Haberler

Kriz Kahininden 3 Türkiye Kehaneti

Güncelleme:

Ekonomist Roubini: Türkiye ekonomisi çok sağlam bir ekonomi.

Nobel ödüllü Ekonomist Nouriel Roubini, Uludağ Ekonomi Zirvesi'ndeki 'Dünya ekonomisinin yönü ve Türkiye ekonomisinin geleceği' başlıklı konuşmasında, Türkiye'nin sağlam bir ekonomiye sahip olduğuna dikkati çekti. Dünyada yaşanacak krizleri önceden tahmin etmesi ile bilinen ve 'kriz kahini' ünvanına sahip olan Nouriel Roubini, Türkiye'nin böyle devam etmesi halinde bölgenin yıldızı olacağını vurguladı.

TÜRKİYE'NİN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ

Ekonomi iyileştikçe, ekonomi politikaları sağlam olmaya devam ettikçe, siyasi istikrar sürdükçe iyileşmelerin devam edeceğini belirten Roubini, şöyle devam etti: ''Haberleri izlediğim kadarıyla, Türk-Kürt barış süreci başladı. Askeri harcamalar azalacak, bu bölgelere daha fazla yatırım yapılacak. Sosyal istikrar gelişecek ve bölgede uzlaşma sağlanacak. Bu durum petrol durumunu da boru hattını da etkileyecek. İçeride ticareti daha fazla etkileyecek. Türkiye en büyük başarı hikayeleri arasına girebilir.''

TÜRKİYE BÖLGEDEKİ GÜCÜNÜ DAHA DA ARTIRACAK

Hürriyet gazetesinin haberine göre; Son olarak Kasım ayında Adana'ya geldiğini hatırlatan Roubini, Türkiye'nin içinde bulunduğu barış sürecini, "Türkiye'nin bölgedeki gücünü daha da artıracak, ekonomik gücüne kesinlikle büyük katkı sağlayacak" değerlendirmesini yaptı. Türkiye'nin 3 kredi kuruluşundan da 'yatırım yapılabilir' seviyede nota sahip olmasının artık bir 'zaman' meselesi olduğunu belirten Roubini, "Trendler bunu gösteriyor. Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler arasında yerini alacak. Bunun bu yıl ya da gelecek yıl olmasının bir önemi yok. Önemli olan trendlerin bu yönde olması. Türkiye'nin gidişatı not artışını gösteriyor" dedi.

PKK'NIN SİLAH BIRAKMASI OLUMLU

Hürriyet gazetesinin haberine göre; Roubini, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin kapanış konuşmasını yapmak üzere ikinci kez geldiği Bursa'da, önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye ekonomisine ve politik iklimine ilişkin son derece detaylı bilgilere sahip olduğunu gözlemlediğimiz Roubini, barış sürecinin 'PKK'lıların Türkiye'yi silahlarını bırakarak terketmesinin süreci son derece ciddi şekilde hızlandıracağını söyledi. Türkiye'yi çok dinamik bir toplum, ekonomi ve politik yapı olarak nitelendiren Roubini, şöyle konuştu: "Ekonomi çok iyi toparlanıyor, cari açık ile ilgili çabalar sonuç veriyor. Yumuşak iniş başarılı oldu, şimdi de ortalama bir büyüme ile, tüketime dayalı büyümenin riskleri bertaraf ediliyor. Ayrıca barış süreci çok pozitif bir etken."

TÜRKİYE'Yİ ÇOK SORUYORLAR

Yıl boyunca pek çok ülkede konferanslar verdiğini hatırlatan Roubini, Türkiye hakkında son zamanlarda çok fazla soru aldığını belirtti. Türkiye'nin kredi notunun kasım ayında Fitch tarafından yatırım yapılabilir seviye notuna yükseltilmesinden sonra gelen soruların arttığını söyleyen Roubini şunları kaydetti: "Türkiye ile ilgili ekonomik konulardan daha çok, bölgedeki jeopolitik konular, Suriye sorunu, İsrail ile ilişkileri ve Arap Baharındaki rolüne ilişkin sorular alıyorum. Türkiye dünyanın bu bölgesi için kesinlikle çok önemli bir güç ve yatırımcılar da bunun farkında."

TÜRKİYE BÖLGENİN LİDERİ OLMA YOLUNDA

"Türkiye bölgesinde çok önemli bir konuma sahip, çok güçlü ve büyük bir ülke" diyen Nouriel Roubini, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu coğrafyanın sıcak konuları Suriye ve İran, gibi tüm konularda Türkiye'nin katkıları kaçınılmaz. Ortadoğu'nun politik istikrarına katkı yaptığı şüphesiz. Türkiye kesinlikle bölgenin lideri olma özelliklerine sahip ve ani şokları sindirebilme özelliği de giderek artıyor."

Türkiye ile ilgili çok iyimser olduğunu belirten Nouriel Roubini, şunları söyledi: "Pek çok olumlu faktör var ama hala düzeltilmesi geliştirilmesi gereken durumlar da söz konusu. Enflasyon, cari açık, bunlar yüksek. İstihdamın daha da esnekleştirilmesi sağlanabilir."

İŞTE ROUBINI'DEN 3 TÜRKİYE KEHANETİ

* Üç ajans da 'Yatırım yapılabilir' notu verecek

* 'Silahları terk' barış sürecini hızlandıracak

* Türkiye'nin bölgesel gücü daha da artacak

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Nouriel Roubini Hürriyet Türkiye Uludağ Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title