Haberler

Diyetin karaciğer yağlanması üzerindeki etkisi: Beslenme alışkanlıklarının rolü

Prof. Dr. Barış Öztürk

Prof. Dr. Barış Öztürk

Diyetisyen
29.05.2023 02:57

Karaciğer yağlanması hastalığı, alkollü karaciğer yağlanması hastalığı ve alkolsüz karaciğer yağlanması hastalığı olmak üzere dünya çapında yaygın bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Besin seçimimiz karaciğer sağlığını ve yağ birikimini doğrudan etkilediğinden, beslenme bu durumun önlenmesinde ve yönetiminde çok önemli bir rol oynamaktadır.

Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde aşırı miktarda yağ birikmesi ve karaciğerin normal işlevinin bozulmasıdır. Alkollü olan türü, öncelikle karaciğeri doğrudan etkileyen aşırı alkol tüketiminden kaynaklanır. Alkolsüz olanı, obezite, insülin direnci ve kötü beslenme alışkanlıkları gibi metabolik faktörlerle ilişkilidir. Bu türde, doymuş yağlar, ilave şekerler ve rafine karbonhidratlar açısından yüksek sağlıksız bir diyet, karaciğerde yağ birikimine neden olarak inflamasyona ve potansiyel karaciğer hasarına yol açar.

Karaciğer yağlanmasını önlemek için diyet önerilerim

-İşlenmiş besinlerde, kızartılmış ürünlerde ve yağlı etlerde bulunan doymuş ve trans yağları sınırlayın. Karaciğer sağlığını destekleyen ve inflamasyonu azaltan tekli doymamış yağlar (avokado, zeytinyağı) ve çoklu doymamış yağlar (yağlı balık, kabuklu yemişler, tohumlar) gibi daha sağlıklı yağ kaynaklarını tercih edin.

-Tam tahılları, baklagilleri ve sebzeleri birincil karbonhidrat kaynakları olarak tercih edin. Bunlar, stabil kan şekeri seviyelerini korur, karaciğer yağ birikimi riskini azaltır, bununla birlikte diyet lifi, vitaminler ve minerallerin alımını arttırır.

-Kümes hayvanları, balık, baklagiller gibi yağsız kaynaklardan yeterli protein tüketin. Protein, karaciğer hücrelerinin onarımına, detoksifikasyon süreçlerinin ve genel karaciğer fonksiyonunun desteklenmesine yardımcı olur.

-Karaciğerde oksidatif stresi ve inflamasyonu azaltan antioksidanlar almak için çeşitli meyveler (çilekler, turunçgiller), sebzeler (yapraklı yeşillikler, turpgiller) ve otlar/baharatları (zerdeçal, sarımsak) düzenli olarak tüketin.

-Antioksidan özelliklere sahip olduğu için ve yağlanma nedeniyle meydana gelen karaciğer hasarını hafifletmeye yardımcı olacağı için badem, ıspanak ve ayçiçeği çekirdeği gibi E vitamini açısından zengin besinleri tüketin.

Diyetin Karaciğer Yağlanması Üzerindeki Etkisi: Beslenme Alışkanlıklarının Rolü

-Kolin karaciğer yağ metabolizmasında yer aldığından ve yağ birikimini önlemeye yardımcı olabildiğinden, yumurta, yağsız et, baklagiller ve turpgiller gibi kolin açısından zengin besinleri tüketin.

-Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu desteklemek için fermente edilmiş besinleri (yoğurt, kefir) ve prebiyotik içeriği yüksek besinleri (soğan, sarımsak, muz) tercih edin. Dengeli bir bağırsak mikrobiyotası, gelişmiş karaciğer sağlığı ve azalmış inflamasyon ile ilişkilidir.

-Gün boyunca yeterli su tüketerek yeterli sıvı alımını sağlayın. Hidrate yani sulu kalmak karaciğer fonksiyonunu ve genel sağlığı destekler.

-Gazlı içecekler, meyve suları ve şekerli içecekler dahil olmak üzere şekerli içecekleri en aza indirin veya bunlardan kaçının. Bunlar artan kalori alımına katkıda bulunur ve karaciğer yağ birikimini şiddetlendirir.

Yukarıdaki önerilerime ek olarak, Kalorisi İyi dengelenmiş bir diyet ve düzenli fiziksel aktivite ile sağlıklı bir vücut ağırlığına ulaşmanızı ve bu ağırlığı korumanızı öneriyorum. Kademeli kilo kaybı, özellikle karın yağını azaltmayı hedeflemek, karaciğer yağlanmasını önlemek için çok etkilidir. Kuvvet antrenmanı egzersizlerinin yanı sıra tempolu yürüyüş, bisiklete binme veya yüzme gibi düzenli aerobik egzersiz yapın. Fiziksel aktivite insülin duyarlılığını artırır, kilo yönetimine yardımcı olur ve karaciğer sağlığını destekler.

title