Haberler

Bakan Çağlayan: "Artık Hamallık Yapmayacağız"

"Design Turkey 2012 Endüstriyel Tasarım Ödülleri"nin tanıtım toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, tasarım, marka ve ARGE'nin önemine dikkat çekerek, "Artık net olarak ifade etmek istiyorum ki artık hamallık yapmayacağız" dedi.

"Design Turkey 2012 Endüstriyel Tasarım Ödülleri"nin tanıtım toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, tasarım, marka ve ARGE'nin önemine dikkat çekerek, "Artık net olarak ifade etmek istiyorum ki artık hamallık yapmayacağız" dedi. Toplantı sırasında TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin simit keyfi ve toplantı öncesi Bakan Çağlayan'ın ışık isyanı renkli görüntülerin yaşanmasına neden oldu.

Design Turkey 2012 Endüstriyel Tasarım Ödülleri'inin Dış Ticaret Kompleksi'nde yapılan tanıtım toplantısına Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) Başkanı Ayberk Yağız katıldı.

Design Turkey'in Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, "Artık başvuruları almak için birlikte düğmeye basabiliriz. Şunu net ifade etmek istiyorum ki artık hamallık yapmayacağız. Artık bizler de yükte hafif, pahada ağır ürünler üretim teknolojisine yöneleceğiz. Bunu gerek mal ticaretimizde gerek hizmet ticaretimizde gerçekleştireceğiz. 31 buçuk milyondan fazla turist alırken, turizm gelirlerimizi 23 milyar dolar değil belki 25, belki 30 milyar

dolarlar seviyesine çıkartacağız. Yine biraz önce konuşmamın ortasında vermiş olduğum gibi aynen Almanya gibi yapmış olduğumuz ürünü ihraç ederken 4 dolar üzerinde aynen Japonya ve Kore'nin olduğu gibi yapmış olduğumuz ürünleri 3 dolarlar üstüne çıkartacak bir sisteme mutlaka Türk sanayicisi dönmek zorundadır" dedi.

ARGE, marka ve tasarım gibi konuların önemine dikkat çeken Çağlayan, "Bugün burada konuştuğumuz konu Türkiye'nin olmazsa olmazıdır. Teşvik sistemi aslında bu noktada bir yerde yatırımda, üretimde, istihdamda yeni bir teknolojik devrimi gerçekleştirirken, ben şimdi sanayicimizle üreticimizle bir de zihniyet devrimine davet etmek istiyorum. Bu noktada sanayicimizle, üreticimizle gerek yaptığı yatırımlarda gerek üretmiş olduğu üretmiş olduğu üründe gerek katma değeri gerek teknolojiyi öne çıkaracak ve

inovasyonu her noktasında işinin her safhasında öne oturtacak bir sisteme mutlaka geçmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Yerli üretimin önemini vurgulayan Bakan Çağlayan, "Biraz önce yine ifade ettiğim yerli otomobil yerli helikopter ve yerli uçak arkadaşların bunların hepsinde sanmayın ki arkasında bir ulusalcılık ve milliyetçilik duyguları ile bunları ifade ediyorum. Bunları ifade etmemizin sebebi bilhassa yerli tasarımın yerli üretimin yapılması Türkiye'nin dışa bağımlılığını bir kere ortadan kaldıracaktır. Otomotiv sektörü bizim başımızın tacı, otomotiv sektörü bugün ihracatımızın lokomotifi. 21 milyar dolar otomotiv

ihracatı gerçekleştiriyoruz ana ve yan sanayide. Ancak otomotiv sektörü dış ticaret açığı vermeye başladı. Bu biraz önce ifade etmiş olduğumuz konuların aslında önemini en net göstergesi olan bir göstergedir" diye konuştu.

Yan sanayinin bugün bir otomobilin yüzde 85'ini yapacak yetkinliğine, kalite anlayışına ve teknolojik bilgi birikimine sahip olduğunu söyleyen Çağlayan, "Yan sanayi yaklaşık 9 milyar civarında bir ihracat gerçekleştirirken, maalesef Türkiye sadece otomobil motoru için sadece aktarma organları için 6 milyar dolardan fazla ithalat yapan bir ülke olmuştur. Bunun sebebi çok basittir. Bunun sebebi Türkiye'ye lisans veren ana firmaların Türkiye'ye sadece hamallık görevini verip teknoloji kısmını kendilerine

ayırmaları ve motor teknolojisini Türkiye'ye getirmemelerinin sonucudur. Bizim yerli otomobilden kastımız, yerli helikopter ve yerli uçaktan kastımız Türkiye'nin bugün yetişmiş olan insan gücü yetişmiş olan sanayici ve sanayi altyapısı bilhassa otomotiv sektöründeki kümelenme altyapısını dikkate aldığımızda, hele hele Türk insanının zeki, çalışkan ve akıllılığı ve proaktif yapısını dikkate aldığımızda Türkiye bunları fevkalade yapabilecek özelliklere sahip bir ülke vurgusunu bilhassa ortaya koymaktır"

dedi.

TİM BAŞKANI'NIN SİMİT KEYFİ

Design Turkey 2012 Endüstriyel Tasarım Ödülleri'nin tanıtım toplantısında TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin simit keyfi renkli görüntülerin yaşanmasına neden oldu. Konuşma sırasının gelmesini bekleyen Büyükekşi, Bakan Çağlayan'ın yanında otururken bir taraftan simidini yiyerek çayını yudumladı. Toplantı başlarken, renkli ışıklardan etkilenen Bakan Çağlayan ise ışıklara isyan etti. Çağlayan, "Işıklar gazino ışığı gibi. Okumakta güçlük çekiyoruz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Dış Ticaret Kompleksi Mehmet Büyükekşi Çağlayan Türkiye Ekonomi Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title