Haberler

İtalya Cumhurbaşkanı Şili'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi

Güncelleme:

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric'i ziyaret etti. Liderler, AB-Latin Amerika ilişkileri, enerji geçişi ve ekonomik işbirliği konularını ele aldı. Mattarella, Şili'deki İtalyan kökenli topluluğa da ziyarette bulunacak.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, resmi ziyaret kapsamında Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric'e ziyarette bulundu.

Mattarella, başkent Santiago'daki Devlet Başkanlığı Sarayı La Moneda'da Boric tarafından törenle karşılandı.

Liderlerin, Avrupa Birliği (AB)- Latin Amerika ilişkileri, enerji geçişi, iklim değişikliği ve iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini ele aldığı bildirildi.

Mattarella, basın toplantısında, Şili'de bulunmaktan dolayı memnuniyetini dile getirerek, "50 yıl önce İtalya'da geniş katılımlı ve acı bir darbe yaşandı. Şili'de vuku bulanlar, İtalyanlar tarafından aynı duygularla hissedildi. Dolaysıyla hikayenin bu kısmı ortak duygulara hitap ediyor. Şili'de demokrasi güçlenerek çok büyüdü ve Şili ile İtalya arasında ortak bağ oluşturuyor." ifadesini kullandı.

Latin Amerika ile AB arasındaki ilişkilerin önemine değinen Mattarella, "İtalya, gelecek nesiller için ve geleceği garanti altına almak için bilimsel düzeyde yoğun şekilde işbirliği yapmayı planlıyor. Latin Amerika ile AB arasındaki diyaloğun barış ve işbirliğine dayalı küresel bir denge için belirleyici olacağını düşünüyorum." dedi.

Mattarella, AB ile Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) ülkeleri arasında Brüksel'de düzenlenecek zirvenin ise yalnızca kıta için değil, dünyanın kaderi için de belirleyici olacağını söyledi.

Toplantıların ardından iki ülke arasında "kalkınma ve diplomatik değişim" konulu iki mutabakat anlaşması imzalandı.

Cumhurbaşkanı Mattarella, gün içerisinde Santiago'da bulunan ve askeri diktatörlüğün kurbanlarını anmak amacıyla kurulan "Hafıza ve İnsan Hakları Müzesi"ni gezdi.

Mattarella'ya Şili Dışişleri Bakanı Alberto Van Kleveren ve Şili Savunma Bakanı Maya Fernandez da eşlik etti.

Mattarella'nın, Santiago'da yaşayan İtalyan kökenli topluluğa ziyarette bulunacağı ve Şili Üniversitesinde de bir konuşma yapacağı bilgisi paylaşıldı.

Şili ziyaretini tamamladıktan sonra Mattarella'nın 6 Temmuz'da Paraguay'a geçeceği ve Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez ile de bir araya geleceği bildirildi.

Kaynak: AA / Dünya

Sergio Mattarella Latin Amerika İtalya Şili Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title