Kabus değil Telepati
Yusuf Emir Ceran
Bilim kurgu evreninde yaşamaya başladık da haberimiz yok. Kabus gibi desem yeridir. Her teknolojik gelişmede karşımıza çıkan ve beynimize çip yerleştiriyorlar, korkuları somut gerçekliğe kavuştu.
Evet insan beynine çip yerleştirdiklerini ve hatta çipin adının Telepati olduğunu ilan ettiler. Kim mi yaptı? Elon Musk.
Hatırlarsanız Covid 19 salgını başladıktan ve milyonlarca insanın canına kıydıktan sonra yapılan aşılarla ilgili de "Aşı maskesiyle bize mikroçip yerleştiriyorlar" diye iddia eden kelli felli yazarlar olmuştu.
Hatta birileri, iddiayı yalan yanlış video kırpıklarıyla Pfizer'ın CEO'su söylediye kadar götürmüştü de yalan olduğu ortaya çıkmıştı. İşin daha da komik kısmı aşı yaptıktan sonra koluna mıknatıs yapıştığını iddia edip görüntü paylaşanlardı.
İnsanlık henüz yapay zekayı ve olası senaryoları konuşup tartışıyorken, daha tartışmalar bitmeden yakın gelecekte cyborglar gezinmeye başlayacak aramızda.
2016'nın Temmuz ayında Kaliforniya da Neuralink adıyla tıbbi bir araştırma şirketi kuruldu. Şirket yürüttüğü bu çalışmada beyne kablosuz iletişim sağlayacak elektrotlar takarak şu an yazdığım yazıyı klavye ve fareye ihtiyaç duymadan yazabilme olanağı sağladı.
Aynı teknoloji duygu ve düşüncelerinizi yapay zeka desteğiyle de biçimlendirerek sözlü yazılı ya da şimdi aklınıza gelmeyecek farklı biçimlerde, en etkili biçimde ifade etmeyi sağlayacakmış.
Bu gelişme ve çalışmanın belki de sevindirici olan en büyük etkisi ise, Parkinson, Alzheimer, felç gibi çeşitli nörolojik hastalıkların, ortaya çıkardığı olumsuz sonuçları ortadan kaldırıp tedavi etmesi olacak.
Endişe veren kısmı ise böyle bir güçle hangi sermaye sahibi küresel gücün ne yapabileceğine dair senaryolar.
Siz her ne kadar halis niyetler ile o çipi beyninize taktırsanız da maalesef birileri kirli niyetlerini sizin elinizle gerçekleştirmek için beyninizi hackleyip bütün kontrolünüzü ele geçirebilecek.
Buna dair sayısız film ve dizi izlemişsinizdir, her birini burada dillendirmeye gerek yok. Çünkü kendi gerçekliğinizde o filmlerin kahramanı ve de kurbanı olmaya hazır olun.
Elon Musk'ın 90 kişilik nörobilim uzmanıyla yürüttüğü çalışmada, beyne yerleştirilen elektrotlar, bir robot tarafından dikiş makinesi gibi ya da saç eker gibi ama saç telinizin onda biri inceliğinde, yarım saatlik bir çalışmayla, beyninize dikiliyor.
Beyne takılan o ince kablolar uçlarında mikroçipler taşıyor ve o çipler bluetooth marifetiyle bilgi ya da yönlendirici komutlar alıp verebiliyor.
Bundan 15 yıl önce elleri bağlı bir maymunun beynine çip takıp o çiple robotik kolların bağlantısı sağlanmış, maymunun beyninden gönderdiği komutlarla robotik kolları yönlendirmesi, muza uzanıp alması ve yemesini sağlamışlardı. Maymunu bir cyborga dönüştüren ilk örneklerden biriydi bu.
Şimdi sıra insana geldi. Elon Musk, iki gün önce ilk kez bir insana çip taktıklarını ilan etti. Çalışmayı masumlaştırıp sevimli kılmak için de "Anılarınız kaydedip yeniden oynatabileceksiniz. İnsanlar birbirleriyle konuşmadan iletişim kurabilecek ve insan ile yapay zekâyı barıştırıp uyumlu hale getirecek" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Keşke bu kadar masum olsa.
Ama maalesef insan ve ürettiği teknoloji, maymun gibi masum bir varlık değil. Ve maymun örneğinde olduğu gibi beynimize takılacak çiplerle, bir silahı alıp bizi katile dönüştürebilmenin ve belki de en sevdiğimizi öldürmenin hayal ya da bilimin kurgusu olmadığı aşamaya geldik.
Dikkat edin: Bilimin gerçekliği ki her birimizi bir katile dönüştürmeye hazırlanıyor.