Haberler

"5. Türkiye Enerji Zirvesi" (2) -

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, "Kendi verdiğimiz lisansları iptal etmek kurul olarak bizi memnun etmiyor ama lisans sahiplerinden yükümlülüklerini bir an önce yapmalarını bekliyoruz" dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, "Kendi verdiğimiz lisansları iptal etmek kurul olarak bizi memnun etmiyor ama lisans sahiplerinden yükümlülüklerini bir an önce yapmalarını bekliyoruz" dedi.

Yılmaz, Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "5. Türkiye Enerji Zirvesi'nin açılışında, kalkınmanın itici gücü enerji ihtiyacını karşılamanın Türkiye için önemli olduğunu söyledi.

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının üst düzeyde kullanılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Kurulacak nükleer santrallerle destekleyip enerji çeşitliliğini sağlamalıyız. Bunları 'çevreye rağmen' değil çevreyle beraber yapmalıyız. Ayrıca asgari maliyeti de sağlamalıyız. Bu hedefe, 12 senedir süren siyasi istikrarla ulaşacağımıza inanıyorum. Bu bilinçle güven ortamını sağlayan hükümet üyelerine teşekkür ediyorum."

- Lisans iptalleri

Konuşmasında elektrik lisans iptallerine değinen Yılmaz, "Kendi verdiğimiz lisansları iptal etmek kurul olarak bizi memnun etmiyor Ama lisans sahiplerinden yükümlülüklerini bir an önce yapmalarını bekliyoruz. 'Lisans aldık nasılsa yaparız' anlayışı doğru değil. Zamanında yatırımlarını yapan yatırımcılara da teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yılmaz, piyasa düzenini bozucu işletmelerle mücadeleye devam edeceklerini aktardı.

LPG sektöründe yaşanan kazaların güveni zedelediğine işaret eden Yılmaz, "O yüzden sektörde biraz daha hassas davranmalıyız. İşletmelerin daha fazla tüketici odaklı olmaları gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. İş ve işçi güvenliğini sağlamalıyız" şeklinde konuştu.

- "Bürokratik engeller kaldırıldı"

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu ise Türkiye'nin enerji gücünün artırılması gerektiğini söyledi.

Enerjinin, ülkelerdeki refah seviyelerini artıran, büyümeyi gösteren önemli bir unsur olduğunu dile getiren Mazıcıoğlu, 12 yıllık iktidarları döneminde enerji yatırımlarına önem verdiklerini vurguladı.

Birincil enerji tüketiminde birçok Avrupa Birliği ülkesini geride bıraktıklarının altını çizen Mazıcıoğlu, geçen yıl maliyeti 7 milyar dolar olan elektrik üretim tesisinin kabulü yapılarak bir rekora imza atıldığını anlattı.

Kamu ve özel sektör arasında güzel sinerji yaratıldığını ifade eden Mazıcıoğlu, "Bu yatırımlar hayata geçirilirken çevre konusuna ayrı önem verildi. 2009'dan itibaren yenilenebilir enerji santrali konusunda önemli çalışmalar yapıldı. Şuan ülkemizdeki tesislerinin yüzde 40'ı yenilenebilir enerjiden oluşuyor. Ülkemizin sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması için bürokratik engeller kaldırıldı" diye konuştu.

Mazıcıoğlu, güneş enerjisinde teşvik mekanizmasının oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Türkiye'nin hak ettiği yere ulaşmasında bu çalışmaların önemini bir kez daha arttığını kaydetti.

Gaziantep'in çok hızlı büyüdüğünü, bu büyümeyi de nimete çevirmek istediklerini belirten Şahin, "Evet biz risk alıyoruz ama risk alırken de rızkımızı büyütüyoruz" dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Halil Mazıcıoğlu Şehitkamil Türkiye Ekonomi Haberler

title