Haberler

19 Yıllık Hayal Karadeniz Sahil Yolu Açılıyor

19 Yıllık Hayal Karadeniz Sahil Yolu Açılıyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ülke Ekonomisine Yılda Yaklaşık 600 Milyon YTL Katkı Sağlayacak Olan 542.5 Kilometrelik Karadeniz Sahil Yolu Bugün Hizmete Açılıyor.

Ülke ekonomisine yılda yaklaşık 600 milyon YTL katkı sağlayacak olan 542.5 kilometrelik Karadeniz Sahil Yolu, 19 yıllık zorlu bir sürecin sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 7 bakanın katılacağı törenle bugün hizmete açılıyor.

Başbakan Erdoğan'a Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın eşlik ettiği Samsun-Ordu karayolu Bolaman Tüneli çıkışındaki törene, Karadenizliler büyük ilgi gösterdi.

Ülke ekonomisine yılda yaklaşık 600 milyon YTL'lik bir katkıda bulanacak olan Karadeniz Sahil Yolu'nda çalışmalara 1987 yılında yapılan ilk ihaleyle başlandı ve toplam 18 ayrı ihale ile yapım çalışmaları sürdürüldü. 2004 yılından itibaren çalışmaların hızlandırıldığı Karadeniz Sahil Yolu, 19 Mart 2007'de Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Uluslararası Daimi Sekreteryası'nın himayesinde, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Kara Taşıma Dernekleri Birliği tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen "Karadeniz Ring Otoyolu TIR Kervanı Projesi'yle" sembolik olarak açıldı. Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki trafiğin omurgası olan Samsun-Sarp Sahil Yolu, Samsun-Merzifon- Çorum-Ankara güzergahlarıyla Türkiye'nin ana ulaşım şebekesine bağlanarak ülke içi ulaşımı sağladığı gibi Türkiye'yi Kafkas ülkelerine, Türk Cumhuriyetleri'ne, Orta Asya'ya ve Rusya Cumhuriyeti'ne de bağlayacak. Ayrıca Karadeniz Sahil Yolu, Avrupa Birliği'nin Kafkasya ve Orta Asya bölgelerine karayolu ulaşımını sağlayan en önemli karayolu güzergahı olarak da büyük önem kazanmaktadır.

Karadeniz Sahil Yolu, iki gidiş ve iki geliş olmak üzere toplam dört şeritli, şehir geçişlerinde ise üç gidiş ve üç geliş olmak üzere altı şeritli olarak projelendirilerek inşa edildi. 542.5 kilometrelik yol boyunca 263 köprü ve 12 adedi tek tüp, 20 adedi çift tüp olmak üzere toplam 32 tünel yapıldı.

Samsun'dan Sarp Sınır Kapısı'na kadar uzanan Karadeniz Sahil Yolu, 6 il, 63 ilçe, 17 bucak merkezi, 9 liman, 2 havaalanı ve sahil boyunca kesintisiz devam eden sayısız küçük yerleşim birimine hizmet ediyor. Kıyılardaki balıkçı barınakları, yapılan yeni yola göre yeniden düzenlendi ve düzenleme sırasında da yer yer kapasiteleri arttırıldı. Karadeniz Sahil Yolu'nda şehir geçişleri mümkün olduğunca yerleşim dışına alınarak, mevcut yol şehir içi trafiğe hizmet edecek şekilde düzenlendi. Proje çalışmalarında maliyet, emniyet, çevre, zaman faktörleri göz önünde bulunduruldu.

Kıyıya dik inen yamaçların dengesinin bozulmamasına, yerleşim yerlerinin mevcut dokusunun korunmasına özen gösterildi. Proje kapsamında kıyıların korunması ve yeşil dokuyu bozmamak için topografik ve jeolojik yapının uygun olduğu kesimler (Çamburnu, Arıdurak, Uluburun, Kiliseburnu, Kıyıcık, Çayeli vb.) tünel ile geçildi.

Yol ile deniz arasında yapılaşmayı önleyici tedbirler alındı, katı atık maddeleri hiçbir zaman yol dolgusunda kullanılmadı. Bölgenin topografik ve jeolojik yapısı gereği kısıtlı şehirleşme ve tarım alanlarının yok edilmemesi için projede yüksek yarma ve dolgulardan kaçınılarak, Doğu Karadeniz yöresinin kullanılabilir arazi ve doğa güzelliğine zarar verilmemesine özen gösterildi.

(SAM-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close