Haberler

İpek Yolu'nun Yeniden Hayata Geçirilmesine Türkiye'den Büyük Destek

Güncelleme:

Türkiye'nin de desteklediği, Çin'in, asgari 40 milyar dolar vermeyi taahhüt ettiği İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması projesi 65 ülkeye refah getirecek.

Çin'in, asgari 40 milyar dolar vermeyi taahhüt ettiği İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasına ilişkin projenin, ekonomileri 21 trilyon dolara ulaşan hattın geçeceği 65 ülkede "refah kuşağı" oluşturması bekleniyor. Türkiye'nin de destek verdiği projenin doğu ile batı arasında köprü olması düşünülüyor.

"TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Uzmanlar, Çin'in İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasına ilişkin projelerini ve Türkiye'ye olası etkilerini değerlendirdi. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu, projeye en fazla destek veren ve katılım yönünde istekli olan ülkelerden birisinin de Türkiye olduğunu söyledi. Türkiye'nin, doğu-batı ulaşım koridorunun yeniden canlandırılmasına önem verdiğini ifade eden Çolakoğlu, şunları kaydetti: "Çin, 40 milyar dolardan fazla bir bütçe tahsis etmeyi taahhüt ederek yeni bir İpek Yolu inşa etmek istiyor. Yeni İpek Yolu projesi, Türkiye'yi Güney Asya pazarına daha rahat ulaşma fırsatı da sunuyor."

İPEKYOLU İÇİN FİNANSMAN LAZIM

Şanghay Üniversitesi öğretim görevlisi Altay Atlı da Çin ekonomisinin yapısal bir dönüşüm içerisinde olduğunu belirterek, "Avrupa'ya doğru kara ve deniz hatlarının geliştirilmesi, bu yollardan ticaretin hız kazandırılması Çin için çok önemli" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE KÖPRÜ OLACAK

Atlı, Türkiye'nin de bu projeden fayda sağlayabileceğini işaret ederek, şöyle konuştu: "Çin'in, Türkiye'ye yatırımları artacaktır ancak bu belirli bir ölçüde olur. Türkiye'nin esas kazanımı, gelişmiş bir İpek Yolu projesi sayesinde kendisini gerçekten de batı ile doğu arasında bir köprü haline getirme şansını yakalaması. Türkiye bu projeyi iyi değerlendirirse ve proje de Türkiye'nin batı ve doğusunda, başka bir deyişle Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanlar'da beklenen olumlu sonuçları vermeye başlarsa, gerçekten de bir 'köprü' haline gelebilir. Bunun da Türkiye ekonomisi için yatırım akışları, dış ticaret ve hatta enerji konusunda önemli açılımlar sağlayacağını öngörmek zor değil."

İLİŞKİLER GELİŞECEK

Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, barış, kalkınma, işbirliği ve ortak kazancın yeni çağın ana teması haline geldiğini ifade ederek, "Fakat aynı anda benzeri görülmemiş ciddi meydan okumalarla karşılaştık. Bu bağlamda, İpek Yolu ruhunu geliştirmek daha da önemli ve değerli olmuştur" dedi. Yu, Çin ve Türkiye arasında sağlam işbirliği temeli, ayrıca geniş gelişme perspektifi bulunduğunu ifade ederek, "Bir Kuşak, Bir Yol' çerçevesi gelişecek" diye konuştu.

21 trilyon $'lık yol Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, İpek Yolunun yeniden canlandırılmasına ilişkin, "İpek Yolu Ekonomik Kuşağı" ve "21. Yüzyıl Deniz Üzerindeki İpek Yolu" olarak gündeme getirdiği "Bir Kuşak Bir Yol" projesi, Doğu Asya ile Avrupa ekonomilerini birbirine bağlıyor. Proje, hattın 65 ülkeden geçmesini içeriyor ve ülkelerin toplam ekonomi büyüklüğü 21 trilyon doları buluyor.

