Haberler

Özel bir lezzet "Kadayıf Dolması"

Reşat Aydın

Reşat Aydın

Gastronomi yazarı executive chef
08.07.2024 06:59

Türk mutfağının özel bir tatlısı Kadayıf Dolması

Özellikle Erzurumlular için vazgeçilmez bir lezzet olan kadayıf dolması, dadaşların sofralarının baş köşesinde tutuluyor. Kaynaklarda Selçuklu ve Anadolu Beylikleri zamanından Osmanlı mutfağının vazgeçilmez tatlısı olan kadayıf dolması. Erzurum'da kadayıf tepsiden ayrı olarak "dolma" şeklinde özel günlerin ve günlük öğünlerin? vazgeçilmez bir tatlısı olma niteliği taşımaktadır. Tel kadayıfın Erzurum'da "kadayıf dolması" olarak bilinen çeşidi, içi cevizli olarak sarılıyor ve yumurtaya bulanarak tavada kızartılıp sonra şeker şerbeti veya Erzurum'a özgü tortum dut pekmezi ve Erzurum yaylalarının çiçek balı ile de şerbetlenerek tüketilmektedir. Damaklara bıraktığı tatla dadaşların özel günlerinde ve misafir ağırlamalarında sofraları süsleyen Erzurum'un coğrafi işaretli tatlısı kadayıf dolması, tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Selçuklu döneminden Osmanlı dönemine ve cumhuriyet döneminde de her zaman sofraların baş tacı olan kadayıf dolması özellikle tatlı sevenler için vazgeçilmez bir tatlı olma özelliği taşımaktadır. Ben bir şef olarak! Kadayıf dolmasına farklı bir boyut ve farklı bir aroma sentezi uyarlayarak. Modern mutfak literatürüne uygun, çikolatalı kadayıf dolmasını siz değerli okurlarımız için uyarlayıp farklı bir boyut katarak evlerinizde kolayca yapmanız için yazdım. geçmişte bir çok TV programına konuk olduğumda yaptığım modern mutfak literatürüne uygun Erzurum'un kadayıf dolmasının inceliklerini be yapılışlarını kadayıf dolmasının tadına farklı bir tat katıp farklı bir lezzet aroma olması için şekersiz bir kadayıf dolması hazırladım.

Sizlerin de beğenerek yapıp yiyeceğiniz bu güzide tatlıyı denemenizi ve yapmanızı tavsiye ederim.

Bu güzide tatlımızın yapılışı

Malzemesi

300 gram tel kadayıf

6 adet yumurta beyazı

2 adet yumurtanın sarısı

Yarım bardak su

Bir çorba kaşığı kurutulmuş ekmek içi su ile ıslatılıp yumurta beyazlarını ve sarısını yedirin

Harcı İçin:

1 çorba kaşığı doğranmış ceviz, fındık veya fıstık dilediğiniz kuru yemiş ve tuzsuz peynirle de çok leziz olur.

Kızartmak İçin:

500 gram sıvı yağ

Şurubu İçin:

100 gr çiçek balı

300 gr krema

400 gr süt

200 gr çikolata

Tüm malzemeyi bir arada 2 dakika süreyle kaynatın

Ardından 200 gr dilediğiniz çikolatayı doğrayıp şuruba ilave edip karıştırıp soğumaya bırakın.

Çikolatalı Kadayıf Dolması Tarifi;

Tel kadayıfları tel tel yapıp temiz mutfak tezgahının üzerine uzunlamasına açın.

Otta büyüklükte doğranmış cevizi. Tezgaha serili kadayıfın kendinizden taraf olan başına yeterli miktarda koyun. Bir miktar yanlarından içe kıvırarak kadayıfı sıkıca rulo şeklinde sarın. Sırasında avuç içinizde üzerine bastırarak ileri doğru yuvarlayın kadayıf dolmalarınız kalem gibi olacaktır.

Bir büyük kaseye 4 adet yumurta beyazını, suyu, koyup çırpın. Bu karışıma hazırladığınız dolmaları elimizden bırakmadan dikkatlice bulayın. Ocak üzerinden alınmış orta derece kızgın yağa dikkatlice atın. Kadayıf dolmaları atın altın sarısı oluncaya dek devamlı çevirerek kızartın. Kızaran dolmaları çikolatalı şurubun içine atın. 5 dakika beklettikten sonra çıkarın, sunum ve servis aşamasına geçin.

Afiyet olsun

Her gününüz bu tatlı tadında olsun

title