Haberler

Osmaniye'de Kadın Girişimciliği Konferansı

Yrd. Doç. Dr. İpekli: "Türkiye'de kadın istihdam oranı yüzde 25.6, işsizlik oranı ise yüzde 11,3'tür" "Ülkemizde 2011 verilerine göre istihdama katılan kadınların yüzde 42,2'si tarım, yüz...

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esengül İpekli, Türkiye'de kadın istihdam oranının yüzde 25,6, işsizlik oranının ise yüzde 11,3 olduğunu bildirdi.

İpekli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlediği, "Kadın girişimciliğin özendirilmesi" konulu konferansta kadınların çalışma hayatıyla ilgili çeşitli bilgiler verdi.

Kadınların iş hayatında bazı sorunlarla karşılaştığını ifade eden İpekli, AB uyum süreci kapsamında yapılan düzenleme ve uygulamaların, Türkiye'de kadın nüfusunun daha önemli hale gelmesine katkı sağladığını söyledi.

Kadın haklarının gelişmesi ve kadının her alanda erkeklerle eşit şartlara sahip olması için hukuksal anlamda kişisel eşitlik sağlanmasına rağmen uygulama noktasında yaşanan bir takım eşitsizliklerin devam ettiğini dile getiren İpekli, Kadın Statüsü Genel Müdürlüğünün hazırladığı "Türkiye'de Kadının Durumu" raporundan sayısal bilgi verdi.

İpekli, şunları kaydetti:

"Türkiye'de kadın istihdam oranı yüzde 25,6, işsizlik oranı ise yüzde 11,3'tür. Ülkemizde 2011 verilerine göre istihdama katılan kadınların yüzde 42,2'si tarım, yüzde 42,6'sı hizmetler ve yüzde 15,2'si sanayi sektöründe çalışmaktadır. Her 100 kadından yalnızca yüzde 12,9'u kendi hesabına çalışırken, yüzde 51,6'sı herhangi bir ücret veya yevmiye karşılığında çalışmakta, yüzde 35,5'i ise ücretsiz aile işçisi olarak çalışma hayatında yer almaktadır. İş hayatına katılan kadın sayısı ise ne yazık ki her yıl düzenli olarak azalmaktadır. Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırdığımızda Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranı oldukça düşük düzeyde gerçekleşmektedir. Dünyada kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 52,4 iken Avrupa Birliği ülkelerde bu oran yüzde 63,9'a çıkmaktadır. Ülkemizde ise kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 29,5 ile orta ve kuzey Afrika ülkeleri ile eş düzeyde gerçekleşmektedir."

TOBB Osmaniye Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Hadise Şen de kadınların iş hayatında işlenmesinin ülke refahını arttıran en temel faktörlerden biri olduğunu vurguladı.

Türkiye'de her 3 kadından 2'sinin işsiz olduğunu ifade eden Şen, şöyle konuştu:

"Kadınların iş hayatında düşük oranda yer alması, kadın emeğine bakış açısındaki olumsuzluklardan kaynaklanmaktadır. Geleneksel yapıdan ve toplumsal değerler yargılarından kaynaklanan nedenlerle kadının görevleri aile içi işlerle çerçevelendirilmektedir. Kadınların iş hayatında da işlenmesi ülke refahını arttıran en temel faktörlerden biridir. Eşitlik ilkesi Türkiye'nin Avrupa Birliğine tam üyeliğin sağlanması için önemli bir şarttır. Kadın erkek arasında fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi için de çalışma koşulları konusunda gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekmeketdir. Ülkemizdeki kadın girişimcilik potansiyelinin geliştirilmesini arzuluyoruz."

Osmaniye Valisi Mehmet Oduncu'nun eşi Nuray Oduncu da konferansın kadınlar arasında dayanışmaya katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Konferansa, Vali Oduncu, Belediye Başkanı Kadir Kara, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Teke ile kadın girişimciler de katıldı. - Osmaniye

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Mehmet Oduncu Osmaniye Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title