Haberler

Sözleşme Neden Önemli

Ömer Aydın

Ömer Aydın

Yönetim Danışmanı / Yeni Medya Elektronik Yayıncılık A.Ş.
11.04.2024 12:05

İş veya özel yaşantımızda bazen birkaç paragraf, bazen de sayfalar dolusu çeşitli sözleşmelerin altına taraf olarak imza atıyoruz. Ürün veya hizmet alım-satımı, abonelik, kiralama, bayilik, taşeronluk, evlilik, danışmanlık, tadilat vb. gibi. Bu sözleşmeleri bazen kendimiz hazırlıyoruz, bazen de hazır bir sözleşmenin altına imza atıyoruz.

Yazılı bir sözleşmenin teminatı ile yapmamız gereken birçok işi, sözel yapıyor ve çıkan anlaşmazlıkları ispat etme, hakkımızı savunmayı da zora sokmaktayız. Yaptığımız işlerde hakkımızı alma noktasında problem çıkınca o işle ilgili düzenlediğimiz sözleşme her zaman yol gösterici olacaktır. Onun için; açık, net, kesin hükümleri ortaya koyacak şekilde sözleşmeler oluşturmalıyız, iş ve özel yaşamımızı sözel olmaktan çıkarıp, yazılı hale dönüştürmeliyiz.

Kötü niyet olmasa da, birçok konuda zamanla unutmalar, farklı hatırlamalarla karşılaşabiliyoruz. Örneğin evimizin tadilatı konusunda anlaştığımız usta ile birkaç maddelik sözleşme imzalamazsak; işe başlama ve bitiş, fiyat ve ödeme şekli, işin kalitesi, kullanılacak malzemeler vb. alanlardan biri veya birkaçı ile ilgili ihtilafa düşmemiz kaçınılmaz olacaktır.

Sözleşmelerde alacaklı ve borçlular birbirine karşı yükümlülük altına girmektedirler. Bu sözleşme aynı zamanda hukuki çekişmelerde delil olarak kullanılacaktır. Bunun için hazırlanırken bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Bunlar; taraflar, konu, ödeme mutlaka detaylı bir şekilde belirtilmelidir.

Konu

Düzenlenen sözleşmelerde şekil şartı önemli olsa da; esas önemli olan içeriktir. İş dünyasında düzenlenen sözleşmelerde en çok karşılaştığımız eksiklik; yapılacak işin sözleşmede açık bir şekilde ortaya konamaması, yani içerik eksikliğidir. Sözleşme konusu faaliyetin tüm detayları ile sözleşmede yazılması, olası ihtilaflarda ve yargılama aşamalarında tarafların işini son derece kolaylaştıracaktır.

Örneğin yapacağınız bir konut projesinin hafriyat işlerini yürütecek taşeron firma ile yapacağınız sözleşmede; sadece hafriyatın taşınma işlemini belirtmeniz yeterli olmayacaktır. Taşıma esnasında oluşabilecek aksaklıklar, çevreye verilebilecek zararlar, kazı esnasında oluşabilecek problemlerden dolayı hafriyatın gecikmesi, site arazisinde çıkan hafriyatın satışının söz konusu olması vb. her türlü konu sözleşmede belirtilmezse ileride çıkabilecek hukuki problemlerde sözleşmenin tarafları koruyuculuğu azalacaktır.

Tüm bunları düşündüğümüzde bazı sözleşmelerin hukukçular veya işin uzmanları tarafından hazırlanması daha sonraki aşamalar için bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Düğününüzle ilgili düğün salonu ile yapacağınız sözleşmede sadece sandalye adetini belirtirseniz düğün günü salondaki masa ve sandalyeleri görüp hayal kırıklığına uğramamanız için net olarak; masa, sandalye ve süsleme işini konuşup sözleşmeye dökmelisiniz.

İsteklerin tamamının sözleşmede net olarak ortaya konması tarafların menfaatine olacaktır.

Ödeme

Ödemenin miktarı, şekli, zamanı, işin hangi aşamasında gerçekleştirileceği gibi konular sözleşmede net olmalıdır. Bunların netleştirilmediği durumlarda ödeme ile ilgili ciddi problemler yaşanmakta ve taraflar davalık olmaktadır. Ödeme gecikiyor ve sözleşmede gecikmeden dolayı faiz işletilebileceği maddesi yoksa sıkıntı yaşanabiliyor. İş ve sosyal hayatımızda bunun onlarcası ile karşılaşabiliyoruz.

İşin büyük veya küçük olup olmadığına bakmaksızın mutlaka taraflar aralarında yazılı bir akit yapmalı ve asgari olarak bu konuları netleştirmeliler.

Taraflar

Profesyonel iş hayatımda sık karşılaştığım konulardan birisi de; sözleşmeyi düzenleyen kişilerin firmayı temsil ehliyetinin olmamasıdır. Bunun için mutlaka taraflar sözleşme imzalanmadan önce birbirinden imza sirküleri ve temsil yetkisinin olduğuna dair belgeleri istemesi gerekir. Bunları taraflar birbirinden nezaketen isteyemiyor, problem çıkınca da yetkisiz kişilerin imzaladığı sözleşmelerle karşılaşabiliyoruz.

Sözleşmede eksiklikler de olsa sözleşme resmi olarak geçerli ve hakkımız almamızda en önemli belgedir. Ama uzmanı tarafından hazırlanan, net ve anlaşılır içeriğe sahip sözleşme hakkımızı zamanında almamızı kolaylaştıracaktır.

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bazı işletmelerde sıkça sözleşme imzalandığı için bir tecrübe oluşmuş olmasına rağmen, çok sık sözleşme yapmayan işletmelerde eksik, sonuç alınamayan, delil niteliği zayıf sözleşmeler hazırlanıp, imzalanabilmektedir. Bunun için sözleşme imzalarken aşağıdaki konulara dikkat edilmelidir.

  • Konu bölümü çok detaylı hazırlanmalı,
  • Ödeme şekli ve miktarı ayrıntılı ve anlaşılır yazılmalı,
  • Tarafların imza yetkileri, imza sirküleri, imza sirküleri vb. istenmeli,
  • Noterden onaylı olması gereken sözleşmelerin mutlaka noterden yapılması,
  • Sözleşmenin her sayfası imzalanmalı,
  • Tarafların isim/unvanları, adresleri, iletişim bilgileri doğru yazılmalı,
  • Her madde net olmalı, yoruma açık olmamalıdır.

Yabancı dilde yazılan sözleşmeler de mutlaka Türkçeye çevrildikten sonra incelenmeli ve imzalanmalıdır.

İmzaladığımız bir sözleşmenin aslını veya nüshasını mutlaka almalı, dosyalama sistemimizde muhafaza etmeliyiz.

İmzalanmadan önce hazırlanan tüm sözleşmeleri işletmenin avukatı mutlaka incelemeli ve varsa eksiklikleri giderilmelidir.

Acele ile sözleşme imzalamaktan uzak durulmalı, detaylı incelemeye zaman ayrılmalıdır.

İyi Bayramlar.

title