Haberler

Yöneticinin Yönetilmesi

Ömer Aydın

Ömer Aydın

Yönetim Danışmanı / Yeni Medya Elektronik Yayıncılık A.Ş.
20.03.2024 02:33

Günlük mesaimizin büyük bir kısmını birlikte geçirdiğimiz yöneticimizi biz seçmiyoruz, fakat huzurlu ve motive çalışmak için yöneticimizle iletişimimizi düzenlemek ve anlayış göstermek bizim elimizde.

İşletmelerde hedefe ulaşmak için yöneten yönetilen ilişkisini tesis etmek, başkaları eliyle sonuç alınan bir yönetim sistemi de kurulmak zorunda. Çalışanların, yöneticileriyle etkili iletişim kurmaları ve sorunları açıkça ifade etmeleri önemlidir.

İş hayatında yöneticilerin de yönlendirilmeye ve yönetilmeye ihtiyacı olduğu muhakkak. Üstleri tarafından olduğu gibi; astları tarafından da yöneticilerin yönetilebildiği bir gerçektir.

Klasik yönetim sistemi uygulayan işletmelerde birçok şey genelde yöneticilerde/patronlardan beklenir. Bir kişi yönetici olmuşsa, kendisinden her; zaman neşeli, güvenilir, destek olan, enerjik, yetki göçertebilen, adil, anlayışlı, empati kurabilen ..vb. olacağını beklemek doğru olmayabilir. Çalışan dinamik olacak ve bunları hep yöneticisinden beklemeden bizzat kendisi yerine getirip, yöneticisini yönetecektir.

Çalışanları tarafından doğru yönlendirilen yöneticilerin daha doğru kararlar alacağı, yönetim alanını geliştireceği bir gerçektir.

Her zaman yöneticiler; kolay iletişim kurulabilen kişiler olmayabilir. Yönetici ile iletişim kurmayı, verimli bir çalışma ortamı oluşturma biraz da çalışana kalmaktadır. Bunun sağlanmadığı çalışma ortamlarında çatışma, kaos ve iletişim kazaları yaşanması muhtemeldir.

Danışmanlık kariyerim boyunca sayısını hatırlayamadığım seçme ve yerleştirme mülakatlarında ve işten ayrılma görüşmelerinde en çok karşılaştığım işi bırakma nedeni: "yöneticim ile anlaşamadım".

Yöneticinin Kişiliğini Analiz Son Derece Önemli

Her şeyden önce başkaları ile sulh olup, problemsiz ve verimli bir çalışma ortamı oluşturmak isteyen herkes; önce kendini, sonra da çalışma arkadaşlarını ve yöneticisini tanıma, analiz etme çabasını göstermelidir. İnsanların kişilikleri birbirinden farklı olduğu için, bu farklılık yönetim tarzlarına ve yönetimdeki rollerini icra etmelerine yansımaktadır.

Kendisinin ve yöneticisinin kişiliği iyi analiz eden, yöneticisinin çalışma sistemini iyi analiz eden, yöneticisini yazılı ve sözlü bilgilendiren, amirinin önem verdiği konulara dikkat eden, ast üst ilişkisinin sınırlarına riayet eden ve bilmediği konularda başkalarına gitmeden yöneticisine soran çalışanlar yöneticisi ile iletişim kurmada sıkıntı yaşamamakta ve yöneticisini yönetebilmektedir. Bu kişilik farklılığından dolayı her insan gibi yöneticiler de aynı olaylara farklı tepki verebilmektedir.

Risk alınması gereken bir aşamada yöneticinizi yönlendirip; yaptığınız analizlere uygun bir şekilde risk almasını veya aşırı riskler alıyorsa yine yönlendirerek frene basmasını sağlamak çalışanlar tarafından işletme hayatında sıkça uygulanmaktadır. Burada önemli olan güven ortamını tesis etmektir. Riskli durumlarda yöneticileri yönlendirme ve doğru kararlar almalarına yardımcı olma konusunda çalışanların etkisi büyüktür.

Burada yönetici denince aklımıza sadece profesyonel kadro gelmemeli, patronları bu sınıfta değerlendirmeliyiz.

Güven, yöneten yönetilen ilişkisinde temel bir unsurdur. Çalışanların, yöneticilerinin güvenini kazanmak için ciddiyetle çalışmaları gerekmektedir.

Tecrübesi ile size yöneticilik yapan yöneticinizin güvenini kazanıcı çalışmalar yürütürseniz, bilgi birikimine saygı gösterir ve istifade ederseniz, yapamayacağınız şeylere söz vermezseniz, şeffaf olursanız, işinizi ciddiye alırsanız, verilen işleri zamanında ve istenen kalitede yerine getirirseniz, çözüm odaklı davranırsanız karşılığında yöneticinizin tavrı da misliyle olacağı için iletişim problemi yaşamadan ast üst ilişkinizi yürüteceğiniz kesindir.

title