rahatsız etmez. Ancak yüzde 9’lara ulaşan bir enflasyon özellikle finansal kırılganlığı olan ülkeler için yıkıcı olabilir. Türkiye’de finansal kırılganlık dediğimizde ise akla cari açık hemen geliyor. Cari açık Türkiye’de enflasyonun bile önüne geçen bir sorun. Türkiye deyince uluslararası finans piyasalarında akla cari açık sorunu geliyor. Ani duruş riski olan bir ülke olarak CNN muhabirine polis müdahalesi gibi görüntüler de yurtdışı imaj için hiç hoş olmuyor” diye konuştu.

BAĞIMSIZLIK KAĞIT ÜSTÜNDE OLMAZ

Türkiye’de Merkez Bankası bağımsızlığı tartışmalarına da değinen Joseph Stiglitz merkez bankalarının bağımsızlığının bir toplumun doğasına göre değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu söyledi.

“Bazı ülkelerde yasal olarak bağımsız olmayan Merkez Bankaları bağımsız gibi davranır ve hükümetler de bunu kabul eder” diyen Stiglitz “Türk Hükümetinin para politikasını siyasi amaçlar için kullanması çok büyük tehlikedir. Ama aynı zamanda Merkez Bankası ABD’de olduğu gibi bankacılık sektörünü haksız bir şekilde kurtarmaya odaklanırsa bu da tehlikelidir” dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Joseph Stiglitz Orta Doğu Türkiye Ekonomi Güncel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

500

Yorumlar (7)

demokrat:

Aziz Nesin sendromlu halkımız böyle dolaşık ekonomik bağlantıları anca aç kalınca anlar. Paralel, dış güç, faiz lobisi veya başka hayalet suçlu ilan edilirse hiç anlamaz.

21
6
yanıtYanıtla
eyyy adalet:

hocam sız bunu gelınde yıgıt bulut la halka anlatın.hep dıyorum ıcı boş pasta gorunumundeyız dıye...halk bunu anlayacak ama ne zaman bakalım

14
7
yanıtYanıtla
Kamil:

Sorun yok hayırsever işadamı rezza sarrap cari açığı kapatır

17
4
yanıtYanıtla
musa dunya:

ne yapacak faizleri 2002 den önceki gibi yüzde 45 mi yapsınlar imf den borçmu dilensinler cari acık tehlikeymiş tehlikeli imillet güveniyor hükümete ve su ana kadar gezi vs gibi olaylardan sonra arttı riksler ama yeniden düzeltildi eylemler yapılmazsa TC büyüyecek TC işsizlik oranı şuan yüzde 8 küsür oldu neden sesiniz çıkmıyor?? KİRA öder gibi insan ev alıyor geçiniz bunları

6
8
yanıtYanıtla
hakan ipek:

ne dicek elin gavuru ekonominiz cok ii mi dicek neden ispanyaya yunanistana batmıs arjantine portekize kimse bişey demio :) ab deki bi cok ulke krizde

10
3
yanıtYanıtla
sahaf:

Yıllarca aha bunun gibi puro fesörlerden ders almış hocalar tek kurtuluşumuzu Avrupa, ımf olarak gösterdiler. Irakta bu son olaylar çıkmadan önce Türkiyenin Irak''la Ticareti ihracata dayalı idi yani cari açık vermiyorduk Irak''ın 2. büyük ticari ortağıydık bu son zamanlarda biz 3. sıraya düştük 2. sırayı kim aldı dersiniz İngilizler. Yahu puro fesör İngilterenin burada ne işi var bize avrupayı tek çıkar yol olarak gösteriyorsunuz...Bizim komşuya yatıya geliyosunuz....

7
4
yanıtYanıtla
kemal:

Biz Amerikaya biad ettikçe bu ülkeye bişey olmaz

5
3
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title