Haberler

2600 Yıllık Barış Anlaşması

Hatay'da Asur Kralı Esarhaddon'un Barış Anlaşması Bulundu.

HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Tell Tayinat Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında M.Ö. 670 yıllarında Asur Kralı Esarhaddon'un kendisine bağlı zayıf tımarlar ile yaptığı çivi yazısı anlaşma tableti gün yüzüne çıkarıldı.

Tell Tayinat Höyüğü'nde kazı yapan Toronto Üniversitesi'nden Prof. Dr. Timothy Harrison'un başkanlığındaki ekipte Sudan, Pakistan, İngiltere, ABD ve Türkiye'den 25 arkeolog bulunuyor. 1930'lu yıllardan beri dönem dönem kazı yapılan Tell Tayinat Höyüğü'nde bugüne kadar 30 binin üzerinde eser bulundu. Timothy Harrison'un başkanlık ettiği bu yılki çalışmada ise Asur Kralı Esarhaddon'un M.Ö. 670 yıllarında kendisine bağlı zayıf tımarlar ile yaptığı çivi yazısı anlaşma tableti gün yüzüne çıkartıldı. Tabletin zarar gördüğü ve tercüme edilmeye çalışıldığını belirten Harrison, "Tabletteki ifadeler, Kitab-ı Mukaddes'te ele alınan Tanrı ile Hz. İbrahim arasındaki sözleşmeye çok benziyor. Bu anlaşma, kitap yazılırken İsraillilere ilham vermiş olabilir" dedi. 43 santimetre boyunda ve 28 santimetre enindeki tablette 650 -700 satır yazının bulunduğunu anlatan Harrison, "Tabletteki çok sayıda parçanın dağılmış ve zarar görmüş. Tableti restore etme işlemleri sürüyor. Tercüme çalışmaları da devam ediyor. Asur Kralı Esarhaddon'un tahtını ve gücünü barışçıl bir şekilde korumak için bu anlaşmayı yaptırdığı anlaşılıyor" diye konuştu.

Tell Tayinat Höyüğü'ndeki kazı çalışması ağustos ayının sonuna kadar devam edeceği bildirildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title