Haberler

Özel Hastaneler Hangi Şartlarda Ek Ücret Alabilir

Güncelleme:

Özel hastanelerdeki en büyük problem istenen ilave ücret... Aslında bunun bir sınırı var ve vatandaş bu parayı her zaman ödenmek zorunda değil.

Sağlık sebebiyle zaman zaman özel hastanelere ya da vakıf üniversitelerine gitme. Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunan vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat edildiğinde katılım payı yanında alınan hizmetlere ek olarak fark ücreti ödenmekte Vatandaşa çıkarılan bu ilave ücret konusunda kamuoyunda sorulan tüm sorulara Sgk başkan Danışmanı ve Haberler.com yazarı cevap verdi. Vatandaşın haklarını ve hastanelerin neyi isteyip neyi isteyemeyeceğini yazdı.

Sağlık sebebiyle zaman zaman özel hastanelere ya da vakıf üniversitelerine gitmekteyiz. Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunan vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ettiğimizde katılım payı yanında aldığımız hizmetlere ek olarak fark ücreti ödemekteyiz. Vatandaşımıza çıkarılan bu ilave ücret konusunda kamuoyunda sorulan tüm sorulara cevap vermeye çalıştık.

İlave ücretlerle ilgili İlave ücret ya da diğer adıyla "fark ücreti" nedir ve oranı nasıl belirlenir?

İlave ücret; 5510 sayılı Kanun'un 73. maddesi dayanak alınarak SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) ve eklerinde yer alan sağlık hizmetleri işlem bedellerine ek olarak genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olunan kişilerden Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları tarafından alınan ücrettir.

İlave ücretin tavanını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olup şu anda sağlık sunucuları tarafından SUT fiyatlarının iki katına kadar ilave ücret alınabilmektedir. Yani SUT'ta 100 TL olan bir sağlık hizmetinden Hastane 200 TL'ye kadar ilave ücret alabilir demektir. Sağlık sunucusu bu ücreti tamamen almayabileceği gibi bir kısmını alabilir.

Katılım payı ile ilave ücret arasındaki fark nedir?

Katılım payı Kanun gereği genel sağlık sigortalıları ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden Kurum adına tahsil edilen tutardır. İlave ücret ise yine Kanun gereği Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen sınırlar dâhilinde olmak kaydıyla vakıf üniversiteleri ve sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından sağlık hizmeti sunucusu için tahsil edilen tutardır.

Muayene Katılım Payı Ne Kadardır?

İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 5 (beş) TL ve Özel sağlık hizmeti sunucularında 12 (on iki) TL uygulanmaktadır.

Genel hükümler saklı kalmak kaydıyla; birinci basamak sağlık kuruluşları muayeneleri, Kurumca belirlenen kronik hastalıklar ve acil haller hariç olmak üzere10 gün içerisinde aynı uzmanlık dalında farklı sağlık hizmeti sunucusuna yapılan başvurularda bu maddede belirtilen ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı tutarları 5 (beş) TL artırılarak tahsil edilir. Artırılan 5 (beş) TL'lik tutar; Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için ise eczanelerce kişilerden tahsil edilir.

Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında ilave ücret alınabilir mi?

Vakıf üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında öğretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için SUT fiyatlarının poliklinik muayenelerinde en fazla iki katı, diğer hizmetlerde en fazla bir katı kadar ilave ücret alınabilir. Ancak bu tutarlar bir defada asgari ücretin iki katını geçemez.

Kimlerden ilave ücret alınmaz…

1005 Sayılı "İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun" hükümlerine göre şeref aylığı alan kişilerin kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden,

2330 Sayılı "Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun" hükümlerine göre aylık alan kişilerin kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden,

Harp malullüğü aylığı alanlar ile 3713 sayılı "Terörle Mücadele Kanunu" kapsamında aylık alan kişilerin kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden,

Tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar; 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 21 inci maddesinde sayılan olaylara maruz kalmaları nedeniyle yaralanan kişilerden, her ne şart altında olursa olsun ilave ücret alınmayacaktır.

Yarın Özel sağlık hizmeti sunucuları tarafından ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerinin hangileri olduğu konusu ile devam edeceğiz.

Sağlıklı ve mutlu kalınız.

Twetter: sdemir0606

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Sosyal Güvenlik Kurumu Süleyman Demir Memur Ekonomi Güncel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

500

Yorumlar (28)

AK Gönül:

ne çabuk unuttunuz cenazelerinizin hastanelerde rehin kaldığı dönemleri be . . Bugün sağlık konusunda Avrupanın en iyi en ucuz ülkesi Türkiye. . Helal olsun AkPartiye erdoğana Davutun oğluna

4
14
yanıtYanıtla
dilek:

özel hastaneler resmen insanı soyuyorlar sağlıkta devrim. Evet devrim süper sağlıkta zavallı insanları soyma devrimi

11
3
yanıtYanıtla
Em. Turgay Amca:

Allah bu devlete zeval vermesin kardeşim düştünmü yine iyi kötü yanında yer alıyor emekliyim ilacımı doktorumu tüm masrafımı karşılıyor. emin olun devletin baktığı kadar insana çocukları bile bakmıyor be. . Şuan da sağlık alanında ihtiyaç duyduğum her şeye ulaşıyorum çok şükür.

8
5
yanıtYanıtla
Taskin Uzunm@m.m:

Turgay amca devlet bakmiyor sana. Çalıştığın dönemlerde ödediğin sigorta primleri nedeniyle sana bakıyorlar. Yani yapması gerekeni yapıyorlar ve bunun bedelini sen 30 yıl önce nakit ödedin. Yaptıkları bir lütuf değil amcacığım, yapmak zorundalar hatta çok daha fazlasını yapmalılar.

yanıt13
yanıt3
Sağlıkcı:

İlave ücret ödemek istemeyen insanlar özel hastanelere gitmesin. Devletin hastaneleirne gitsin. Özel hastaneler tabiki ücret alacak. Zaten şu an hepsi iflas aşamasındalar.

4
8
yanıtYanıtla
vtndş:

2014 yılında 200 100 olmak üzere benim bildiğim ek ücretlere zam geldi. Bugün ayaktan bir muayenede en az 50 - 250 ödemeden çıkamıyorsun sağolsun kredi kartları sağlık bu deyip şuradn çıkalım da gerisi allah kerim. . . Hangi bir vatandaş neye ödenip ödenmeyeceğini nereden bilsin bilmesi de gerekmiyor. Bunun düzenlemesini ve denetimini devlet yapmalı.

yanıt5
yanıt0
bahadır:

yav kardeşim ödemeyin diyorsunuz. gelde sen ödeme bakalım muayene ediyorlarmı. ödemeyin demeyle olmuyor bu işler. gelip hastaneleri denetleyeceksiniz.

11
0
yanıtYanıtla
memo:

at recep at. . civcivler yesin fark alınmayacakmışmış. . . .

7
4
yanıtYanıtla
Arslan Bey:

Yine iyi halletti hükümet bu işi. . . Geçmişte ilaç alamıyorduk. SSK lılar Devlte hastanelerine üniversite hastanelerine gidemiyordu şimdi istediğim hizmeti istediğim yerden alıyorum. Hastalar rehin kalıyordu. Bu gün hükümeti iktidra taşıyan en önemli konudur.

7
4
yanıtYanıtla
DİLEK:

EVET İSTEDİĞİN YERDE İSTEDİĞİN HİZMETİ ALIYORSUN AMA PARAN VARSA NEREYE GİTSEN FARK İSTİYORLAR DEVRİM ÇOK BÜYÜK ÇOKKKK

yanıt1
yanıt0
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title