Bakanın Önünde İşkence Kavgası
Başbakan Yardımcısı Çiçek'in Katıldığı İşkence ile Mücadele Toplantısında Olay Çıktı.
Başbakan Yardımcısı Çiçek'in katıldığı İşkence ile Mücadele toplantısında olay çıktı.
İŞKENCE TOPLANTISINDA OLAY / FOTO GALERİ
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in İşkence ile Mücadele toplantısında yaptığı konuşma sırasında olay çıktı. Çiçek, kendisinden söz isteyen işkence kurbanı Engin Çeber'in avukatına "Konuyu biliyorum" dedi. Bu olayın hemen ardından bir grup protestoya başladı. Polis slogan atanlara müdahale etti.
Polisin sert müdahalesinin ardından salondakiler, "İşkence toplantısında işkence yapılıyor" diye sloğan atmaya başlayınca gözaltı yarıda kaldı.
İşte Çiçek'in konuşmasından satırbaşları:
Geçmiş toplantılarda da ifade etmeye çalıştım. Tanınmış olan hakların korunmasına yönelik, hukuk sistemimizi içerisinde cezalandırılması. Bu konuda da çok önemli ve köklü düzenlemeler yapıldı. Adil ve süratli yargılama gibi bunların hepsi önemli düzenlemelerdir.
YASA TEK BAŞINA YETMEZ
Ama bu uygulamalarda şunu gördük. Yasayı çıkarmak tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bizim son ceza hukuku alanındaki yaptığımız düzenlemelerle önemli bir boşluk dolduruluyor.
İşkence yapanı varsa bunu bundan caydırmak, bir daha bu işleri yapmaması için önlemi almak gerekir. Zihniyet devrimine ihtiyaç olduğu ortada. Bazı mesafeler aldığımızı söyleyebiliriz. Ama daha çok yolumuz var.
En başka bu yasayı uygulayıcılar sorumlu. Toplumu eğitmemiz lazım. Bir ülkenin dışarıda işkenceci ülke olarak anılması çok kötü bir şeydir.
Kim ki bu işlere mazeret bulmaya çalışır bu kötü muamele kendisine de uygulanır.
Biz şimdi bunu tartışacağız. Evvela nerede hata yapıyoruz bunu konuşmalıyız. Mazeret aramak yerine alınması gereken tedbirler. Ama yasal tedbirler ötesinde alınması gerekenler.
SORUN UYGULAMADA
Zorluğumuz yasa çıkarmada değil, uygulamadadır. Bunlar için bir işbirliğine ve mesleki şovenizmimizi bir tarafa bırakarak, önemli bir vatanseverlik konusu olduğunu hesaba katarak, ciddi bir çabanın ortaya konulmasında fayda var. Bu toplantılar bir adım olarak değerlendirilir.
İnsan Hakları Başkanı’na ne bilgi geliyorsa nereden, bizim lehimize de olsa aleyhimize de olsa aynen kamuoyuna sunuyoruz.
Hiç bir şeyin üstünü örtmeyin, fotoğrafı nasıl çekiyorsanız öyle gönderin. Biz de kamuoyuna sunalım.
İnsanımız vatandaşlarımız bu gerçeği ne kadar doğru bilirse, bu işleri başarabilmek daha kolay olacaktır.
Bu işin yasama yürütme yargı ve sivil toplum boyutu var. Hepsi bir araya geldiğinde temenni ederiz ki bu konuları daha az konuşalım.