81. Uluslararası Selanik Fuarı
Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın en önemli ticaret fuarı olan 81. Uluslararası Selanik Fuarı kapılarını katılımcılara açarken, Selanik büyük çaplı gösterilere sahne oldu.
Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın en önemli ticaret fuarı olan 81. Uluslararası Selanik Fuarı kapılarını katılımcılara açarken, Selanik büyük çaplı gösterilere sahne oldu.
Selanik Gösteri Merkezi'nde 10-18 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen fuarın ilk gününde, hükümetin ekonomi politikalarını protesto eden yaklaşık 15 bin kişi şehirde yürüyüş gerçekleştirdi.
Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY), Mücadeleci İşçi Cephesi (PAME) ve radikal grupların çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi kemer sıkma politikaları ve hükümet karşıtı sloganlar attı.
Şehrin en ünlü meydanı Aristotelous'tan yürüyüşe başlayan gruplar, fuarın gerçekleştiği gösteri merkezine sloganlar atarak geldi. Göstericiler, protesto sonrası olaysız şekilde dağıldı.
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gösteride, 5 bin polis görev yaparken polis helikopterleri sürekli şehrin üzerinde uçuş gerçekleştirdi.
Çipras'ın konuşması
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, ülkenin coğrafi konumunu kullanarak ticaret ve enerji merkezi olabileceğini söyledi.
Bu yılın ikinci yarısı için tahminlerin ülkede pozitif göstergelerin ortaya konacağına işaret ettiğini belirten Çipras, "Bu yıl ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 oranında büyüdük. Turizmde, geçen yıl ulaştığımız rekor olan 26,1 milyon ziyaretçi sayısını bu yıl aşmayı hedefliyoruz." dedi.
Çipras, ülkenin 2015'te yapılan kreditörlerle kurtarma paketi anlaşmasıyla daha gerçekçi bir plan ortaya konduğunu vurgulayarak, bir sonraki hedefin yeni kurtarma paketi dilimini serbest bırakacak ikinci gözden geçirme sürecini tamamlamak olduğunu dile getirdi.
Kreditörlerle gerçekleşen görüşmelerde borç hafifletme konusunda bir uzlaşıya varmak istediklerinin altını çizen Çipras, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme programına katılarak ülkedeki borçlanma maliyetini bir an önce düşürmek istediklerini ifade etti.
Çipras, kreditörler tarafından konulan yüzde 3'lük faiz dışı bütçe fazlası hedeflerini 2019'da yüzde 2,5 ve 2020'de yüzde 2'ye düşürmek istediklerini belirterek, böylece halkın üzerindeki vergi yükünü azaltmayı planladıklarını kaydetti. Çipras, "Önümüzdeki iki yılın sonunda sürdürülebilir ve istikrarlı büyüme gerçekleştirerek kurtarma programından kesinlikle çıkacağız." diye konuştu.
Fuarda Türk şirketleri de yer aldı
Eğlenceden turizme, gıdadan enerjiye birçok sektörden toplam bin 15 şirketin yer aldığı fuara, ilk kez tüm ülkedeki ticaret ve sanayi odaları da katıldı.
Fuarda, 18 ülkeden şirketler stant açarken, onur konuğu ülke Rusya oldu. Yunan-Rus İş Forumu ile iki ülke arasındaki özellikle enerji konusunda ticaret ve yatırım fırsatları masaya yatırılacak.
Fuarda Türk şirketler için de bir salon ayrıldı. Türk Hava Yolları, Ziraat Bankası ve Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası başta olmak üzere birçok şirket fuarda yer aldı.