Haberler

Dış Destek Alarak Yönetme Stratejisi

Ömer Aydın

Ömer Aydın

Yönetim Danışmanı / Yeni Medya Elektronik Yayıncılık A.Ş.
13.04.2024 11:35

İşletmeler faaliyetlerini daha etkin sürdürebilmeleri için, uzmanlık alanlarının dışındaki konularda dış destek alarak güzel sonuçlara ulaşabilmektedirler. Sektörlere göre farklılık gösterse de; uzman kişi veya kurumlardan işletmenin ana faaliyet alanı ve destek birimlerinde, işin tamamı dış destekle yapılabileceği gibi, kısmı destek te alınabilmektedir. İşletmeler gün geçtikçe bu uygulamaya daha fazla müracaat etmekte, her işi bizzat yapma yerine, bazı işlerde dış destek alma yöntemini tercih etmekteler.

Maliyetleri düşürme, çekirdek bir kadro ile çalışma talebi, kaliteyi artırma isteği, riski minimize etme düşüncesi, faaliyet alanındaki yenilikleri yakalama isteği ve bazı zorunluluklardan dolayı dış destek alma işletmemizin performansını artırıcı bir yönetim stratejisi olarak mutlaka değerlendirilmelidir.

Örneğin bir erkek takım elbise üreticisi firma; tasarım, modelhane, kesim, üretim, stok yönetimi, satış vb. faaliyet alanlarını kendi kadrosu ile yönetebileceği gibi, kısmen dış destek te alabileceği gibi, işin tamamını da dışarıda yaptırabilmektedir. Ana faaliyet alanını destekleyen insan kaynakları, muhasebe, bilgi işlem vb. alanlarda da işletme dış destek alabilmektedir. Bunun dışındaki bazı alanlarda da dış destek bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Hukuki işler, mali işler, yönetim danışmanlığı, bilgi işlem çalışmaları, e ticaret uygulamaları, dijital pazarlama çalışmaları, işçi sağlığı ve iş güvenliği çalışmaları da uzman kişi veya kurumlar tarafından yürütülünce etkinlik ve verimlilik artmakta, sonuç alma kolaylaşmaktadır.

Günümüzdeki dev ulusal ve uluslararası markaların işlerin tamamını kendilerinin yapmadığını, büyük bölümünü dış desteklerle yürüttüğünü biliyoruz. Ülkemizin tekstil devi, gururumuz LCW firması en güzel örneklerden birisi olarak karşımızda durmaktadır.

Çoğu zaman dış destek alma; işletmenin yürüttüğü faaliyetlerin kalitesini artırmakta, doğruluğunu kontrol etmekte ve iş sahibine sonuçları çek etme imkanı vermektedir.

Bir işi işletme içerisinde yapıp yapmamaya veya kısmen dış destek alarak sonuçlandırmaya karar verirken; işin maliyeti, insan kaynağımızın yeterliliği ve işin aciliyeti etkili olacaktır. Bazen de anlık işletme darboğazlarında mutlaka dış desteğe müracaat etmeliyiz. Örneğin; kaynakçınızın işi bırakması durumunda kaynakçı buluncaya kadar işin tamamını veya bir kısmını dışarıda yaptırmanıza herhangi bir engel yoktur. Kapasitenin üzerindeki siparişleri yetiştirmek için de dış destek alınarak işin önü açılmalı, zaman kaybedilmemelidir.

Bazen maliyeti yüksek olsa da; yüksek kalite elde etme ve darboğazları gidermek için karlılıktan feragat ederek dış destekli işler yapmalısınız. Önemli olan müşteri memnuniyeti ve sürdürülebilirlik olmalıdır.

Dış destek almada odaklanacağımız en önemli konu; işletmemizin performans ve karlılığı ile rekabet gücünün arttırılması olmalıdır.

Bu uygulama ile elde edeceklerimiz;

  • İşçilik maliyetlerimizi düşürür, mevcut insan kaynağımızın daha verimli olduğu alanlara yönelmesini sağlar,
  • Teknik kapasitesi yüksek personellerden yararlanma imkanı verir,
  • Ani talepleri karşılama kapasitemizi artırır, esneklik getirir, hızımızı artırır,
  • Ürün/hizmet kalitemizi artırır,
  • Verimliliğimiz artar,
  • Teknoloji avantajı getirir,
  • Yatırım harcamalarımızı azaltır,
  • Müşteri memnuniyetini artırır.

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Dış kaynak kullanımında;

  • dış destek sağlayıcıları iyi seçmek,
  • gizli maliyetleri ön görmek,
  • iyi bir sözleşme yapmak,
  • iletişim sistemini aksaklıklara neden olmayacak şekilde düzenlemek ve
  • kontrol sistemi kurmak

yönetimin işini kolaylaştıracak ve problem yaşamadan destek almayı sağlayacaktır.

Böylece işin tüm kontrolü elimizde olacak, dışarıda yaptırdığımız işlerde bilgi kaybı yaşamamış olacağız.

title