Haberler

Türkiye, havacılığın altın çağını yaşıyor

Doç. Dr. Onur Başar Özbozkurt

Doç. Dr. Onur Başar Özbozkurt

Akademi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
27.02.2024 06:59

Doktora tez çalışmam da dahil olmak üzere, yaklaşık 10 yıldır terörizm ve savaş gibi politik risk bileşenlerinin havacılık yönetimine etkilerini ele alan bilimsel çalışmalar üretmeye gayret gösteriyorum.

Örneğin; dünyaca ünlü Engineering News Record'a göre havalimanları inşaatı, yönetimi ve operasyonlarında dünyada en üst sıralarda bulunan yerli ve milli işletmelerimizin uluslararası havalimanı işletmecilik faaliyetleri esnasında deneyimledikleri risk faktörlerini ve bu riskleri nasıl yönettiklerini ele aldığım çalışmalara imza atmıştım.

Yine, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında ilaç sektörünün sahip olduğu önemden hareketle hava taşımacılığı esnasında karşılaşılan riskler gibi ortaya koyduğum bilimsel çalışmalarım da yayınlanmıştı.

Dolayısıyla, bu alanda uzun yıllardır çalışmalar üreten bir bilim insanı olarak, Türkiye'nin havacılık alanında altın çağını yaşadığını gururla ifade etmek isterim…

Şöyle ki;

Türkiye, savunma sanayisine attığı müthiş imzalarla dünyaya ben de varım mesajını net bir şekilde veriyordu. Son olarak, Türk mühendislerinin emeği ve bilimdeki ilerlemelerin bir göstergesi olarak Türkiye'nin yerli muharip uçağı olan KAAN da artık gökyüzünde ve ilk uçuşunu başarıyla tamamladı…

Savunma sanayimizin geldiği nokta itibarıyla, KAAN'ın gökyüzüyle buluşmasını sağlayan bu başarı, Türkiye'nin savunma alanındaki stratejik bağımsızlığını pekiştirip milli güvenliğimize katkıda bulunacak ve küresel politik risklere karşı da güçlü bir yanıt haline gelecektir.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın envanterinden 2030'lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek, yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan ve geliştirilen bir savaş uçağının üretilmesi ve bu uçağı tasarlayıp geliştirebilecek insan gücü ve altyapının oluşturulması amacıyla başlatılan KAAN Geliştirilmesi Projesi'nde ana yüklenici konumunda olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Sayın Temel Kotil Beyefendi'yi, tüm ekibini ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Türk milletinin azmi ve kararlılığının bir yansıması olan KAAN'ın gökyüzündeki zaferi vatanımıza ve milletimize tekrardan hayırlı uğurlu olsun.
title