Haberler

Ramazan: Bereket ve paylaşım sembolü

Walaa Biçer

Walaa Biçer

11.03.2024 03:37

Ramazan yılda bir kere gelen ayın, Allah'ın şeâirisinden biridir, İslam'ın ikinci rüknü olarak Müslümanlar için çok kutsal bir aydır. Ramazan veya ramadan Arapça bir kelime ve sözlüklere göre: "(ramaz ya da ramad) şiddetli sıcak olmak yakmaktan ramazan olmuştur". Çünkü ramazan peygamber efendimize ilk farz edildiği zaman havalar çok sıcak olduğundan bu ad verildiği söyleniyor aynı zamanda oruç tutan kişinin içi susuzluktan ve açlıktan şiddetli sıcak olduğundan, diğer rivayetlere göre çok sıcak taşın ayakları yaktığı gibi Müslümanların günahlarını yaktığı için bu ad verilmiş.

Şehr-i savm ya da oruç ayı diğer ibadetlerden farklı çünkü haç veya namaz gibi diğer ibadetler belirli bir şey için çalışmayı gerektiren bir ibadetlerdir, savm ise terk edilmeyi gerektiren ibadettir. Oruç her ne kadar bireyin alışık olduğu şeyleri geçici olarak kesmekle ilgili olsa da kişiyi inancına ve dinine bağlamayı amaçlamaktadır. Çünkü ayrılmak, kişinin dinine yakınlığının ölçüsünü ve inancının gücünü test eder. Bu yüzden Allahuteala hadisi kudisde şöyle buyurdu:

"Âdemoğlunun her bir işi kendinedir. Oruç hariç; o benim içindir, onun karşılığını ben veririm. Aynı zamanda oruç bir kalkandır. Sizden birinizin oruçlu bir günü olunca, o gün kötü konuşmaktan mutlaka kaçınsın, gürültü de çıkarmasın. Birisi kendisine söver ya da sataşırsa, ''Ben oruçluyum'' desin. Muhammed'in nefsi elinde olana yemin olsun ki, oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur. Oruçlu iken iki rahatlık bulunmaktadır. İftar ettiği zaman iftarın rahatlığı, Rabbine kavuştuğu zamanda orucun rahatlığını duyar." Bu lafız Buhârî'nin rivayetidir.

Ramazan ayı, bize çok şey öğretir, insan terkle ve mahrumiyetle kalbi yumuşar ve maneviyatı yükselir. Dolaysıyla diğer muhtaç kardeşlerine yardım ve paylaşım hissini duyar, iyilik ve bereket yayılır.

Ramazan ayın yılda bir kere gelmesinin hikmeti şu ki İnsanoğlu varlığı nasıl yaşıyorsa aynı zamanda yoksulluğu da tatması lazım çünkü yoksulluk ruhu arındırır, dünyevi isteklerden temizler ve rabbine bağlar.

Bu fırsattan yararlanma vakti geldi, Mübarek ayın bereketi hepimizin üzerinde olsun.

title