Eco, Bölgesel Faaliyetlere Hız Verecek

Eco, Bölgesel Faaliyetlere Hız Verecek
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (Eco) Sanayi ve Ticaret Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin de İçinde Bulunduğu Bölgenin Çok Daha Etkin Kullanılması Gerektiğini Belirterek, Eco'nun, Bölge Ülkeleri Arasındaki Bilgi ve Tecrübe Paylaşımlarını Artıracağını Dile Getirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgenin çok daha etkin kullanılması gerektiğini belirterek, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (ECO) bölge ülkeleri arasındaki bilgi ve tecrübe paylaşımlarını artıracağını dile getirdi.

ECO faaliyetlerinin, iş çevrelerinin önünün açılmasında bir dönüm noktası olacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Ülkelerimiz arasındaki temasları, bilgi ve tecrübe paylaşımlarını arttırarak, ECO nezdinde politikalar üretip hükümetlerimize öneriler götüreceğiz" dedi.

ECO Sanayi ve Ticaret Odası 11. Yönetim Kurulu toplantısı için üye ülkeler, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında İstanbul'da biraraya geldi. Türkiye, Azerbaycan, Afganistan, Pakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan ve İran olmak üzere 10 üyesi bulunan ECO'nun 11. Yönetim toplantısına üye ülkelerden, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Afganistan, İran temsilcileri katıldı.

-"ECO'NUN BAŞKANLIK GÖREVİNİ ÜÇ YIL HİSARCIKLIOĞLU SÜRDÜRECEK"-

ECO'nun 11. Yönetim Kurulu Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapan ECO Sanayi ve Ticaret Odası ve aynı zamanda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomik açıdan kalkınmış ülkelere bakıldığında, büyük ticaret ortaklarının komşularından oluştuğuna dikkat çekti. Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgenin çok daha etkin kullanılması gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, bölge içi ticaretin ve bölgesel işbirliğinin gelişmesi sonucunda daha fazla güç ve işbirliği alanı yaratılacağına işaret etti.

-"ECO, İŞ DÜNYASI İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI"-

"Bölgedeki iş dünyasının, ticari ve ekonomik kalkınmada her türlü insiyatifi ele alması, ekonomik politikalara uyum sağlamaya çalışan değil, ekonomik politikaları belirleyen bir aktör konumuna geçmesini arzu ediyoruz" diyen Hisarcıklıoğlu, ticaret ve yatırımların önündeki engellerin kaldırılmasının iş adamlarının ortak gayreti ile mümkün olabileceğine vurgu yaptı.

Hisarcıklıoğlu, bölgedeki iş dünyası gücünün birleşmesi ve kurumsallaşması için oda sistemi gerektiğini dile getirerek, ECO Bölgesi iş dünyası olarak uzun vadeli düşüncelerle ortak çıkarlar doğrultusunda somut projeler üretilmesinin önemine değindi. Hisarcıklıoğlu, ECO Ticaret ve Sanayi Odası faaliyetlerinin, iş çevrelerinin önünün açılmasında bir dönüm noktası olacağını ifade ederek, "Ülkelerimiz arasındaki temasları, bilgi ve tecrübe paylaşımlarını arttırarak, ECO Ticaret ve Sanayi Odası nezdinde politikalar üretip hükümetlerimize öneriler götüreceğiz" dedi.

-"10 YILLIK EYLEM PLANI"-

ECO Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Demirezen de ECO'nun amacının, özel sektör girişimi, bölge içi ticaret ve yatırımın arttırılması olduğunu belirtti. Bölge içi ticaretin 2005 yılında 29 milyar doları geçerek anlamlı bir çizgi izlediğine dikkat çeken Demirezen, "Bölgeye yatırım, 2005 yılında 16.6 milyar dolardı. 2006'da iki katına çıkarak 33 milyar dolar oldu. 2008'de ise bu rakamın 40 milyar dolar olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Demirezen, ECO bünyesinde oluşturulan Transpot Çerçeve Anlaşması ile 2006 Mayıs'ından bu yana bölgedeki ticaretin oldukça arttığını kaydederek, gümrük uygulamalarıyla ilgili anlaşmalarla da ticaret ve yatırımın kolaylaştırılacağını söyledi. ECO Ticaret ve Kalkınma Bankası'nın da 2007'den itibaren iş dünyasının ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyen Demirezen, 11. Yönetim Kurulu toplantısında önümüzdeki 10 yıla ilişkin eylem planının ele alınacağını bildirdi. (ANKA)

(DG/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel
title