Haberler

'Türkiye Hindi Değildir'

ABD'ye İlk Gelen Avrupa'lı Göçmenlerin Ağır Doğa Koşullarına Rağmen Yararlı Bir Hasat Mevsimi Geçirmelerinden Ötürü Tanrı'ya Minnet Duygularını Sunmak Üzere 1621 Yılında Başlattıkları Bir Gelenek.

Bu perşembe, 22 Kasım, ''Thanksgiving Day'' (Şükran Günü). Amerika'ya ilk gelen Avrupa'lı göçmenlerin ağır doğa koşullarına rağmen yararlı bir hasat mevsimi geçirmelerinden ötürü Tanrı'ya minnet duygularını sunmak üzere 1621 yılında başlattıkları bir gelenek. Noel ile birlikte yılın en önemli bu kutlama gününde Amerikalılar aile yemeği düzenleyerek biraraya gelecekler. Sofranın baş yemeği ise Şükran Günü ile özdeşleşen hindi.

Sözcüğün telaffuzunda güçlük çeken çoluk-çocuk anlamını öğrenmeden önce bu kutlama gününü ''Turkey Day''(Hindi  Günü) diye tanımlıyor.  Amerika'daki Türkler için bu bağlamda bir sorun çıkıyor ortaya. Hindinin  İngilizcesi 'turkey.'' Memleketimizin İngilizce adı da 'Turkey.' Turkey ayrıca  argoda ahmak, geri zekalı, salak anlamlarına geliyor. Amerika'da ilk ve orta  okullarda egitim gören Türk çocukları sınıf arkadaşlarının ''Glu, glu' şeklinde  hindi sesiyle hitaplarına, 'Hey, Turkey!'' hitabıyla aşağılayıcı şakalarına  hedef oluyorlar. Geçmişte olduğu gibi bu yılda anne-babalar bizi arayarak ''  Çocuklarımız okuldan ağlamaklı geliyorlar. Niye ülkemizin esas adını  kullanmıyoruz?''diye şikayette bulundular.

Konu bizim için yeni  değil. 1990 yılında Amerika'da ''Türkiye Hindi Değildir.'' başlıklı bir kampanya  başlatmıştık. Hürriyet'te yayımlanan köşe yazıları ve haberlerde 'Turkey' sözcüğünün 'Türkiye' olarak değiştirilmesini savunduk. Toplumuzda büyük destek  gören kampanyada Amerika'dan 3000 Türk ailesi imzalarını taşıyan listeleri  Cumhurbaşkanı Özal, Başbakan Akbulut ile TBMM Başkanı  Kaya Erdem, muhalefet  parti liderleri Erdal İnönü ve Süleyman Demirel'e gönderdiler. Türk Dil  Kurultayı 29 Eylül 1990'da Turkey yerine Türkiye'nin kullanılması kararını  açıkladı. THY, Turizm Yatırım ve Dış Ticaret Bankası, TYT Bank gibi kurumlar dış  yazışmalarında 'Turkey'i Türkiye ile değiştirirken Ekinciler Holding, Ece Şirketler Grubu, Alarko Holding, Beko ve Profilo gibi şirketler isim değişikliğine sahip çıktılar. Milletvekillerimiz yabancılara gönderdikleri  Noel-Yeni yıl kartlarında Türkiye adını kullandılar.

Turizm Bakanlığı CNN  TV'de başlattığı 'Uygarlık Macerası' dizisinde, Ziraat Bankası'nın ABD'de  yayımlanan reklamlarında 'Türkiye' sözcüğü kullanıldı. Saygın Christian Science Monitor gazetesi kampanyamızı bizim sloganımızdan esinlenip 'Türkiye Turkey Değil.'' başlığıyla sayfalarına taşıdı.

1992'de Başbakan  Süleyman Demirel Beyaz Saray'da Başkan George Bush ile buluşmasında İngilizce  konuşurken sürekli olarak 'Türkiye' kelimesini tercih etti. Başkan Bush'da aynı  şekilde 'Turkey' yerine 'Türkiye' dedi. New York'ta Staten İsland Advance gazetesi '' Türkiye'nin büyük tirajlı gazetesi Hürriyet'in yazarı Doğan Uluç,  Türkiye adının kabulu harekatını önemli ölçüde etkiledi.'' diye okurlarına  duyurdu.   Bu arada Türkiye'de bazıları 'Ne gereği var? Hindi deseler ne olur?

Amerikalılar Türkiye'yi kolayca telaffuz edemezler. İsim değiştirmek zor bir  iş" diyerek karşı safa geçtiler.

Hindisever bu gruba bir yazımızda sorunun  değişik yönlerini tekrarladık. İsim değişikliği ile son yıllarda yeni eklemelerden örnekler şöyle:  ''Pekin- Beijing, Burma- Myanmar, Bombay-Moombai, İvory Coast- Cote D'ivoire, Danzig-Gdansk, New Amsterdam- New  York, Constantinople- İstanbul, Cassius Clay-Muhammed Ali.'' Bunlar nasıl  değiştiyse Turkey de öyle Türkiye olur. İyi başladığımız kampanya daha sonra  giderek yavaşladı. Çeşitli sorunlarla meşgul devlet ve hükümet erkanının, özel kurumların ilgisi azaldı sorunun çözülmesine ramak kalmış iken.

Ama girişimi  tekrar canlandırıp alevlendirmek mümkün. Türkiye Cumhuriyeti'nin 'Hindi  Cumhuriyeti' adıyla varlığını sürdürmesine diline, ırkına, kökenine bağlı hiç  kimse rıza göstermez. İsim değişikiliği ile başta Amerika, İngiltere, Avustralya, Kanada gibi İngilizce konuşan ülkelerde vatanımızın gerçek adıyla  anılması, çocuklarımızın yabancı yaşıtlarına alay konusu olmaları da önlenmiş  olacaktır. Haydi, hep birlikte tekrar girişimi alevlendiren bir kampanya  başlatıp ''Türkiye'' adına hep birlikte sahip çıkalım.    

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title