Çocuğun biyopsikososyal gelişimi ve oyun
Zekeriya Kalkan
Çocukların denge, koordinasyon, zihinsel ve motor kontrol becerilerini geliştirmesine aerobik ve kuvvetlendirme egzersizlerinin mükemmel bir etkisi var.
Çocukların günde en az bir saat egzersiz yapmaları teşvik edilmeli bu egzersizler çocuğun ilgisini çekmesi için oyun biçiminde sergilenebilir, bunları yaparak telefon, tablet, bilgisayar gibi ekranlarda geçirdikleri süreyi azaltmalarına yardımcı olmuş olursunuz. Oynarken eğlenmek aynı zamanda ruh halini, öz güveni ve öz saygıyı geliştirir.
"İdeal olarak, çocukların kaslarının, eklemlerinin ve becerilerinin çeşitli aktivitelerle gelişmesine izin vermek için belli bir spora çok erken başlamamalıdır, bunun yerine bir dizi beceriyi eğlenceli bir şekilde, kendi vücut sistemine göre keşfetmeleri ve geliştirmeleri için diğer çocuklarla 'serbest oyun' oynamaları gerekir.
"Güçlü kemikler ve güçlü bacak kasları için eklemler ve kaslar üzerine ağırlık aktarımı sağlayacak egzersizlerin yapılması gerekir. Koşma, atlama, zıplama, dans etme veya bunların bir kombinasyonunu içeren herhangi bir aktivite sırasında kemikler ve kaslar güçlenir. Güçlü kollar ve postür (duruş) için çocukların, tırmanma, yoga, dans, jimnastik, at veya bisiklete binme, dövüş sanatları ve oyun parkı gibi vücut duruş kontrollerini ve dengesini zorlayan aktivitelere ihtiyacı vardır.
"Dokuz yaşından itibaren, büyümenin hız kazandığı ve sporun daha rekabetçi hale geldiği dönemde düzenli yapılan germe hareketleri bunun akabinde yapılan dinlenme, kemiklerin büyüme noktalarında (plaklarında) iltihaplanmayı önlemek için önemlidir.
Çeşitli oyunlar ve aktivitelerde öğrenilen beceriler, deneyimler, esnekliği artırır, bağ kontrolünü geliştirir bu da yaralanmaları önler. İyi bir koordinasyon ve denge,çocukların takılıp düşmelerini engelleyerek çocukluk çağı kırıklarını da önlemiş olur.
Çocuğunuza psikomotor, duygusal, sosyal, zihinsel ve dil gelişimine kadar sayısız katkıları olan oyundan mahrum bırakmayın, gerekirse oyun arkadaşı siz olun.
Oyunlu günler dilerim….