PROJENİN HEDEFİ ORTAK KAZANÇ

"Bir Kuşak Bir Yol" projesinin kapsamının büyük ve süresinin uzun dönemli olduğunu belirten Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang şunları kaydetti: "Bir Kuşak Bir Yol projesinin teorisi ortak kalkınmadır, hedefi ise işbirliği ve ortak kazançtır. Gelecek 5 yıl içinde, Çin, 10 trilyon dolarlık mal ithal edecek, yurtdışına 500 milyar dolarlık doğrudan yatırım yapacak. 500 milyon Çinli turist yurtdışına çıkacak. 'Bir Kuşak Bir Yol' projesi, Çin ve İpek Yolu ülkelerinin avantajlarından yararlanılarak yeni rekabet gücü oluşturabilir."


Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Çin Halk Cumhuriyeti İpek Yolu Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Etimesgut Bld. - İnegölspor maçı CANLI İZLE! Etimesgut Bld. - İnegölspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı nereden izlenir? Bursaspor - Vanspor maçı CANLI İZLE! Bursaspor - Vanspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Ekmeğe zam var mı? Ekmeğe zam gelecek mi, kaç TL olacak? Lovely Runner 9. bölüm ne zaman? Lovely Runner 9. bölüm yayınlandı mı? YENİŞEHİR ARNAVUTKÖY KURA ÇEKİMİ CANLI: THY Emlak Konut Yenişehir evleri Arnavutköy kura çekimi nereden izlenir? İstanbul - Sivas yüksek hızlı tren açıldı mı? İstanbul - Sivas YHT başladı mı, kaç saat sürüyor? Cumartesi günü kargolar açık mı? Cumartesi günü kargolar saat kaça kadar açık, dağıtım yapıyor mu 2024? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü (Yarın) noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Hangi surede iki besmele vardır? Hangi surede iki besmele geçmektedir? 4 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 4 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 4 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK? (SAYAÇ)? 4 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 4 Mayıs Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi
500

Yorumlar (21)

harbiiimobilWeb@haberler.com:

Eyywah chplilere bir darbe daha

30
14
yanıtYanıtla
mehmet öz:

tayyipe yeni saraylar yapılır artık.

6
21
yanıtYanıtla
TürkMobil-ANDROID:

ia paraya gelirse akp pkk yida tanimaz bin asker ölsün ses cikarmaz ama is gemicik ve paraciksa babasini bile keser :D

7
19
yanıtYanıtla
VATANDAŞ:

VALLA 64 ÜLKEYE REFAH GETİREBİLİR AMA BU SİSTEMLE NE YAPARSANIZ ÜLKEYE/MİLLETE REFAH GELMEZ. . . . ÇÜNKÜ SİYASETÇİLERİN DÜNYA KADAR YANDAŞ-EŞ, DOST VE YALAKA VARKEN O PARA BANA SANA YETİŞMEZ

20
2
yanıtYanıtla
sivasspormobilWeb@haberler.com:

Cuntaci chp terörist hdp.şimdi bunamiş selo sahtekar kemal.din düsmani

16
2
yanıtYanıtla
1111can:

ayağa kaldırcak plan başkanlık sistemi deil mi ya :D:D:D:d:d

2
12
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

bizim memleketin her yanı ipekyolu be. . benzinden alıyorsun 00-400 vergi bütün yollar para basıyor. . ipek gibi yoluyorsun. . ne işin var daha ipekyoluyla

2
11
yanıtYanıtla
ANGARALİ:

Yav aga millet uzaya çıkıyor biz geçmişe gitmenin senaryolarını yazıyoruz, kuracağınız kurduğunuz yolunda sizindee bu nedir be aga

2
11
yanıtYanıtla
HyrmobilWeb@haberler.com:

Boş haber az biraz çoğrafya, tarih bilgisi olan birinin bunun mantıksız olduğunu hemen bilir.

6
7
yanıtYanıtla
Osmanlı kara muratmobilWeb@haberler.com:

Doğru karar ipek yolu açılmalı ve bu yol o kadar güzel olmalı ki çevresi bi giden bir daha gitmeli

7
1
yanıtYanıtla
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title