Taşın adı: Dubai Çikolatası
Çiğdem Sidar Ceylan
Biz de kuyu da çok taş da. Öte yandan elini sallasan deliye değiyor. Ne kaldı geriye. Delilerden birinin bir taş alıp, kuyuya atması. Kuyusu, taşı ve delisi bol yerde kırk akıllı bulmak mesele.
Hani en klişe ifadesiyle derler ya "Bir deli kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış." Bizim ki de o misal. Ama tabi modern çağın kuyusu tiktok, instagram, youtube ve benzeri sosyal ağlar. Deliye gelince adına fenomen ya da influencer ne derseniz artık.
Kuyuya attıkları son taşımıza gelince "Dubai Çikolatası" Nerden çıktı, nasıl yayıldı, evlerimize çocuklarımızın minik parmaklarında mutfak terörüne kadar vardı.
Tadı mı? Uyduruktan bir şey ki zaten birçok yerde üretilip satılanların içinde fıstık ezmesi diye bezelyeyi hatta yeni adıyla yalancı fıstığı bize kaktırıyorlar.
Uyduruktan dedim ama belki de beğenirsiniz, hani zevkler ve renkler tartışılmaz kutsallarımız ya belki de beğenmezsem ayıp mı olur korkusuyla beğenmiş gibi yaparsınız.
Bilmem kaç milyon insanın beğendiğine buvur kıvırmak kimin haddine değil mi ama.
Neyse kaç aydır onca adli, politik ve ekonomik kriz gündeminin arasında; Dubai çikolatası hala tahtını bırakmış değil.
Az da değil, fiyatı 500'den başlayıp tavanda sınırını bulamıyor hala. En son eti tokatlamak ve tuzu felç geçirmiş bir kol marifetiyle yemeğe serpmekle meşhur Nusret bile üretip satmaya başladı. Memleketin en kıytırık market fırınlarından Nusret'e kadar üretilmeye başlayan bu çikolatanın hikayesi nedir diye bakayım dedim.
Dubai'de yaşayan ve aslen Mısırlı olan bir İngiliz Sarah Hamouda hamileyken, can sıkıntısından oyalanmak için uydurduğu bir şey. Derken yaptığı çikolatayı 2021 yılında satmaya başlamış ama beş, on, yirmi bilemedin 60'mı geçmemiş aldığı siparişler.
Taa ki biri çikolatayı alıp tiktok kuyusuna atana dek. Satışlar bir anda 5,10'dan 500'e fırlamış. Hamouda 10 eleman almış, mutfak kiralamış ve daha çok üretmeye başlamış.
Hamouda'nın çikolataları dünyayı dolaşmaya başlamış. Dünyada varamadığı yerlerde de bu furyadan nemalanmak para kazanmak isteyenler de Dubai çikolatası üretmeye başlamış.
Merak bu ya "milyonlar konuşuyor ne ki bu" deyip de insanlar paralarına kıyınca fiyatı artmış da artmış.
Tatlısı ve mutfağıyla dünya da örnek sayılan bir memlekette, kadayıfı, baklavası, künefesi ve daha nice lezzeti dururken, insanların merakını ve parasını sömüren uyduruktan bir tatlının bu denli gündemimize çökmesi, aslında güçlü bir pazarlama örneği olarak kayda geçmeli.
Bir de şöyle bir gerçeğimiz var ki MyFitnessPal ve Dublin Üniversitesi yakın zamanlarda bir araştırma yapmış ve şu sonuca ulaşmış: Y ve Z kuşağı tiktok kullanıcısının yüzde elli yedisinin ne yiyeceğini, ne anne, ne diyetisyen, ne doktor tiktok belirliyormuş.