25 Milyar Dolar Yetmedi ABD'li Otomotiv Devleri 50 Milyar Dolar Daha İstedi
ABD'li Otomotiv Devleri, Yeni Başkan Barack Obama'yı Bir Fırsat Olarak Görüp 50 Milyar Dolarlık Kurtarma Paketini Kapmak İçin Kolları Sıvadı.
ABD’li otomotiv devleri, yeni Başkan Barack Obama’yı bir fırsat olarak görüp 50 milyar dolarlık kurtarma paketini kapmak için kolları sıvadı.
ABD’li üreticiler, eylül ayında Kongre’den geçen ve Başkan George W. Bush’un imzaladığı 25 milyar dolarlık düşük faizli kredi paketine ek olarak 50 milyar dolar yardım istedi. ABD otomotiv sektörü son 25 yılın en kötü günlerini yaşarken, General Motors (GM), Ford ve Chrysler’in CEO’ları kurtuluş olarak gördükleri ’50 milyar dolarlık’ yeni bir destek için Washington’daki lobi faaliyetlerini hızlandırdı. Kongre’deki liderleri sıkı markaj altına alan üç otomotiv devinin CEO’ları, acil olarak 25 milyar dolarlık ek sermaye ve 780 bin çalışanın emeklilik fonlarını finanse etmek için 25 milyar dolarlık düşük faizli kredi talebinde bulundu.
Obama destek vermişti
ABD otomotiv üreticileri, Başkanlık koltuğuna Barrack Obama’nın otormasını fırsata dönüştürmek için harekete geçti. ABD’nin en zor döneminde Başkan olan Obama’nın 10 hafta sonra Beyaz Saray’da göreve başladığında üç otomotiv devinin CEO’larıyla biraraya geleceği kaydedildi. Daha önce 25 milyar dolarlık desteği almayı başaran otomotiv devleri, ikinci destek taleplerine seçim kampanyası sırasında olumlu baktığını açıklayan Obama’nın yeni Başkan olmasıyla lobi faaliyetlerine hız verdi.
’Uyarıcı’ pakete girelim
GM CEO’su Rick Wagoner, Ford CEO’su Alan Mulally ve Chrysler CEO’su Robert Nardelli, 10 gün sonra Kongre’de görüşülecek olan ve yeni Bşkan Barrack Obama’nın da desteklediği ekonomiyi canlandırmak için çıkarılması beklenen 100 milyar dolarlık ’uyarıcı’ pakete dahil olmak için yoğun lobi faaliyetlerinde bulunuyor. Önceki gün Senato’nun Çoğunluk Lideri Demokrat Harry Reid, Temsilciler Meclisi Sözcüsü Demokrat Nancy Pelosi ve Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komisyonu Başkanı John Dingell ile biraraya gelen otomotiv CEO’ları, otomotiv sektörünün çok ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu belirterek, 50 milyar dolarlık yardım için destek aradı.
Ford’un üçüncü çeyrek zararı 2.9 milyar dolar
ABD’li Ford dün üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. Üçüncü çeyrekte net zararını daraltan ABD’li üretici, sadece 129 milyon dolar zarar ettiğini belirtirken, aynı dönemdeki operasyonel zararının ise 2.98 milyar dolar olduğunu kaydetti. Ford geçen yıl aynı dönemde 380 milyon dolar net zarar etmişti. Otomotiv devinin bu yılın üçüncü çeyreğinde daha az zarar etmesinin nedeni olarak ise çalışanların emeklilik ve sağlık giderlerinden bilançoda 2.3 milyar dolar kazanç sağlaması olduğu belirtildi.
Arka kapıdan çıkarak liderleri alkışladılar
KONGRE liderleriyle görüştükten sonra basına yakalanmamak için arka kapıdan çıkan CEO’lar, 3 milyar kişinin işini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. CEO’ların bu görüşmesinin basına yansıması üzerine CEO’lar da arka arkaya konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. GM CEO’su Rick Wagoner, ekonomik krizin tüketici talebini önemli ölçüde olumsuz etkilediğini belirterek, "Sayın Reid ve Pelosi, beklenmedik ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalan otomotiv sektörüne destek olabilmek için bütün yolları araştırıyorlar. Onların işlerimizi koruyabilmemiz için yaptıkları bu çalışmayı alkışlıyoruz" dedi.
Otomotivin ülke için önemini anladılar
CHRYSLER CEO’su Robert Nardelli, Pelosi ve Reid ile görüşme fırsatını yakalamaktan memnun olduklarını belirterek, "Otomotiv sektörünün ülke ekonomisi için önemini anladıkları için onları takdir ediyoruz" dedi. Ford CEO’su Alan Mulally de, küresel krizin otomotiv sektörüne adete darbe vurduğuna işaret ederek, "Amerikalıların talep ettikleri kaliteli, satın alınabilir, yakıt ekonomisi sunan, güvenli otomobiller üretmeye kendimizi adadık. Liderlerimizin bu geçiş sürecindeki desteğini alkışlıyoruz" diye konuştu.
Toyota’nın kárı son 13 yılın en düşüğü
JAPON otomotiv devi Toyota da küresel krizden etkilenen üreticiler arasında yer alıyor. Toyota Motor Corp. 2008 yılı için kár beklentisini düşürerek son 13 yılın en düşük seviyesine çektiğini açıkladı. Toyota’nın Japonya’daki merkezinden yapılan açıklamaya göre Toyota, operasyonel kár beklentisini de yüzde 63 oranında düşürerek, 600 milyar Yen (6.1 milyar dolar) düzeyine çekti.