Haberler

Cinsel İstismarda Ceza Artırımına İlk İnceleme

Cinsel İstismarda Ceza Artırımına İlk İnceleme

Anayasa Mahkemesi, Cinsel Saldırı ve Çocukların Cinsel İstismarı Sonucunda "Mağdurun Beden veya Ruh Sağlığının Bozulması" Halinde Ceza Artırımına Gidilmesine İlişkin Hükümlerin İptal İsteminin İlk İncelemesini Yarın Yapacak. Yerel Mahkeme, Ceza Artırımının Eylemin Ağırlığına Göre ve Ayrı Ayrı Belirlenmesi Gerektiğini Savundu.

Anayasa Mahkemesi, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı sonucunda "mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması" halinde ceza artırımına gidilmesine ilişkin hükümlerin iptal isteminin ilk incelemesini yarın yapacak. Yerel mahkeme, ceza artırımının eylemin ağırlığına göre ve ayrı ayrı belirlenmesi gerektiğini savundu.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, baktığı bir davada, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK), "cinsel saldırı" başlıklı 102. maddesinin 5. fıkrası ve "çocukların cinsel istismarı"nda verilecek cezaları düzenleyen 103. maddesinin 6. fıkrasını Anayasa'ya aykırı bularak, iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçesinde "102. maddede cinsel saldırı, 103. maddede çocukların cinsel istismarı suçlarının sayıldığını, bu suçlar arasında fark bulunduğunu, ceza artırımına ilişkin hükümlerin ise tüm suçları kapsayacak şekilde düzenlendiğini" belirtti. Bu suçlarda ceza artırımının, daha hafif suç için ayrı, daha ağır suç için ayrı belirlenmesi gerektiğine işaret eden yerel mahkeme, bunun Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu.

TCK'nın 102. maddesinin 5. fıkrası, "cinsel saldırı sonucunda 'mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması' halinde 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası'' verilmesini, 103. maddesinin 6. fıkrası ise "çocuğa cinsel istismar suçunda 'mağdurun ruh ve beden sağlığının bozulması" halinde 15 yıldan az olmamak üzere hapis cezası verilmesini öngörüyor.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başvurusunu gündemine alan Anayasa Mahkemesi, davayla ilgili ilk incelemesini yarın yapacak ve başvuruda eksiklik tespit etmezse davayı daha sonra esastan inceleyerek karara bağlayacak.

Kaynak: AA / Güncel
Derbide gülen taraf Aslan! Galatasaray, Fenerbahçe'yi deplasmanda devirdi

Galatasaray, Fenerbahçe'yi deplasmanda devirdi

Galatasaray'dan maç sonu Fenerbahçelileri çıldırtan paylaşımlar

Galatasaray'dan maç sonu Fenerbahçelileri çıldırtan paylaşımlar

Derbinin özeti gibi kare! Herkes Okan Buruk'un Mourinho'ya attığı bakışı konuşuyor

Herkes bu kareyi konuşuyor

Nasıl kaybettiklerini çocuğa anlatır gibi anlattı! Mourinho'dan beyin yakan derbi yorumu

Nasıl kaybettiklerini çocuğa anlatır gibi anlattı! Mourinho'dan beyin yakan derbi yorumu

title
respondToVisibilityVideo(document.getElementById('contentElement'), function () { });