Haberler

SPK Başkanı Ertaş Açıklaması

"Hisse senedi ve tahvil piyasasında merkezi karşı taraf uygulamasına geçilmesine ilişkin çalışmalar devam ediyor" "Bu çalışmaları en kısa sürede tamamlayacağız ve çok kısa bir süre içeris...

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, hisse senedi ve tahvil piyasasında merkezi karşı taraf uygulamasına geçilmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Bu çalışmaları en kısa sürede tamamlayacağız ve çok kısa bir süre içerisinde tüm piyasalarımızda merkezi karşı taraf uygulamasını başlatacağız" dedi.

Ertaş, SPK evsahipliğinde, Özel Hukukun Yeknesaklaştırılmasına Yönelik Uluslararası Enstitü (UNIDROIT) işbirliğinde düzenlenen "Finansal Bütünlüğün Geliştirilmesi: Cenevre Konvansiyonu ve Finansal Yükümlülüklerin Tasfiyesi Amacıyla Yapılan Netleştirmeye İlişkin UNIDROIT Prensipleri" konulu seminerin açılışında, son 10 yılda hem Türkiye, hem de tüm dünya finans piyasaları açısından büyük bir değişim ve dönüşümün yaşandığını kaydetti.

Krizin gelişmekte olan ülkeler açısından hem riskler, hem de fırsatlar oluşturduğunu aktaran Ertaş, bu süreçte Türkiye'nin 2023 yılına kadar İstanbul'u 10 büyük küresel finans merkezinden biri yapma yönünde önemli bir hedefi olduğunu anımsattı.

Ertaş, İstanbul'un Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya, Kuzey Afrika bölgeleri arasında ticaret ve finansın geçiş noktası konumunda olduğunu dile getirerek, " İstanbul'un jeopolitik ve stratejik konumu dışında ülkemiz finansal sistemini güçlendirmek için de önemli adımlar atıyoruz" dedi.

Bu kapsamda UNIDROIT prensiplerinin uygulanması yönündeki ilk adımın Ekim 2009'da yayımlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Strateji ve Eylem Planı'nda açıklandığını hatırlatan Ertaş, Eylem Planı'nda menkul kıymetlerin teminata konu olması işlemlerinin hukuki dayanağının UNIDROIT ve AB düzenlemeleriyle uyumlu hale getirileceğinin açıkça vurgulandığını dile getirildi.

Ertaş, Türk ekonomisinde son 11 yılda önemli gelişmeler yaşandığını ve milli gelirin yaklaşık 3 kat arttığını hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu gelişmelerin devam edeceğine dair kuvvetli beklentiler hakim. Güçlü bir sermaye piyasasının varlığı hem bizim için, hem de bölgemiz için son derece önemli. Hükümetimizin ortaya koyduğu 2023 İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi'ni gerçekleştirebilmek için geçen yılın son gününde yeni Sermaye Piyasası Kanunumuz yürürlüğe girdi. Finansal altyapı kuruluşları olan merkezi takas, merkezi saklama ve veri depolama kuruluşları ilk defa yasal düzenlemeye kavuşturuldu.

Ayrıca merkezi karşı taraf uygulamasının yasal alt yapısı oluşturuldu; hem organize, hem de tezgah üstü piyasalarda gerçekleştirilen işlemlerde merkezi karşı taraf uygulamasına geçilebilmesine yönelik hukuki zemin oluşturuldu. Kurulumuzca sermaye piyasamızda Takasbank'ın kurulduğu yıldan bu yana sıklıkla tartışılan, ancak hayata geçirilemeyen merkezi karşı taraf uygulamasına ilk olarak Takasbank'ın işlettiği ödünç pay senedi piyasasında geçilmesine izin verildi. Diğer yandan hisse senedi ve tahvil piyasasında da merkezi karşı taraf uygulamasına geçilmesine ilişkin çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaları en kısa sürede tamamlayacağız ve çok kısa bir süre içerisinde tüm piyasalarımızda merkezi karşı taraf uygulamasını başlatacağız."

"Sermaye Piyasası Kanunu ile getirilen düzenlemeler AB Komisyonu nezdinde de olumlu değerlendirildi"

SPK Başkanı Ertaş, yeni SPK kanunu ile uluslararası uygulamalara paralel olarak Türkiye'de ilk kez finansal piyasalarda gerçekleştirilen işlemlerin takasının tamamlanmasının takas kuruluşu tarafından garanti edilmesine ilişkin hukuki alt yapı oluşturulduğunu söyledi.

Bu kapsamda takas kurumlarına teslim edilen teminatların, haciz, rehin ve benzeri hukuki uygulamalara karşı koruma altına alındığı bilgisini veren Ertaş, yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile getirilen düzenlemelerin AB Komisyonu nezdinde de olumlu olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Ertaş, AB Komisyonu tarafından 16 Ekim'de açıklanan Türkiye 2013 yılı İlerleme Raporu'nda yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun "merkezi karşı taraf" ve "takas kuruluşu" gibi temel kavramları tanımlayarak, ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemlerine ilişkin mevzuatın uyumlaştırılması yönündeki katkısına vurgu yapıldığını belirterek "İnanıyorum ki yeni Sermaye Piyasası mevzuatı ile birlikte, önümüzdeki günlerde Türk sermaye piyasaları son derece ileri, Avrupa Birliği ve uluslararası normlar ile uyumlu, pek çok ülkeye örnek olabilecek bir hukuki alt yapıya sahip olacaktır" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Sermaye Piyasası Kurulu Vahdettin Ertaş Avrupa Birliği İstanbul Ekonomi Haberler

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Bakmadan Geçme

Bulgaristan bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? #127948 Dallas Mavericks OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Panathinaikos Aris maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Panathinaikos Aris maçı şifresiz mi? Torino Milan maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Torino Milan maçı şifresiz mi? Kayserispor Konyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Kayserispor Konyaspor maçı şifresiz mi? Başakşehir Trabzonspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Başakşehir Trabzonspor maçı şifresiz mi? Gaziantep FK Fatih Karagümrük maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Gaziantep FK Fatih Karagümrük maçı şifresiz mi? Samsunspor Alanyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor Alanyaspor maçı şifresiz mi? Ç.Rizespor Kasımpaşa maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Ç.Rizespor Kasımpaşa maçı şifresiz mi? Ankaragücü Pendikspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Ankaragücü Pendikspor maçı şifresiz mi? Beşiktaş Hatayspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Beşiktaş Hatayspor maçı şifresiz mi? Bayer Leverkusen Augsburg maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Bayer Leverkusen Augsburg maçı şifresiz mi? Hoffenheim vs Bayern Münih maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Hoffenheim vs Bayern Münih maçı şifresiz mi? B.Dortmund Darmstadt 98 maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? B.Dortmund Darmstadt 98 maçı şifresiz mi? Werder Bremen Bochum maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Werder Bremen Bochum maçı şifresiz mi?
Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title