Haberler

Donald Tusk Biyografisi

Donald Tusk
Doğum Tarihi22.4.1957

Donald Tusk Kimdir ?

Donald Franciszek Tusk, Polonyalı siyasetçi. 2007-2014 yılları arası Polonya Başbakanı olarak görev yaptı. Platforma Obywatelska partisinin kurucularındandır ve genel başkanıdır.

Tusk 1990'ların başından beri Polonya siyasetinde yer alıyor, Birkaç siyasi parti kurdu ve 1991'den bu yana neredeyse kesintisiz olarak seçilmiştir. 2007'de Başbakan seçildi ve 2011 yılında yapılacak Polonya Parlamento Seçimleri'nde Sivil Toplum Partisi'nin kazanmasıyla Polonya'da Komünizmin çöküşünden bu yana tekrar seçilerek Başbakan oldu.

2014'te Avrupa Konseyi Başkanı oldu ve 2017'de tekrar bu göreve seçildi. Üçüncü kez Polonya Cumhuriyetinin en uzun süre hizmet veren Başbakanı ve Polonya Başbakanı olarak görevinden istifa ederek görevinden ayrılmıştır.

Malgorzata Tusk ile 1978 yılında evlenen Tusk bu çiftin Michal Tusk ve Katarzyna Tusk adında çocukları vardır.

9 Mart 2017'de Tusk, 30 Kasım 2019 tarihine kadar ikinci bir dönem için yeniden seçildi. 27 oyla 28 oy aldı; Ona karşı yapılan bir oy Polonya Başbakanı Beata Szydlo'dan geldi. Tusk'un, o zamanki polis Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin Polonya'nın yönetici sağ parti eleştirmenlerinden gelen muhalefeti provoke etmesi nedeniyle düzenlenen uçak kazası sonrasında Tusk'un merkezci hükümetinin kazanın nedenini yeterince araştırmadığı belirtildi.

Szydlo Konsey toplantısının sonunda Tusk'un yeniden seçilmesini protesto etmek için yayınlanan AB bildirisini imzalamayı reddetti; ancak diğer AB liderleri onun lehine konuştu; Hollanda Başbakanı Mark Rutte, kendisini "çok iyi bir başkan" olarak nitelendirdi ve Avrupa
Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel de oylamayı desteklemek için ifadeler üretti.

Donald Tusk, Brexit'ten kazananlar olmayacağını ve 50. maddenin tetiklenmesinin ardından iki yılın hasar sınırlamaları olacağına inanıyor.

title