Haberler

Enerji, Diplomasi ve Ulaştırmanın Kalbi İstanbul'da Atacak

Güncelleme:

İstanbul merkezli bir düşünce kuruluşu olan HASEN, enerji ve uluslararası ilişkiler gündeminin önemli isimlerini Hazar Forumunda buluşturacak.

İstanbul merkezli bir düşünce kuruluşu olan Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN), enerji ve uluslararası ilişkiler gündeminin önemli isimlerini 4-5 Aralık tarihlerinde Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Hazar Forumu'nda buluşturacak.

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından ilki geçen yıl İstanbul'da, ikincisi ise geçtiğimiz Eylül ayında New York'ta gerçekleştirilen Hazar Forumu'nun üçüncüsü Çırağan Sarayı'nda düzenleniyor.

Forumda başta geniş Hazar bölgesi olmak üzere, AB, ABD ve Türkiye'den karar alıcı, akademisyen, araştırmacı ve yatırımcılar, Hazar bölgesindeki son gelişmeler ışığında dünya enerji haritasındaki son durumu, bu kapsamda ortaya çıkan yeni oluşum ve dış politika dinamiklerini masaya yatıracak.

Forumda, "Avrupa'nın artan doğalgaz ihtiyacı nasıl karşılanacak? Türkiye'nin cari açık sorununun başlıca sorumlusu olan enerji açığı nasıl kapanacak? Enerji Hazar'ın enerji kaynaklarının geleceği nasıl şekillenecek? Güney Gaz Koridoru'nun muhtemel tedarikçileri arasında hangi bölgelerin adı geçiyor? Londra'dan Pekin'e demiryoluyla kesintisiz ulaşım nasıl ve ne zaman gerçekleşecek? Hazar bölgesindeki ülkelerin ekonomik büyümeleri aynı hızda devam edecek mi ' Bölgede ne gibi yatırım fırsatları var' " gibi soruların cevapları aranacak.

Önümüzdeki yıllarda bölgede, enerji, ulaştırma ve finans alanlarında gerçekleşecek proje ve işbirliklerinin projeksiyonun ortaya konulacağı Hazar Forumu'un moderatörlüğü İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve gazeteci-yazar Hakan Çelik üslenecek. "Hazar bölgesi Güney Gaz Koridoru", "Hazar Transit Koridoru" ve "Geniş Hazar bölgesinin sermaye piyasalarının gelişimi" olmak üzere 3 oturum halinde düzenlenecek forumda Türkiye ve Azerbaycan'ın liderliğinde atılan tarihi adımla TANAP ve TAP projeleri de masaya yatırılacak.

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Genel Sekreteri Haldun Yavaş'ın açılış konuşmasıyla başlayacak olan forumun ilk gününde gerçekleştirilecek oturumda, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dünyanın en büyük devlet fonlarından biri olan SOFAZ'ın İcra Kurulu Başkanı Shahmar Movsumov, EWE Holding Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Williem Schoeber ve İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Forumun ikinci gününde gerçekleşecek olan panellerde ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mammadov'un yanı sıra İçişleri Bakanı Muammer Güler, Romanya Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Nicusar Buica, Slovenya Altyapı ve Mekansal Planlama Bakanı Samo Omerzel, Arnavutluk Ekonomi ve Enerji Bakanı Z. Damian Gjiknuri, Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze, Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvirikashvili, Yunanistan Enerji ve Çevre Bakanı Yiannis Maniatis, Kazakistan Ulaştırma Bakanı Askar Mamin, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler Departmanı Müdürü Ali Hasanov, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Başkanı Rövnag Abdullayev, Azerbaycan Hazar Deniz Gemiciliği Şirketi Başkanı Rauf Valiyev, BP Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan sorumlusu Gordon Birrell ve Türkkon Genel Sekreteri Halil Akıncı konuşacak.

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Genel Sekreteri Haldun Yavaş, üçüncüsü düzenlenen Hazar Forumu İstanbul 2013'ün Hazar'ın Davos'u olduğunu belirterek, forumda bölge dinamiklerinin ve işbirliği fırsatlarının masaya yatırılacağını söyledi.

Yavaş, "Hazar Forumu'nu biz "Hazar'ın Davos'u" olarak tanımlıyoruz. Hazar Strateji Enstitüsü'nün organize ettiği, dünyanın en etkin başkentlerinde ve bölge başkentlerinde organize edilen bir forum. Geçen sene ilkini İstanbul'da, 3 panel ile gerçekleştirmiştik. İkinci forumu ise New York'ta 8 Dışişleri Bakanı ve 3 Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın katılımıyla "Güney Gaz Koridoru" başlığı altında Birleşmiş Milletler haftasında düzenledik. Bu üçüncü forumumuzu ise İstanbul'da "Hazar'ın Tanımlanması" üst başlığı ile işleyeceğiz. Bu panellerden ilki ulaştırma ana temalı olacak ve "İpek Yolunun Tekrardan Canlandırılması" başlığı konuşulacak. Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanı Sayın Binali Yıldırım, Azerbaycan ve Gürcistan Ulaştırma Bakanları ve Avrupa'dan Ulaştırma Bakanları'nın katıldığı bir panel olacak. İkinci panelimizi "Güney Gaz Koridoru" ana teması ile işleyeceğiz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız'ın, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev'in katılımıyla, Gürcistan Enerji Bakanı, yine Balkanlar ve Avrupa'dan Enerji Bakanları'nın katılımıyla gerçekleşecek." dedi.

Forum akşamında bir ödül töreni de düzenleyeceklerini kaydeden HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş, "Forum akşamında geçen sene olduğu gibi Hazar Ödülleri'ni vereceğiz. Hatırlayacak olursanız geçen sene Hazar Ödülleri'nde Yılın Devlet Adamı ödülünü Başbakanımıza, Yılın Projesini Ödülü'nü TANAP'a vermiştik. Bu sene yine Yılın Devlet Adamı, Yılın Projesi, Yılın Sanatçısı, Yılın Bilim Adamı, Yılın Sporcusu ve Yılın Medya Ödülleri'ni vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Hazar Strateji Enstitüsü geniş Hazar Bölgesi ve çevresi ile ilgili özgün araştırmalar ile veriler üreterek; enerji, uluslararası ilişkiler, güvenlik, ekonomi, eğitim, kültür ve çevre konularında stratejik önerilerle politika ve iş çevrelerine katkı sağlamayı amaçlıyor. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Hazar Strateji Enstitüsü Azerbaycan Gürcistan Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title