Haberler

Bebekler için %100 doğal güneş kremi var mı?

Gizem Kösoğlu

Gizem Kösoğlu

Marka Danışmanı ve Bebek Ürünleri Uzmanı
30.04.2024 09:30

Herkese merhaba,

Benim yıllardır bebek ve çocuk kozmetiği seçimi ile ilgili üzüldüğüm bir konuya içtenlikle değinmek istiyorum.

Bazılarımız sanıyoruz ki en çok duyulan ve en çok kullanılan ürün en sağlıklısı. Hatta onların içerik bilgisi hiç okunmazken ya da bazı ibareler soru işareti oluşturmazken100%doğalolan markayı sorguluyoruz. Bir kere şunu unutmayın " doğal içerikli " ibaresi ile "%100 doğal" ibaresi aynı değil. 100% doğal etiketi ile onaylanmış ve satışa açılmış bir markanın ürünün %100 doğal olmama ihtimali yok.

Organik bileşenli olması da %100 doğal yazmadığı sürece %100 doğal olması anlamına gelmez. Yani 10 ayrı madde içinden3 tanesi organik olduğunda biz ürüne temiz, sağlıklı saf diyemeyiz dememeliyiz.

Sektörde 20. Yılım her markada neredeyse arkadaşım var. Bana eğitimlerimde hediye dağıtımı gibi konularda da talepleri olmuştur ancak inanmadığım için markayı yanımda tutmam mümkün değil. Sizler de mutlaka içerik okuyun. Bazen bazı yorumlarda " biz hiç sorun yaşamadık" deniyor. Zaten anında gözle görülür reaksiyon var ise ya alerjik bünyedir ya da üründe ciddi hata vardır. Yani içeriği temiz olmayan bir ürün kullansanız da gözle görülür sorun olmayabilir. Bu demek değildir ki aylar yıllar sonra bir hastalığa sebep olmayacak.

Daha önce de söyledim. Güle oynaya kullandığınız deodorant ya da roll-on'ların ileriki yıllarda koltuk altında alüminyum birikmesine sebep olduğu ve kanseri tetiklediği görülüyor. Özellikle öncelikle bizler ve elbette bebek ve çocuklarımız 100% doğal ürünlerle bakımımızı yapmalıyız.

Ben Nisan sonu itibari ile artık yaz aylarını destekleyecek ürünlerden bahsetmeye başlıyorum.

Bunlardan ilki elbette güneş koruyucu. Bu noktada beklentiler yüksek O? Kolay sürülsün, beyazlık bırakmasın, koruyuculuğu yüksek olsun. Yağlı yağlı hissi vermesin ? Hepsinde haklısınız ama öncelikle içeriği çok daha önemli. Şimdi burada hassas birkaç noktaya değineceğim. Normal şartlarda kullandığımız kremleri güneşte bırakmadığımız bir hayatımız var ama güneş koruyucular güneşlen ve ciltle direkt temasa giriyor. O nedenle koruyucu da, içerik de hem doğal yollarla elde edilmiş olmalı hem de cilt bariyerinden geçip zarar vermemeli. İşte kafanızın karıştığı nokta. Geçenlerde bu konuyu danışanlarımla uzun uzun konuştuk. Üzerinde onaylanmış bir ibare var ise yani100% doğal yazıyor ise gerçekten sorgulamaya gerek yok. Mesela gidin bir eczane ya da bebek mağazasına tüm kozmetik ürünlerini alın. Bir kısmında saf dokunuş bir kısmında doğal içerikli, bazılarında organik bileşenli yazar. Bu yazanların hiç biri saf değildir. Doğal değildir. Sadece birkaç tane doğal ürün içine konmuştur. Çünkü %100 doğal olsalar sertifikaları olur ve ambalajın üzerinde de büyük puntolarla yazarlardı ?

Yani eğer %100 doğal yazıyorsa artık doğallığını sorgulamamız gereken bir noktadayız. Diğer yandan bazı asidik bileşen yazılarını gördüğünüz için elbette soruyorsunuz bu nasıl olur diye. %100 doğal ürünlerin içeriğinde gördüğünüz tüm maddeler doğal yollarla elde ediliyor. Asidik içeriğin limondan elde edilmiş olması gibi. Yani benim size tavsiyem %100 doğal yazmayan ürünleri evinize almamanız.

Diğer yandan bir diğer önerim de benim 1 ayda 2 kez imdat diyerek kullandığım acil yardım ürünleri. Bebekli çocuklu her ailenin her çantasında birer tane mutlaka olmalı.

Kesikler, yaralar, yanmalar, böcek ve sinek sokmalarında kısa sürede kaşınma acı, yanma hissi sona eriyor. Bebeklerimizi çocuklarımızı ağlatmadan kısa sürede acıya son vermek gibisi yok. Üstelik yeni doğandan itibaren kullanılabilecek saflıktaysa ???

title